Het wordt langzamer kouder, maar op een frissere avond kun je alsnog heerlijk buiten zitten met een vuurkorf of houtkachel aan. Op een goede avond ruik je in menige woonwijk weer verschillende vormen van verbranding. Soms is aan de rook goed te zien waar het vandaan komt. Niet alle buren zijn er even blij mee. Mag dat, onbeperkt stoken in je tuin?

Stoken in de tuin kan voor overlast zorgen voor buren en ook belastend zijn voor het milieu. Het is handig om te weten wat de regels zijn en waar je moet zijn als je overlast ervaart. Wat mag wel en wat mag niet? Wij hebben regels en tips voor je op een rijtje gezet.

Regels voor stoken met vuurkorven en houtkachels

betonnen-houtkachel-terras

Allereerst is het heel belangrijk om te weten wat je wel en niet mag stoken in een houtkachel of vuurkorf. Het is bijvoorbeeld bij wet verboden om bewerkt of geïmpregneerd hout en snoeiafval te verbranden. Afval verbranden is helemaal uit den boze. Het zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht. Bij papier en karton ontstaat veel rook en vliegas.

Daarnaast moet je goed opletten hoe je stookt. Een open vuur maken in je achtertuin mag bijvoorbeeld niet, maar stoken in een kachel, tuinhaard, vuurkorf, vuurschaal of vuurpot is een gewoon toegestaan.

Verder zijn er plaatselijk vaak regels. Het is dus goed om te controleren wat in jouw gemeente de regels zijn. Iedere gemeente heeft eigen regels opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Op die manier ben je voorbereid mocht je commentaar krijgen.

Stookoverlast houtkachel buiten voorkomen en beperken

houtkachel-veranda-terras

  • Zorg voor een hoog genoeg rookkanaal (volgens het bouwbesluit besluit moet het een halve meter boven het hoogste punt uitsteken).
  • Koop een goede trekkende kap voor op het rookkanaal, zodat de rook echt afgevoerd wordt en niet blijft hangen.
  • Check voordat je gaat stoken de Stookwijzer. Die adviseert je precies wanneer het vuur beter uit kan blijven, bijvoorbeeld als het mistig of windstil is.
  • Stook met schoon en zo droog mogelijk hout, dus zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Droog hout herken je aan scheuren of een loszittende korst. Om er zeker van te zijn dat je goed hout hebt, kun je het beste stookhout van goede kwaliteit
  • Zorg ervoor dat je het hout losjes stapelt, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo krijg je een zo volledig mogelijke verbranding.
  • En de simpelste: geef je buren even vooraf een seintje als je gaat stoken. Dan hebben zij tijd om eventueel de ramen dicht te doen of naar binnen te gaan.

Ervaar je overlast? Dit kun je doen

De allerbeste eerste stap is natuurlijk om in gesprek te gaan met de buren waar de overlast vandaan komt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen prima bereid zijn om hun stookgedrag aan te passen als hun buren er overlast van ervaren. Spreek bijvoorbeeld tijden af waarop gestookt mag worden, of stel voor om andere brandstoffen te gebruiken.

Mocht dit niet helpen, dan kun je naar de plaatselijke buurtbemiddeling stappen. Via buurtbemiddeling wordt twee derde van de problemen opgelost. Mocht je toch bij de minderheid horen waar buurtbemiddeling niet effectief is, dan kun je een melding doen bij de gemeente. De allerlaatste stap zou zijn om de zaak bij een burenrechter te brengen, maar laten we hopen dat het zo ver niet hoeft te komen.

Leave a Comment