Koud weer is hard voor de huid. Koude temperaturen en een lage vochtigheidsgraad resulteren in droge lucht die vocht aan de huid onttrekt. Harde winterwinden en droge binnenhitte kunnen het probleem verergeren en leiden tot een gebarsten en zelfs bloedende huid. Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis kunnen ook opflakkeren tijdens deze koude, droge maanden.

Hoewel extra vocht helpt, kun je meer doen om je huid te behandelen voor de ideale gezichtsverzorging. Hier zijn wat tips om kloofjes en roodheid te helpen verminderen en je huid gezond en comfortabel te houden tot de lente aanbreekt:

Vermijd lange, hete douches

white shower curtain on stainless steel shower head

Hoewel een heet bad of douche in de winter heerlijk kan aanvoelen, kan het je huid ontdoen van belangrijke oliën. Gebruik waar mogelijk warm of lauw water in plaats daarvan, ook als je je gezicht of handen wast.

Kies de beste winter moisturizer voor je huid

Dezelfde oude vochtinbrengende crème die je de rest van het jaar gebruikt, is misschien niet voldoende tijdens koude en droge maanden. Dat gezegd hebbende, dikker betekent niet beter als het om vochtinbrengende crèmes gaat. Als je snel last hebt van puistjes, blijf dan weg van formules op basis van petroleum of olie. Zoek er in plaats daarvan een die lipiden bevat. Als je huid erg droog is, kun je ook proberen een verzachtende moisturizer toe te voegen die vocht insluit, gevolgd door een andere moisturizer er overheen.

Vergeet de zonnebrandcrème niet

zonnen-bruine-huid

Zonnebrandcrème is niet alleen voor hete zomermaanden. Winterzon, gecombineerd met schittering van de sneeuw, kan je huid ernstig beschadigen. Smeer je gezicht en handen (als ze bloot zijn) in met zonnebrandcrème, ongeveer 30 minuten voor je naar buiten gaat. Breng regelmatig opnieuw aan als je lang buiten blijft.

Skip de zonnebanken

Veel mensen denken dat een zonnebank de vitamine D kan leveren die ze tekort komen tijdens donkere, korte, koude dagen, maar in feite weegt de schade die een zonnebank aan je huid kan toebrengen veel zwaarder dan een tijdelijke opkikker. Zowel ultraviolet A als ultraviolet B straling veroorzaken celschade die tot huidkanker kan leiden.

Ken je huid

man-huid-strand

Of je nu een zonaanbidder bent of waakzaam over zonveiligheid, het is belangrijk je huid regelmatig te onderzoeken en te letten op nieuwe moedervlekken of gezwellen en op veranderingen in bestaande gezwellen. Donkere plekjes die veranderen, jeuken, bloeden, of niet genezen zijn ook alarmsignalen. Zelfs als je de hele zomer zorgvuldig aan zonbescherming hebt gedaan, is het belangrijk om ook in de herfst, winter en lente waakzaam te blijven voor je huid. Zelfonderzoek kan je helpen om potentiële huidkankers vroeg op te sporen.

Weet wanneer je een beroep moet doen op een deskundige

Een dermatoloog bezoeken, al is het maar één keer, is een goede investering. Ze kunnen je huidtype analyseren, problemen met je huidige huidverzorgingsregime oplossen en je advies geven over de huidverzorgingsproducten die je zou moeten gebruiken. Ze kunnen ook medicijnen geven om specifieke huidproblemen aan te pakken als vrij verkrijgbare producten niet werken. En als je een verontrustende verandering in je huid opmerkt, is het heel belangrijk meteen een dermatoloog te bezoeken. Check plein.nl om producten te vinden die je huid goed kunnen doen.

Leave a Comment