Het kopen van een huis kan best wel ontmoedigend zijn. Weet dat je echt niet de enige bent. Lees verder om mijn allerbeste tips voor het kopen van een huis in Nederland te ontdekken.

1. Zoek uit hoeveel je moet lenen

boekhouden-financie-zaken-business

Als je de gegevens van je loonstrook gebruikt, kun je online al snel een schatting krijgen van jouw maximale leencapaciteit en de verwachte maandelijkse hypotheekaflossingen. Vergeet niet dat je 5% – 10% van de aankoopprijs extra nodig hebt om alle kosten en belastingen te kunnen betalen. Daarnaast is een woonverzekering ook van belang.

2. Ontdek wat er zoal op de markt is. Bekijk regelmatig Funda

Je kunt je gemakkelijk gratis registreren bij www.funda.nl. Stel in jouw online account jouw voorkeuren in op precies wat jij zoekt. Bezoek deze site regelmatig en je zult al snel merken dat er nieuwe geschikte panden op de markt komen. Je moet als het gaat om het vinden van de juiste plek en het regelen van de hypotheek een makelaar tussen de € 2000 – € 3000 betalen. Als je het uitzoekwerk niet erg vindt en je hebt geen huis om te verkopen, dan heb je niet persé een makelaar nodig. Als je gezien de huidige huizencrisis twijfelt of je in 2020 een huis in Nederland wilt kopen of niet, maak je dan geen zorgen want DutchReview geeft je alle antwoorden die jij nodig hebt!

3. Je hebt een huis gevonden! Wat is de volgende stap?

huis-tuin

Je hebt dus tegen een redelijke prijs een leuke plek gevonden. Wacht niet langer met het kopen van een huis in Nederland! Je moet nu snel handelen! Waarschijnlijk zijn er genoeg kaaskoppen die precies hetzelfde denken als jij. Nu moet je met alle winden Nederland meewaaien om jezelf een kans te geven. Bel direct de makelaar en maak een afspraak voor een bezichtiging. Voor geliefde huizen kan er echt heel weinig tijd zijn tussen het op de markt komen en het verkopen van de woning.

4. Breng een bod uit

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste en het belangrijkste onderdeel van het hele proces. Tenzij je over geweldige hackvaardigheden beschikt, ken je de details van de biedingen van jouw concurrenten niet. Mogelijk wordt aan jou gevraagd om het eerste bod uit te brengen, dat in verhouding lager moet zijn dan jouw uiteindelijke bod of je wordt mogelijk gevraagd in een veilingachtige wedstrijd om jouw laatste bod uit te brengen. Je speelt met cijfers, die gelijk zijn aan maanden of jaren aan salaris! Lastige dingen!

Probeer jouw beste schatting te maken van de waarde van het huis, dat voornamelijk wordt bepaald door de verkoopprijs van andere huizen in hetzelfde gebied. Je kunt dit op verschillende manieren doen.

 • Neem contact op met het Kadaster. Je kunt per telefoon, e-mail of sms informatie ontvangen over de verkoopprijzen van alle transacties in Nederland. Dit kan gerelateerd zijn aan een specifiek adres of aan een postcodegebied.
 • Er zijn via de Vereniging Eigen Huis diensten beschikbaar zoals bijvoorbeeld ‘Waarde Indicatie van Calcasa’ die zal proberen een redelijke waardebepaling van onroerend goed te berekenen op basis van recente transacties in hetzelfde gebied.

Als je het huis een paar keer hebt gezien en een schatting hebt gemaakt van de marktwaarde, kun je proberen om de waarde van het huis voor jezelf te beoordelen. Dit is de echte waarde en alleen jij bent de echte expert.

5. Het vinden van een notaris

business-training

Gefeliciteerd! Jouw bod is geaccepteerd. Op dit punt moet je misschien een technische evaluatie van het pand laten uitvoeren om te controleren of het huis niet instort. Je moet ook een notaris vinden. Ga naar notarisoffertes en registreer jouw gegevens. Dit type service stuurt e-mails naar verschillende notariskantoren in jouw regio met het verzoek om offertes naar je terug te sturen. Elk notariskantoor kan direct reageren en jij kunt vervolgens het meest aantrekkelijke aanbod vergelijken en kiezen. De notariskosten kunnen variëren van ongeveer € 1000 tot € 2500, afhankelijk van wat je precies nodig hebt, dus kies zorgvuldig!

Let op! Sommige van deze notarissen kunnen te veel vragen en egoïstisch zijn, waardoor ze praten alsof het om een bokswedstrijd gaat. Bereid jezelf voor elke bijeenkomst voor met een glimlach en de tanden op elkaar. Hopelijk kun je er snel een vinden. Klus geklaard.

6. Het vinden van een hypotheekverstrekker

Dus nu ben je klaar om je ziel aan de bank te verkopen. Uitzoeken wat je in een hypotheek wilt, kan je natuurlijk naar de juiste geldschieter leiden. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoeveel jaar zet ik mijn hypotheekrente vast?
 • Wil ik grote bedragen van mijn hypotheek kunnen afbetalen zonder boetes te krijgen?
 • Kan ik een lagere rente krijgen als ik een aanbetaling doe?
 • Komt mijn nieuwe huis in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie?

Maak een lijst van verschillende organisaties waar je mogelijk een lening kunt aanvragen, kies dan een paar van die lijst en organiseer een aantal bijeenkomsten. Je moet in staat zijn om een gratis adviesgesprek te krijgen. De geldschieter brengt je een vergoeding voor de verwerking van de hypotheek in rekening, waaronder mogelijk ook ‘advies’ voor het opzetten van de hypotheek. Dit kan variëren tussen ongeveer € 1500 en € 3000.

7. Het moeilijkste deel heb je nu gehad

Nu heb je de bal echt aan het rollen! Ga lekker op een terrasje zitten, bestel een biertje en wat bitterballen terwijl je fantaseert over je toekomstige leven in je prachtige nieuwe Nederlandse paleis. Het ergste van een huis kopen in Nederland is nu voorbij. Nu moet je alle financiële middelen verzamelen die je kunt verzamelen, zodat je al die verdomde kosten en belastingen kunt betalen! Naast de reeds genoemde, moet je mogelijk nog het volgende overwegen:

 • Overdrachtsbelasting (omzetbelasting): 2% van aankoopprijs

Niet van toepassing op nieuwe huizen

 • NHG afsluiten: 1% van aankoopprijs
 • Taxatiekosten (taxatie onroerend goed): € 300 – € 500
 • Bouwkundige keuring (technische evaluatie): € 300 – € 500
 • Krijg die belasting terug!

Gelukkig is in Nederland de rente, die je betaalt op een hypotheek aftrekbaar van de belasting, wat betekent dat je elke maand een flinke portie geld terugkrijgt, een paar weken nadat je de maandelijkse betaling hebt gedaan (ja, dat is de hypotheekrenteaftrek, ja, dat is de hypotheekrenteaftrek, één van de beste Wordfeud-woorden in het Nederlands). Daarnaast kun je belasting terugvragen over wat je aan de bank, de notaris, de taxatie en het verzoek om NHG hebt betaald. Krijg die belasting terug en gebruik het extra geld om je nieuwe huis op te pimpen! Zorg er daarnaast ook voor dat je de juiste verzekeringen vergelijkt bij Vergelijkdirect.

Leave a Comment