Als je een huis bezit en je hebt de mogelijkheid om er een kelder aan toe te voegen, dan heb je geen enkele reden om niet tot deze upgrade over te gaan. Kelders zijn de perfecte manier om wat extra ruimte samen te stellen voor allerlei doeleinden: een speelkamer, een thuisbioscoop, een ondergrondse garage of gewoon bergruimte. Hier zijn geen minpunten aan, behalve één grote vraag die bij iedereen opkomt als hij op dit onderwerp stuit: hoeveel kost het om een kelder te bouwen?

Wel, er zijn zeker wat kosten aan verbonden, maar het is niet zo duur als je denkt, zeker niet als je weet waar je op moet letten als je aan dit proces begint. Het goede nieuws is dat de kelder een enorme waarde aan je eigendom zal toevoegen, dus als je ooit bereid bent het te verkopen, zal de investering de moeite waard zijn. Het is een investering op lange termijn met een handvol voordelen die je niet zomaar kunt negeren.

De kosten om een kelder te bouwen hangen sterk af van hoeveel werk er nodig is om hem in elkaar te zetten. De prijs kan variëren van ergens tussen €1000 tot zo weinig als €250 per vierkante meter. Het hangt allemaal af van welke materialen je kiest, hoe duur de arbeid is, hoeveel graaf- en slijpwerk er nodig is en andere invloedsfactoren die in dit artikel besproken zullen worden. Je kunt natuurlijk de verbouwing financieren door een goede lening te vinden.

Wat je moet weten voordat je jouw huis wilt onderkelderen

kelder-onder-nieuwe-woning

Laten we beginnen met een lijst van aspecten die niet over het hoofd gezien mogen worden als je van plan bent een kelder voor je huis te bouwen. Al deze zijn nodig en moeten in aanmerking genomen worden bij het berekenen van de uiteindelijke kosten:

Hoe zorg je voor waterdichtheid en afwatering? Je zult op de lange duur schade door water moeten voorkomen, dus ook al zal een goede waterdichting uiteindelijk de uiteindelijke kosten verhogen, het is het overwegen waard.

Wat ben je van plan er mee te doen? Een onafgewerkte kelder is perfect om dingen in op te bergen die je niet rond het huis wilt laten rusten. Een afgewerkte betekent extra kamers die de totale waarde van het huis enorm doen stijgen.

Wordt het een uitloopkelder? Zo ja, dan kunnen daar extra kosten aan verbonden zijn.

Wat voor soort kelder wil je? De kosten van een kelder variëren naargelang het type. Platenontwerpen zijn het goedkoopst, terwijl funderingen in sommige gevallen meer kunnen kosten dan het huis zelf.
Bedenk dat je de grond vooraf zult moeten testen. In sommige gevallen kan de inhoud van de grond problematisch zijn en dure materialen vereisen. Een test uitvoeren kan je iets tussen €10 en €100 kosten.

Hoe diep wil je dat je kelder wordt? Afhankelijk van het doel kan de diepte van je kelder variëren, en dus ook de kosten. Graven onder de vorstgrens brengt meer problemen naar voren die aangepakt moeten worden – vorstbescherming, dooischade, enzovoort.

De stad waarin je woont zal van invloed zijn op hoeveel arbeid zal kosten. Dit is een normaal economisch aspect dat je in gedachten moet houden voor je verder gaat met deze opknapbeurt.

Kosten onderkelderen bestaande woning

Als je besloten hebt te beginnen met het uitgraven voor een fundering, beginnen de prijzen rond €250 en lopen op tot €1000 per vierkante meter. De prijs wordt gedicteerd door de conditie van de grond onder je huis, die je moet testen voor je iets beslist dat met de kelder te maken heeft. Ook de uitrusting die de graafploeg gebruikt kan de kosten beïnvloeden.

Bij het berekenen van hoeveel kost het om een kelder te bouwen, moet je altijd rekening houden met het doel ervan. Funderingen voor kelderverdiepingen zijn veel duurder dan plaatconstructies, maar ze hebben een enorme ROI. Nogmaals, je moet eerst beslissen wat je met je kelder wilt doen. Het verschil is consequent: een onafgewerkte, funderingskelder gaat tot maximaal €100 per vierkante meter, terwijl een afgewerkte tot €400 per vierkante meter kan oplopen.

Het laagste dat een kelder kan kosten in een bestaande woning is €10.000 en het kan oplopen tot zo’n €180.000. Kelders kunnen gebruikt worden om aan elk huis opslagruimte of woonruimte toe te voegen. Behalve de voor de hand liggende voordelen kunnen kelders ook weerstand aan het huis toevoegen, vocht buiten houden en isoleren tegen de kou. Het laatste aspect is de reden waarom kelders meestal meer voorkomen in koudere streken.

Kosten onderkelderen nieuwe woning

kelder-slaapkamer

Voor nieuwbouw gaan de kosten voor het bouwen van een kelder aanzienlijk omlaag, met een toppunt van €30.000. De meeste uitgaven hebben te maken met het uitgraven, maar als je begint met een kelderplan voor nieuwbouw is dat veel gemakkelijker, en het arbeidsloon is lager. Aannemers zullen in je voordeel werken en de beste deal vinden waarin ook alles verwerkt is wat je aan de kelder wilt toevoegen. Let goed op welke aannemer je kiest en er is een aanzienlijke kans om wat kosten te besparen.

Kelder bouwen onder tuin kosten

Het graven van een nieuwe kelderruimte onder een tuin kost tussen de €1,500 – €2,000 per vierkante meter. Het ligt er natuurlijk aan hoe de fundering is en wat er boven de tuin geplaatst staat. De kosten vallen hoger uit dan onder een nieuwbouw woning, omdat bij een woning al een fundering geplaatst is.

Een fundering vervangen van een kelder

nieuwbouw-kelder

Slecht gebouwde kelders kunnen het nodig maken de fundering op een bepaald moment te vervangen. Je kunt wel zeggen hoeveel kost het om een kelder te bouwen, maar er is geen kans om te voorspellen welke reparaties in de toekomst nodig zullen zijn. De enige manier om jezelf voor onaangename situaties te behoeden is ervoor te zorgen dat de kelder van meet af aan goed gebouwd wordt. Een slecht ontworpen fundering zal uiteindelijk scheuren, en de reparatiekosten kunnen hoger zijn dan de kelder helemaal opnieuw te bouwen.

Als je een nieuwbouwhuis bouwt, zorg er dan voor dat het kelderplan verstandig in elkaar gezet wordt. Houd de aannemer in de gaten en controleer tweemaal of er een detail is uitgegleden. Bij bestaande gebouwen bekijk je de fundering nauwkeurig en kijk je of er tekenen van beschadiging zijn.

Scheuren zijn de meest duidelijke en gevaarlijke tekenen, evenals lekkage. Elk van deze vereist reparaties die zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd om verdere schade te voorkomen. Funderingsreparaties kunnen variëren van €400 voor milde scheuren tot €11.000 voor scheuren die de totale structuurweerstand van het gebouw kunnen aantasten.

Niet te verhelpen reparaties zullen het opnieuw bouwen van de kelder of het aanbrengen van structurele veranderingen vereisen, waarbij de kosten variëren van €20.000 voor kleinere veranderingen tot €100.000 voor ernstige – alles bovenop de initiële kosten van de kelderbouw.

Een kelder uiteindelijk afwerken

Sommige mensen geven er de voorkeur aan de kelder onafgewerkt te laten en hem bij een andere gelegenheid af te werken. Als dit je situatie is, kunnen de kosten voor het afwerken van de kelder variëren van gemiddeld €100 tot €250 per vierkante meter, met een toppunt van €350 voor een mooier resultaat.

Voor een volledig afgewerkte, gemiddeld grote kelder zouden de kosten ongeveer €30.000 bedragen. De prijs is binnen de perken als je bedenkt dat een afgewerkte kelder veel kamers aan een huis kan toevoegen. De kosten variëren naargelang vloermogelijkheden, wandbekleding, loodgieterswerk, verlichting, enzovoort.

Het mag duur lijken en er komt heel wat bij kijken, maar een kelder bouwen levert in alle gevallen een enorm rendement op. Een huis verkopen dat een afgewerkte kelder heeft gaat sneller, omdat huizenkopers de neiging hebben deze eigenschap te verkiezen ten nadele van huizen die opgeknapt moeten worden. Kelders scheppen meer woonruimte zonder de noodzaak op te wekken om duizenden euro’s aan een nieuw huis uit te geven.

De voordelen zijn talrijk, dus de kosten zijn gerechtvaardigd, ongeacht het doel dat je voor ogen hebt. Weten hoeveel kost het om een kelder te bouwen is nog maar de eerste stap in een lange onderzoeksreis die uiteindelijk zal leiden tot het nemen van een beslissing.

Kosten huis onderkelderen financieren

Voor deze investering kan je natuurlijk een persoonlijke lening aanvragen. Dit zorgt natuurlijk voor extra kosten, dan wanneer je het meteen uit eigen zak betaald. Uiteindelijk kan je dit wel zien als een goede investering en zal je het er hoogstwaarschijnlijk weer snel uithalen aangezien de woningmarkt in Nederland nog flink aan het groeien is.

Leave a Comment