Ik help mijn vader al op de bouwplaats sinds ik een kleine jongen was, en veilig blijven was altijd een topprioriteit. Mijn vader leerde me waarom we de dingen meteen goed doen, en veiligheid maakt daar deel van uit – een groot deel.

Hij onderwees me altijd over veiligheidsoverwegingen die essentieel zijn voor een veilig werkterrein; houd het werkterrein schoon, georganiseerd etc. Hij zorgde er altijd voor dat ik mijn veiligheidsbril, veiligheidsschoenen s3 enz. gebruikte bij renoveren van een woning. Dat hoort allemaal bij veiligheid.

1. Huur een vakman in

renovatie-man-verbouwing-huis

Veel huiseigenaren hebben geen ervaring met bepaalde projecten, waardoor ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Als je niet weet wat je kunt verwachten, weet je ook niet welke veiligheidsuitrusting je nodig hebt.

Iemand is niet voor niets een professional. Ze hebben de juiste vaardigheden en ervaringen. Ze weten wat ze kunnen verwachten van verschillende klussen, verschillende gereedschappen en verschillende materialen. Weet je of de materialen die je verwijdert asbest, lood of schimmel bevatten?

Als je niet de juiste mensen inschakelt, riskeer je ook jouw veiligheid en die van je gezin. Kijk naar benzinegereedschap. Je hebt goede ventilatie nodig als je ze gaat gebruiken. En een raam of deur openzetten is niet voldoende. Geen enkele hoeveelheid CO is veilig. Mensen hebben ernstige neurologische schade opgelopen omdat ze niet beter wisten.

2. Zorg voor beschermingsmiddelen

S3 Veiligheidsschoenen engelbert strauss

  • Veiligheidsschoenen: Om je voeten zo goed mogelijk te beschermen is het dragen van resistente resistente veiligheidsschoenen s3 van Engelbert Strauss essentieel. Deze veiligheidsschoenen s3 hebben een veiligheidsneus en zijn gemaakt van brandstof bestendige zolen. Ook zijn deze veiligheidsschoenen s3 antislip. Iets wat super belangrijk is. Als het om goed beschermende werkkleding gaat, dan is Engelbert Strauss een van de beste aanbieders. Ze bieden namelijk voor veel verschillende werkactiviteiten de juiste werkkleding aan.
  • Veiligheidsbrillen: Bespaar niet. Zorg voor een paar veiligheidsbrillen of -brillen van goede kwaliteit voor alle doeleinden, die kras- en mistbestendig zijn. Veiligheidsbrillen zijn er in verschillende stijlen voor veel verschillende toepassingen. Doe je huiswerk.
  • Werkhandschoenen: Handschoenen bieden extra bescherming en helpen je handen schoon te houden.
  • Oorwarmers en oordoppen: Er zijn verschillende veiligheidsniveaus, gebaseerd op de blootstelling aan lawaai. Als je met elektrisch gereedschap of machines werkt, zorg dan voor de juiste gehoorbescherming.
  • Stofmaskers en ademhalingsapparatuur: Stofmaskers moeten worden gedragen voor algemene doeleinden, zoals het zagen van hout, en ademhalingsmaskers moeten worden gedragen bij schuren, schilderen of lakken. Doe je huiswerk en zorg dat je goed beschermd bent voor je werk.
  • Helm: Helmen zijn verplicht voor elke bouwplaats.
  • Werkschoenen met stalen neus: Er is een ruime keuze aan stijlen en kwaliteiten voor iedereen. Het komt erop neer dat ze verplicht zijn op een bouwplaats en zowel de zool als de tenen beschermen. Doe-het-zelvers moeten er ook voor zorgen dat ze goed beschermd zijn – geen slippers of sandalen!
  • Goede werkkleding van duurzaam materiaal: Ook al doe je maar een kleine verbouwing, zorg ervoor dat je de juiste kleding draagt voor de klus.

3. Hou het opgeruimd

Op een dag was ik mijn vader aan het helpen met het ontdoen van een kamer. Ik was nog jong, dus ik sloopte alleen maar dingen. De vloer werd helemaal bedekt met afval. Mijn vader zei dat ik moest stoppen om het op te ruimen, maar ik was bijna klaar, dus zei ik hem dat ik het later wel zou opruimen. Ik moest de rest van het plafond naar beneden trekken, dus pakte ik een stoel – niet slim – en zette die over wat afval heen.

Wat ik niet wist was dat hij een gat in de vloer voor het warmteregister bedekte. Toen ik op de stoel ging staan, ging een van de poten door het gat en kwam ik op de grond terecht. Het eerste wat mijn vader vroeg was of ik in orde was. Het tweede was: “Heeft dat je iets geleerd?”

4. Blijf uit de buurt van klussen waarvoor een vergunning nodig is

koppel-renoveren-schilderen-woning

Niets waarvoor een vergunning nodig is, inclusief sanitair, elektriciteit, of veranderingen aan de constructie. Als je niet weet wat je doet tijdens het klussen, dan kan je flink wat schade veroorzaken.

5. Hou het op afwerkingen als je niet veel ervaring hebt

Als je zelf iets wilt proberen, is afwerking redelijk veilig. Dat omvat gipsplaat reparaties, plinten, schilderen en klein tegelwerk.

6. Hoogtes en ladders

Als je vanaf elke hoogte aan het renoveren van woningen werkt, zelfs een paar meter hoog, moet je voorzichtig zijn.

Elk jaar gebeuren er honderden ongelukken met ladders doordat mensen niet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Om ongelukken te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je ladder veilig is. Overweeg het gebruik van een ladder vergrendeling die uittrappen voorkomt en zijwaartse bewegingen vermindert. Of je nu je dakramen schoonmaakt, een lamp vervangt, of vakantielichten spant, vergeet niet om veilig te werken op hoogte.

Zelfs bij kleine thuisprojecten heb je de juiste veiligheidsuitrusting nodig, dus zorg voor beschermende brillen, handschoenen, ademhalingsapparatuur en oorbeschermers of oordoppen als je luidruchtig gereedschap gebruikt. En vergeet niet om op het werkterrein veiligheidsuitrusting te dragen, ook als je het werk niet doet – vooral helmen en laarzen met stalen neuzen.

Vermijd het risico op letsel in je werkomgeving. Gebruik niet slechts één veiligheidsmiddel, maar zorg dat je al het gereedschap hebt dat nodig is om het werk goed te doen, want je moet jezelf te allen tijde beschermen.

Leave a Comment