Als je je huis wil verduurzamen, hoef je niet meteen te denken aan het isoleren van je zolder of zonnepanelen op je dak. Dit kan ook door iets bewuster met je energieverbruik om te gaan en kleine aanpassingen te doen in je huis. We geven je 6 tips. 

1. Laat de warme lucht niet meer ontsnappen

Vooral in oude huizen is het vaak een probleem: koud lucht die via de kieren van ramen en deuren binnenkomt. Dit kun je tegengaan door tochtstrippen te plaatsen. Zo blijft de warme lucht lekker binnen en blijft de koude lucht buiten.

2. Besparen met je verlichting

woonkamer-blauwe-kussens

Vervang de lampen in huis door spaar- of ledverlichting. Gemiddeld zijn deze lampen iets duurder, maar dit verdien je weer terug door de besparing op je energierekening. Daarnaast helpt het natuurlijk ook om de verlichting uit te zetten in ruimte waar je niet bent.

3. Zuinige douchekop

Met een zuinige douchekop bespaar je per minuut zo’n 2 liter water. Dat is mooi meegenomen, want daarmee verlaag je zowel je water- als gasrekening.

4. Douche minder lang

badkamer-ramen

En om nog even in het thema te blijven: verkort je doucheritueel met een paar minuten. Ga je van 10 minuten naar 6 minuten douchen? Dan bespaar je niet alleen een hoop water en energie, maar dit scheelt ook nog eens 80 euro op je jaarrekening.

5. Verminder sluipverbruik

Sluipverbruik is stroom dat apparaten gebruiken als ze stand-by staan of opladers die in het stopcontact zitten. Haal de stekkers eruit en zorg dat de apparaten uit staan in plaats van stand-by. Daarmee verklein je ook nog eens brandgevaar en sluipt er geen energie meer weg.

6. Vergelijk je energiecontract

financie-overzicht

De energietarieven zijn historisch laag. Je energie vergelijken is op dit moment dan ook een heel goed idee. Helemaal als je dit al jaren niet hebt gedaan. Wie weet kun je zo besparen op je energierekening en kies je wel voor een meer duurzame energieleverancier.

Leave a Comment