De helft van de strijd bij het verkopen van een huis is het anticiperen op problemen voor ze zich aandienen. Een huis verkopen is een belangrijke mijlpaal in je leven, en het kan ingewikkeld zijn als je alle stappen in beschouwing neemt die erbij komen kijken: voorbereiden en op de verkoop zetten; reparaties uitvoeren; een koper vinden; door het sluitingsproces navigeren; en tenslotte verhuizen naar je volgende woning. Zorg er daarom voor dat je iemand in dienst neemt die je kan helpen met de verkoop van je huis zoals bijvoorbeeld dehuisopkoper.be.

De gevolgen van een vergissing kunnen je financiën en vooral je gemoedsrust beïnvloeden.

Dit zijn enkele van de meest gemaakte fouten die je bij de verkoop van een huis moet vermijden:

1. Geen rekening houden met je financiële situatie

boekhouden-financie-zaken-business

Veel verkopers hebben geen duidelijk beeld van hun financiële situatie voordat ze verkopen. Dit kan tot pijnlijke verrassingen leiden. Voordat je de beslissing neemt om te verkopen, kan het nuttig zijn om je inkomen, schulden en eventuele komende uitgaven tijdens je verhuizing in kaart te brengen.

Overweeg contact op te nemen met je bank of een hypotheekadviseur om precies te begrijpen hoeveel je op je huidige woning verschuldigd bent. Dit, samen met je beoogde verkoopprijs, en de totale kosten van het verkopen van een huis, geeft je een algemeen idee van hoeveel geld je er na de verkoop mee weg kunt lopen.

Als je je huidige huis verkoopt om een nieuw te kopen, zul je willen berekenen hoeveel je je kunt veroorloven. Wat je je kunt veroorloven hangt vaak af van je maandelijkse uitgaven, die kunnen bestaan uit auto betalingen, studieleningen of collegegeld betalingen, en credit card schulden. Je kunt ook overwegen hoeveel geld je gespaard hebt voor onverwachte reparaties of noodgevallen die zich kunnen voordoen. Tenslotte is het belangrijk om na te denken over hoe een huis kopen past bij je andere financiële doelen op lange termijn, zoals sparen voor je pensioen.

2. Grote reparaties negeren en dure renovaties uitvoeren

Een lange lijst van onderhoudsproblemen kan kopers afschrikken en mogelijk de waarde van je huis doen dalen. Belangrijker is dat kopers verwachten dat de staat van je huis overeenkomt met de beschrijving. Overweeg voorrang te geven aan de meest opvallende problemen, vooral die welke waarschijnlijk bij een huisinspectie aan het licht zullen komen – veel kopers zullen een inspectie eisen vóór het sluiten van de koop.

Veel verkopers overwegen ook verbouwingen of verbeteringen om de waarde van hun huis te verhogen. Verbouwingen kunnen kostbaar zijn, en je zult de kosten niet altijd terugverdienen in de aankoopprijs. Bovendien geven sommige kopers er de voorkeur aan zelf verbouwingen uit te voeren om de ruimte persoonlijker te maken. Denk goed na over eventuele verbouwingen als je de waarde van het huis wilt verhogen.

3. Een onrealistische prijs vaststellen

financie-overzicht

De prijs die je wilt en wat de markt zal betalen kunnen twee heel verschillende dingen zijn.

Voor de verkoper is het de sweet spot tussen te veel of te weinig vragen. Als je de sweet spot niet kunt raken, loop je het risico geld op tafel te laten liggen of je huis langer op de markt te laten staan, wat gevolgen kan hebben.

Je kunt een algemeen idee hebben van hoeveel je huis waard zou kunnen zijn op basis van huizen met vergelijkbare afmetingen en kenmerken die in je buurt verkocht zijn. Deze vergelijkbare verkopen zijn wat veel makelaars gebruiken om een noteringsprijs voor te stellen. De uitdaging is dat geen twee vergelijkingen hetzelfde zijn, dus je moet met elk verschil in huiskenmerken rekening houden om nauwkeurig te zijn. Dit heet vaak correcties aanbrengen, en het is ongelooflijk moeilijk om dat handmatig te doen.

4. Alleen het hoogste bod overwegen

Het hoogste bod, hoe opwindend ook, is niet altijd het beste bod gezien je behoeften. Het is gebruikelijk bij veel traditionele verkopen dat er onvoorziene voorwaarden zijn. Dit zijn voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de koop te kunnen sluiten. Je kunt onvoorziene voorwaarden hebben die de belangen van de koper beschermen, zoals een financieringsvoorbehoud of een inspectievoorbehoud.

Het is belangrijk dat je je bewust bent van dit soort onvoorziene voorwaarden omdat ze invloed kunnen hebben op het tijdschema van de verkoop, de zekerheid van de verkoop, en de complexiteit. Je kunt bijvoorbeeld een heel hoog bod krijgen dat afhankelijk is van de voorwaarde dat de koper zijn bestaande huis verkoopt.

Je moet dan nagaan hoe de extra timing en onzekerheid zich verhoudt tot een iets lager bod zonder die voorwaardelijkheid. In een ander scenario kun je een koper hebben die bereid is soepeler met reparaties om te gaan, tegenover een andere die een hogere prijs biedt maar reparatiekredieten vraagt.

5. Je huis niet verkoopklaar maken

twee-onder-een-kap-huis

Een van de uitdagingen van het op de markt brengen van je huis is het tonen van je huis aan potentiële kopers. In het algemeen geldt: hoe schoner, minder rommelig, en beter ingericht je huis is, hoe meer aantrekkingskracht het kan hebben. Rommel kan je huis kleiner doen lijken en het voor kopers moeilijker kan maken zich voor te stellen dat ze in je huis wonen. In feite verkopen opgeruimde huizen 88% sneller en voor 20% meer dan huizen die niet opgeruimd zijn.

6. De verkeerde makelaar of de verkeerde manier van verkopen kiezen

Als je ervoor kiest met een makelaar te werken, zorg er dan voor dat je een agent kiest die het beste met je voor heeft.

Om er zeker van te zijn dat je het meeste waar voor je geld krijgt, neem je de tijd om potentiële makelaars te interviewen. Controleer hun vergunningen en geloofsbrieven, praat met vroegere klanten, en zorg ervoor dat ze veel ervaring hebben met verkopen in je bepaalde streek en prijsklasse.

Je kunt potentiële makelaars ook vragen stellen over:

  • Hun marketingplan voor je huis
  • Of ze eisen dat je een contract met ze tekent (en voor hoe lang)
  • Hun onderhandelingsstijl
  • Hoe vaak ze van plan zijn met je te communiceren
  • Of ze lopende aanbiedingen hebben die met de jouwe kunnen concurreren

7. Toonbezoeken beperken

Als je je huis eenmaal op de markt hebt gebracht, zul je moeten proberen mee te werken als je agent het wil laten zien. Dat kan betekenen dat je rond etenstijd naar buiten scharrelt voor een privé-vertoning, of dat je enkele uren – of het grootste deel van de dag – wegblijft voor een open huis in het weekend. Het doel is om zoveel mogelijk kopers tegemoet te komen, ook al komt hun timing niet goed uit.

Als je huis niet gemakkelijk te tonen is, zal het ook niet gemakkelijk te verkopen zijn. Hoewel onderbrekingen en extra weekendplanning ongemakkelijk kunnen aanvoelen, denk aan het einddoel-een goede opbrengst van je investering die je volgende verhuizing kan ondersteunen.

Je huis verkopen is een belangrijke beslissing die je leven verandert, maar het hoeft niet gepaard te gaan met ergernis, frustratie, of gedoe. Blijf uit de buurt van deze klassieke fouten en misschien sluit je je verkoop sneller en gemakkelijker dan je voor mogelijk had gehouden.

8. Onderschatting van de kosten van de verkoop

geld-investeren

De totale kosten om een huis te verkopen kunnen veel meer bedragen dan de 5-6% aan makelaarscommissies die de meeste mensen verwachten te betalen. Als je rekening houdt met sluitingskosten, reparaties, en andere tegemoetkomingen aan de koper, kunnen de verkoopkosten dichter bij 10% van de verkoopprijs liggen.

Als je bijvoorbeeld je nieuwe huis betrekt voor je je oude verkoopt, moet je misschien een tijdelijke woning huren of voor beide hypotheken betalen, en ook andere dragende kosten, zoals nutsvoorzieningen, belastingen, en opslag. Meer informatie over inruil van je huis om deze kosten te vermijden.

Conclusie

Aan het eind van de dag wil je dat het proces van huis verkopen zo soepel en pijnloos mogelijk verloopt. Nadenken over alle dingen die mis kunnen gaan kan overweldigend zijn, maar onthoud dat kennis macht is. Nu je op de hoogte bent van enkele veelgemaakte fouten die je bij de verkoop van je huis kunt vermijden, kun je met meer vertrouwen te werk gaan als iets niet gaat zoals gepland.

Leave a Comment