Van 2 tot en met 8 oktober is het weer Valpreventieweek. De tips en adviezen in deze week zijn voor mensen van elke leeftijd van belang, maar voor ouderen kunnen ze meer dan voor anderen van levensbelang zijn. In ons land maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Tijdens de Valpreventieweek wil VeiligheidNL daarom landelijk aandacht vragen voor valpreventie. Zorgverleners in hele land organiseren die week activiteiten. Het thema van de Valpreventieweek van dit jaar is Hup, in de benen: doe de dagelijkse dingen thuis nét even anders.>>

Van 2 tot en met 8 oktober is het weer Valpreventieweek. De tips en adviezen in deze week zijn voor mensen van elke leeftijd van belang, maar voor ouderen kunnen ze meer dan voor anderen van levensbelang zijn. In ons land maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Tijdens de Valpreventieweek wil VeiligheidNL daarom landelijk aandacht vragen voor valpreventie. Zorgverleners in hele land organiseren die week activiteiten. Het thema van de Valpreventieweek van dit jaar is Hup, in de benen: doe de dagelijkse dingen thuis nét even anders.

In augustus dit jaar heeft de Gezondheidsraad de beweegnorm aangescherpt. De raad adviseert alle volwassen om minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Voor ouderen is het van belang om naast dagelijks bewegen ook kracht en balans oefeningen te doen. Het merendeel van de Nederlandse ouderen presteert onder de norm. “Voor veel mensen van 65 jaar en ouder is het ook niet makkelijk deze norm te halen. Reden voor VeiligheidNL om ouderen “in de benen” te krijgen,” aldus Saskia Kloet, programma manager Vitaal Ouder Worden bij VeiligheidNL.

Inbouwen in de dagelijkse activiteiten Met het ouder worden neemt ons uithoudingsvermogen af, vermindert onze spiermassa en reageren we wat trager. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Tijdens de Valpreventieweek lanceert VeiligheidNL daarom een ludiek ‘reactietestje’. Het leidt naar 7 kleine beweegtips om in de benen te komen tijdens de dagelijkse activiteiten, en die dus geen extra tijd kosten. Denk aan de balans proberen te houden tijdens het tandenpoetsen. De eenvoudige en effectieve tips zijn opgesteld door VeiligheidNL, in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten.

Vallen voorkomen door spierkracht, coördinatie en balans te trainen
Spierkracht, coördinatie en balans kan je op elke leeftijd en op elk niveau trainen. Is er echter sprake van een verhoogd valrisico, dan is het gericht trainen ervan onder begeleiding van een fysiotherapeut of beweegdocent belangrijk. Hiervoor zijn genoeg (effectieve) beweegprogramma’s beschikbaar. Kijk ook op www.veiligheid.nl/valpreventieweek

Over VeiligheidNL
VeiligheidNL is een onafhankelijk expertisecentrum met de missie om ongevallen te voorkomen door veilig gedrag te stimuleren. Wij helpen mensen hun veiligheid te vergroten in en om het huis, maar ook op straat, op school en op het werk. We monitoren en signaleren ongevallen en letsel en onderzoeken welke vorm van preventie effectief is. Voor de monitoring is het Letsel Informatie Systeem (LIS) de basis, een registratiesysteem bij een representatieve steekproef van Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) in Nederland, maar we rapporteren ook dodelijke ongevallen en ziekenhuisopnamen door letsels. Wij ontwikkelen effectieve gedragsinterventies die praktisch, oplossingsgericht en op maat zijn en voeren deze ook deels uit. Ten slotte delen wij onze kennis en kunde direct met onze doelgroepen of via professionals, samenwerkingspartners en ambassadeurs. Wij werken voor en met overheden, bedrijven, zorgverleners en particulieren.

In 2016 was het aantal valongevallen onverminderd hoog (96.200) blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

Mogelijke beweegprogramma’s en activiteiten gerelateerd aan de mate van kwetsbaarheid

Leave a Comment