De kans bestaat dat u bij het zien van deze auto denkt ‘hum, een soort Prius, niet boeiend, niet ClassyLife’. Lees dan toch even verder. Want wat u hier ziet is een belangrijke auto met een mega-primeur. Omdat ClassyLife graag aan mooie dingen aandacht besteedt, maar ook aan duurzaamheid, verdient deze auto hier aandacht. De Koreaanse fabrikant Hyundai presenteert namelijk volgende week op de autotentoonstelling in Genève liefst drie verschillende uitvoeringen van deze nieuwe Ioniq: een hybride versie, een plug-in hybride en een volledig elektrische. Dat is nooit eerder gebeurd en het maakt deze Ioniq tot een van de belangrijkste nieuwe auto’s van deze tijd.>>

All-New-IONIQ-line-up

De kans bestaat dat u bij het zien van deze auto denkt ‘hum, een soort Prius, niet boeiend, niet ClassyLife’. Lees dan toch even verder. Want wat u hier ziet is een belangrijke auto met een mega-primeur. Omdat ClassyLife graag aan mooie dingen aandacht besteedt, maar ook aan duurzaamheid, verdient deze auto hier aandacht. De Koreaanse fabrikant Hyundai presenteert namelijk volgende week op de autotentoonstelling in Genève liefst drie verschillende uitvoeringen van deze nieuwe Ioniq: een hybride versie, een plug-in hybride en een volledig elektrische. Dat is nooit eerder gebeurd en het maakt deze Ioniq tot een van de belangrijkste nieuwe auto’s van deze tijd.

ioniq_a_leap_forward_for_hybrid_vehicles_exterior

ioniq_a_leap_forward_for_hybrid_vehicles_interior

Net als de genoemde Toyota Prius is de Ioniq hybrid voorzien van een benzinemotor en een elektromotor, waarmee kortstondig elektrisch, dus emissievrij, gereden kan worden. De 1.6 liter Kappa GDI-motor levert 105 pk, de elektromotor 43,5 pk. De aandrijving wordt gecombineerd om zo schoon en zuinig mogelijk te kunnen rijden, de gecombineerde CO2-emissie zou 79 g/km moeten bedragen. Standaard wordt overigens een zestraps automaat toegepast. Wie straks voor de Ioniq Plug-in kiest, dus een versie ‘met een stekker’ heeft meer elektropower aan boord (61 km), een grotere batterij en kan volgens de fabrikant meer dan 50 km elektrisch rijden. En de volledig elektrische uitvoering met 28 KW batterij moet op één lading meer dan 250 km kunnen rijden. Deze variant heeft dan een 120 pk sterke elektromotor. Er is meer bijzonders over deze op duurzaamheid gerichte modellen. Zo wordt bijvoorbeeld het dak gemaakt van bestanddelen uit suikerriet en diverse andere componenten in het interieur zijn vervaardigd van recyclebaar plastic. Alle versies worden geleverd met connectiviteitsdiensten als Android Auto en Apple Carplay. Verder profiteert de bestuurder van TomTom Live Services en behoort het draadloos opladen van de smartphone tot de mogelijkheden. Op een 7-inch TFT-scherm toont het systeem alle belangrijke gegevens. Het navigatiesysteem is gekoppeld aan het Eco-driving assistant systeem waarbij het wegtype en de hoogteverschillen worden geanalyseerd om onnodig brandstof verbruik terug te dringen. Aan veiligheidssystemen geen gebrek. De Hyundai IONIQ heeft Autonomous Emergency Braking, Lane Keep Assist System, Blind Spot Detection, Rear Cross Traffic Alert en Smart Cruise Control. Uiterlijk zijn de varianten te herkennen aan andere grilles, velgen en blauwe details. De levering start deze zomer. In de showroom verschijnen eerst de hybride- en volledig elektrisch aangedreven versie. Deze laatste komt in aanmerking voor 4 procent bijtelling. De Hyundai IONIQ met plug-in hybride aandrijving volgt later dit jaar. Zustermerk Kia brengt met de Kia Niro straks qua techniek vergelijkbare auto’s uit, maar dan verpakt in wat meer een SUV-carrosserie. Die zou weleens nóg succesvoller kunnen gaan worden. Filmpje!

 

In Genève wordt overigens nog heel veel meer nieuws gepresenteerd, dus de komende dagen hier en op www.facebook.com/classylifemagazine meer nieuwe auto’s.

Dit is overigens ‘het zusje’ van de Hyundai Ioniq, de Kia Niro:

tumblr_inline_o2e6ts1TPv1rmmdbb_1280

Kia+_Niro+3-4+rear

 

 

 

Leave a Comment