Ben jij je aan het verdiepen in de aanschaf van een buitenboordmotor en heb je geen idee waar je moet beginnen? In deze blog delen we belangrijke aandachtspunten waar jij rekening mee moet houden als je een buitenboordmotor aanschaft. Zodat jij optimaal gebruik kunt maken van alle mogelijkheden van jouw boot.

Wanneer kies je voor een buitenboordmotor?

boot-huren-zee

Bij boten tot zeven meter is een buitenboordmotor de voorkeurs motor. Deze motor is geschikt voor een vissersboot, een speedboot, kajuit, een zeilboot tender of een opblaasbare boot. Daarnaast is deze motor inzetbaar in zowel zoet als zout water. En geschikt voor ieder watertype, van rustige meren tot open zee. Dit maakt de buitenboordmotor op benzine de ideale keus voor de pleziervaart.

Nieuw of tweedehands

Als je rondkijkt op het internet zie je dat er veel aanbod is, zowel nieuw als tweedehands. Wat is hier dan de beste keuze in? Is nieuw altijd beter?
Het aanschaffen van een nieuwe buitenboordmotor heeft als voordeel dat deze langer meegaat en bij goed gebruik minder onderhoud vraagt dan een tweedehands buitenboordmotor.
Wil jij besparen op de aanschaf van je buitenboordmotor en liever een tweedehands buitenboordmotor aanschaffen? Dan raden we het af om dit via sites als Marktplaats te doen, maar juist via een dealer met ervaring zoals tweedehands-buitenboordmotoren. Zij leveren al hun tweedehands buitenboordmotoren aan met een vaarseizoen garantie. Dat geeft toch een wat veiliger gevoel! Daarnaast kun je bij dit soort dealers ook direct terecht voor het onderhoud. Zo heb je alles op een plek.

Type motor

Er zijn twee typen buitenboordmotoren verkrijgbaar de tweetaktmotor of de viertaktmotor. Hoewel beide types nog te verkrijgen zijn en gemaakt worden, heeft de viertaktmotor in de praktijk echt de voorkeur. Een viertaktmotor is zuinig, rustig en milieuvriendelijk.
Daarnaast zijn er verschillende vaarroutes in grote steden zoals Amsterdam waar tweetaktmotoren, zonder het Europese keurmerk 2003/44/EC, niet zijn toegestaan. Voorkom problemen en investeer direct in een viertaktmotor.

Het vermogen

boot-varen

Het vermogen (PK) heeft een grote invloed op jouw vaarplezier. Een te laag vermogen kan ervoor zorgen dat je boot kracht verliest waardoor je niet vooruit komt en veel brandstof verbruikt. Een te hoog vermogen is juist weer zeer gevaarlijk, omdat je boven het aanbevolen vermogen uitkomt en je boot hier niet op ontwikkeld is. Schade en ongelukken liggen hier op de loer.
Hoe kies je dan het juiste vermogen voor jouw boot? Het antwoord hierop is simpel! Houd het maximale door de fabrikant voorgeschreven vermogen aan. De fabrikant kent alle specificaties van jouw type boot en weet daardoor precies welke buitenboordmotor daarbij aansluit. Schrijft jouw fabrikant een hoog vermogen voor en schrik je van het formaat van de buitenboordmotor? Dan is het aan te raden om voor een yamaha buitenboordmotor te gaan. De Yamaha buitenboordmotoren zijn compacter en lichter dan die van de concurrentie en nemen daardoor minder ruimte in beslag.

Leave a Comment