De donkere wintermaanden zorgen ervoor dat mensen de gezelligheid en warmte binnenshuis opzoeken. De kerstboom wordt opgezet, de kaarsjes aangestoken en iedereen kruipt knus tegen elkaar aan onder een zacht dekentje op de bank. Maar besluit je toch de deur uit te gaan, wees dan extra alert. In Nederland wordt ongeveer 65 duizend keer per jaar ingebroken, dat is maar liefst 180 inbraken per dag! Een woninginbraak is helaas ondanks alle extra beveiliging niet altijd te voorkomen. Daarom is het verstandig om een goede opstalverzekering af te sluiten die dekking biedt op braakschade na een woninginbraak.

De ideale weersomstandigheden voor inbrekers

inbraak

Niet alleen voor de gladheid buiten op straat maar ook voor gespuis binnen in je eigen huis! Helaas neemt tijdens de donkere wintermaanden de kans op inbraken en andere criminaliteit toe. Het is dus zeer verstandig om wat extra aandacht te besteden aan de beveiliging van je woning zodat je inbrekers weert. Ongeveer 80 procent van de inbraken wordt gepleegd door een zogeheten gelegenheidsinbreker. Dit is een inbreker die op zoek gaat naar woningen waar hij zonder al te veel moeite iets weg kan halen. Tegen een gelegenheidsinbreker kun je jouw woning wel beschermen, waardoor de kans dat er bij jou wordt ingebroken een stuk kleiner is.

Houd inbrekers buiten je deur

Door jezelf eenvoudige gewoontes aan te leren kun je een woninginbraak voorkomen. Trek bijvoorbeeld niet alleen je voordeur dicht, maar draai deze ook op slot als je de woning verlaat of gaat slapen. Sluit de ramen en laat een lampje branden als je ’s avonds niet thuis bent. Als je op vakantie gaat, kun je vragen of de buren een oogje in het zeil willen houden en eventueel je gordijnen in huis open en dicht willen doen. Zo lijkt het of er altijd iemand thuis is en inbrekers minder snel hun slag slaan. Leg ook geen kostbare spullen in het zicht. De welbekende sleutel onder de deurmat of bloempot weet een inbreker te vinden, dus verstop geen huissleutels buiten. Goede tuinverlichting die eventueel aangesloten is op het zeil willen een bewegingssensor en een kort gesnoeide voortuin, zorgen er ook voor dat een woning minder interessant is om binnen te dringen. Wil je de beveiliging van je woning echt goed aanpakken? Sluit dan een alarmsysteem aan zodat als er een inbraakpoging gedaan wordt, de sirene de inbrekers alsnog afschrikt.

Er is toch ingebroken… En nu?

Is er ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch bij je ingebroken? Dan is het goed om te weten of je hiervoor verzekerd bent. Bij FBTO kan je 4 woonverzekeringen afsluiten die je kan aanvullen met diverse modules. Zo stel je je eigen woonverzekering samen. Je kunt dag en nacht schades melden. Ook in het weekend. Ben jij goed voorbereid op criminaliteit en inbraak?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FBTO.

Leave a Comment