Je kunt als mens aan allerlei zaken fysiek een tekort hebben. Zoals vitamines, bijvoorbeeld. Als man kun je echter ook een tekort aan testosteron hebben. En dat kan serieuze gevolgen hebben. We bespreken vijf indicaties dat je mogelijk een testosterontekort hebt.

Je bent depressief

Voel je al langere tijd neerslachtig, terwijl je daar niet direct een aanleiding voor kunt aanwijzen? Depressiviteit is een serieus probleem dat een grote negatieve invloed op je leven kan hebben en op dat van je gezinsleden, en het is ook een probleem dat veroorzaakt kan worden door een tekort aan testosteron. Het is altijd verstandig om met de huisarts te praten wanneer je last hebt van depressiviteit, maar als je meerdere van de onderstaande symptomen ernaast ervaart is het belangrijk dat je dit erbij vermeldt. Zo kan de huisarts tot de diagnose testosterontekort komen en besluiten om extra testosteron toe te dienen.

Je bent constant moe

slapen-koppel

Merk je dat je de laatste tijd constant moe bent zonder directe aanleiding? Vermoeidheid is natuurlijk een vage klacht, maar het kan veroorzaakt worden door een testosterontekort. Let ook hierbij weer op of je ook andere symptomen in dit lijstje herkent om een verband te ontdekken. Ook dan kan het probleem namelijk opgelost worden door het toedienen van aanvullend testosteron.

Je kunt geen erectie krijgen

Erectieproblemen zijn erg confronterend voor mannen en kunnen een forse negatieve invloed hebben op je seksleven en je relatie. Erectieproblemen kunnen op zich staand zijn, in welk geval Viagra kopen en gebruiken een oplossing voor het probleem kan zijn. Maar erectieproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een gebrek aan testosteron. Het is immers niet voor niets het mannelijk geslachtshormoon.

Je hebt geen zin in seks

koppel-date-relatie

Niet alleen erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door een testosterontekort, maar ook een verlaagd libido kan het gevolg zijn van een tekort aan testosteron. Zeker wanneer jij weet dat het niet veroorzaakt wordt door een gebrek aan aantrekkingskracht tot je partner is het een goed idee om een laag libido bespreekbaar te maken bij de huisarts. Er is dan reden om aan te nemen dat er een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag kan liggen, zoals een testosterontekort dus.

Je loopt snel botbreuken op

Botontkalking is het symptoom van een testosterontekort dat vaak het best verborgen blijft. Je kunt het immers niet zien totdat er een röntgenfoto van je gemaakt wordt en in principe voel je het ook niet. Totdat je een bot breekt, en vervolgens wéér een. Gebeurt dit je, dan is het verstandig om uit te laten zoeken of je niet toevallig te maken hebt met botontkalking.

Het is vaak een combinatie van symptomen die een testosterontekort aan de oppervlakte kan brengen. Wees dus alert op bovenstaande symptomen en wacht zeker niet te lang met naar huisarts gaan.

Leave a Comment