Een industrieel interieurontwerp is tegenwoordig niet meer weg te denken. Met name de rustieke industriële inrichting wint aan populariteit. Wat deze stijl zo speciaal maakt, is het schijnbaar onafgemaakte karakter in combinatie met de juist meer gepolijste elementen. Het is een prachtige mix! Maar als het tijd is om echt met dit ontwerp aan de slag te gaan, kan het lastig zijn om deze mix op een harmonieuze manier te creëren… maar gelukkig zijn wij er om je te helpen!

Laten we eerst met de basis beginnen. Ongeacht de stijl, is een van de dingen waar je altijd aan moet denken, de indeling van je huis. Bekijk hiervoor onze tips om jouw ruimte efficiënt te kunnen indelen. Als je dat hebt gedaan, is het tijd om onze vijf beste tips te gaan lezen om een industriële moderne inrichting onder de knie te krijgen!

1. Geeft je industriële interieur met een natuurlijk palet en veel texturen een goede basis

silver transistor radio beside green leafed plant

Eén van de essenties van een interieur in industriële stijl is zeker een rijk kleurenpalet dat neutraal bruin, wit en zwart combineert. Laten we dus eens kijken hoe we hiermee een basis kunnen maken. Combineer om te beginnen verschillende tinten bruin en beige om de ruimte zo ontspannen te laten aanvoelen. Voeg vervolgens witte elementen toe om de ruimte juist een strakke uitstraling te geven. En als laatste, eindig je met zwarte accenten om zo contrast te creëren en karakter toe te voegen.

Naast kleuren spelen ook texturen een zeer belangrijke rol in de mix, die typisch voor industriële interieurs is. Om je een voorbeeld te geven: een stoel van verouderd leer zou geweldig zijn om textuur en verschillende bruine tinten toe te voegen. Een effen witte muur zou er de perfecte achtergrond voor zijn. En het zou die mix van verschillende tinten creëren, die een rustieke industriële inrichting zo speciaal maakt. Ten slotte zouden hier en daar zwarte metaal-accenten karakter aan de ruimte kunnen toevoegen. Bovendien kunnen ze ook worden gebruikt om bepaalde kenmerken in huis te accentueren.

Kortom, het perfecte palet voor een rustiek industrieel interieur is een mix van vele natuurlijke kleuren, die een unieke relaxte sfeer in de ruimte zullen creëren. Met zo veel verschillende kleuren waaruit je kunt kiezen, is het ook een vrij eenvoudig palet om te kunnen bereiken en te kunnen blijven aanhouden!

2. De sleutel tot een rustiek industrieel interieurontwerp is een moderne en rustieke mix

white bed linen near window

Zoals we al eerder hebben vermeld, is het enige typische element van elk interieur in industriële stijl de mix van moderne en rustieke elementen. Het is ook belangrijk om te vermelden dat er geen vaste regel is voor de elementen, die je in de ruimte wilt gebruiken. Je bent dus volledig vrij om zelf een stijl te creëren, die meer naar de moderne of juist de rustieke kant neigt.

Je kunt bijvoorbeeld een even verbluffende woonkamer met een industrieel interieur creëren door een strakke zwarte leren bank of juist een verweerde leren bank te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de muren onbewerkt te laten of ze gewoon wit te schilderen… Je snapt het al: een mix van modern en rustiek is essentieel voor elk industrieel interieur, maar hoeveel je van elk moet toevoegen, hangt af van jouw eigen smaak!

3. Maak de ruimte open

industrieel-slaapkamer

Bij een industriële stijl denkt men meteen aan stedelijke lofts. Eén van de belangrijkste kenmerken van stedelijke lofts is hun open indeling en dat iets is dat je moet proberen aan te houden. In feite is een industriële rustieke woonkamer niet compleet zonder een kookeiland dat de ruimte verbindt met de keuken. Bovendien past een eettafel ook perfect in deze indeling, waardoor er een perfecte open ruimte ontstaat waar je overdag tijd kunt doorbrengen.

Als je een stapje verder wilt gaan, kun je ook het slaapgedeelte open houden. Het bed op een verhoogd stuk vloer plaatsen is de klassieke manier om de slaapkamer onderdeel te maken van het open ontwerp in een moderne industriële woonkamer. Maar als je dit niet wilt, kun je een muur gebruiken om het slaapgedeelte mee ‘af te sluiten’. Ook een gordijn, een boekenplank die aan beide kanten open is of een schuifdeur zijn perfecte rustieke industriële ideeën, die privacy toevoegen aan de slaapkamer en tegelijkertijd ervoor zorgen dat de ruimte toch één wordt en past bij je nieuwe industriële interieur.

Even terzijde: open indelingen zijn ook een geweldige strategie om een ruimte groter te laten aanvoelen dan het in werkelijkheid is. Dus als je in een klein appartement woont, kun je het meeste uit je vierkante meters halen door alle binnenmuren eruit te slopen. Bovendien zal het je huis ook veel lichter maken omdat natuurlijk licht door de gehele ruimte kan gaan!

Een andere belangrijke factor in elk huis is functionaliteit. En zelfs in een open indeling is het nog steeds belangrijk om een scheiding tussen verschillende functionele gebieden te creëren. Hoe je dat moet doen? Grote kleden, kamerverdelers, verplaatsbare scheidingswanden en zorgvuldig geplaatste boekenplanken zijn slechts enkele van de strategieën om een visuele scheiding te kunnen creëren zonder een echte muur te hoeven gebruiken!

4. Kies voor verlichting in een industriële stijl

brown wooden table and chairs

Elke interieurstijl heeft zijn eigen favoriete verlichtingskeuzes. En als je op zoek bent naar verlichting in industriële stijl, vind je hier ook tal van mogelijkheden. Maar er is één ding dat een industrieel interieurontwerp zo speciaal maakt: het vermogen om van de eenvoudigste gloeilampen een opvallende soort verlichting te maken! Een grote industriële vloerlamp kan bijvoorbeeld een slaapkamer al helemaal transformeren.

Omdat deze stijl zo populair is geworden, zijn er nu veel verschillende en mooie gloeilampen op de markt verkrijgbaar. De vorm van de lamp zelf is de eerste keuze, die gemaakt moet worden: dun, groot, klein of een vorm, er is voor elk wat wils! Het filament aan de binnenkant is ook een decoratief element geworden en ook daarvoor zijn er tal van mogelijkheden. Tenslotte is de kabel, die recht naar beneden aan het plafond kan worden gehangen of kan worden gebruikt om meer ingewikkelde vormen te tekenen, ideaal voor een klein budget!

Andere kenmerken, die perfect zijn voor verlichting in een industriële stijl, zijn details van hout of zwart metaal en onconventionele objecten (zoals pijpen, leidingen en kettingen) die als onderdelen van een lamp worden gebruikt. Dus als je je eigen doe-het-zelf industriële lamp wilt maken, heb je alleen een paar lampen, een kabel en enkele onconventionele voorwerpen nodig, die je opnieuw kunt gebruiken!

5. Kies voor loft-achtige ramen

white bed mattress

Als je op zoek bent naar ideeën voor industriële woonkamerdecoraties zul je merken dat veel verschillende interieurs één ding gemeen hebben: grote ramen in loft-stijl. En inderdaad, die ramen zijn een typisch kenmerk van een rustieke industriële inrichting! Grote ramen in loft-stijl laten veel natuurlijk licht binnen en hun metalen kozijnen zorgen ervoor dat ze ook een decoratief element in de ruimte worden. Dus als je van plan bent om te gaan verbouwen, dan is dit zeker de look om voor te gaan! Zelfs als je ze niet groter kunt maken, zal het veranderen van de structuur naar een loft-stijl (nog beter als het kozijn zwart is) je ruimte er al veel industriëler uit laten zien!

Leave a Comment