De eerste industriële gebouwen werden rond de 18e eeuw gebouwd en op de een of andere manier streven we er nog steeds naar om deze authentieke stijl na te bootsen. Het lijkt erop dat wat aanvankelijk een oplossing voor overbevolkte steden was, nu een populaire trend is geworden. Denk maar aan de loft-appartementen, die je steeds vaker ziet. In de loop van de tijd hebben we veel trends voorbij zien komen, maar er zijn een paar goede redenen waarom de industriële stijl van Cavetown bijvoorbeeld niet meer weg te denken is. Het zijn er zeven om precies te zijn:

Functionaliteit

industriele-wand

Afgaande op de efficiëntie en de veiligheid is de industriële architectuur altijd al functioneel geweest en is bijvoorbeeld een tv meubel industrieel ook gewoon super handig! Fabrieken zijn architectonisch opgezet, maar wel met hun fabricagedoel in gedachten. Terwijl stedelijke gebieden zich snel ontwikkelden, ontstonden er steeds meer fabrieken om de verschillende groeiende industrieën te kunnen huisvesten. Nu markeren ze enkele van de meest gewaardeerde monumenten en woningen van onze steden.

Kosteneffectiviteit

De industriële stijl was nooit bedoeld om extravagant of opzichtig te zijn. Het was het resultaat van aannemers, die probeerden om de beste waar voor hun geld te krijgen terwijl ze een functionele ruimte creëerden. Loft-appartementen zijn vanwege hun sobere uitstraling ook zo populair.

Duurzaamheid

industrieel-slaapkamer

Een andere realiteit over deze materialen, is dat ze super duurzaam zijn. Het is moeilijk om een product dat gemaakt is van baksteen en hoogwaardig aluminium of ijzer kapot te maken. Deze producten hebben een lange levensduur en ze lijken naarmate ze ouder worden ook meer karakter te krijgen.

Eenvoud

Misschien is de reden waarom de industriële stijl zo populair is geworden wel omdat het niet meer probeert te zijn, dan het al is. Industrieel meubilair heeft goed gedefinieerde lijnen en geeft duidelijke verwachtingen.

Karakter

industriele-look

Misschien is dit wel de belangrijkste reden waarom de industriële stijl een blijvertje is. Het heeft ontzettend veel karakter. Muren met zichtbare bakstenen en plafonds met zichtbaar metalen balken, vertellen een verhaal uit een andere tijd. Steeds meer huiseigenaren zullen de buitenmuren afbreken om zo de eeuwenoude elementen van het huis te onthullen. Het is alsof je een ontwerp mysterie blootlegt. Tegenwoordig worden huizen weer gewaardeerd om hun industriële geheimen, die kunnen worden onthuld in plaats van ze af te dekken met een gipsplaat.

Duurzaamheid

De industriële stijl is niet zomaar een ‘trend‘, want de materialen kunnen opnieuw worden gerecycled en gebruikt. Binnenhuisarchitecten gebruiken steeds vaker teruggewonnen bakstenen om hun kamers een nieuwe dimensie te geven en gerecyclede materialen zoals staal en aluminium om de ruimte karakter mee te geven. De industriële stijl is niet alleen een lust voor het oog, het is ook nog eens goed voor het milieu.

Openheid

Net zoals fabrieken werden gekenmerkt door grote open ruimtes, geldt dat ook voor industrieel meubilair. Industriële stukken houden het interieur leeg, terwijl ze toch een gevoel van efficiëntie en stijl oproepen. Dit maakt een industriële stijl ook zo ideaal voor in kleine ruimtes. Het ziet er zelden omvangrijk, overdreven of overweldigend uit.

Leave a Comment