Als het gaat om het opfrissen van je huis, zijn er talloze mogelijkheden die ons ter beschikking staan met een breed scala aan enge prijskaartjes. Maar de stijl van je huis bijwerken hoeft niet duur te zijn.
De sleutel tot het vernieuwen van de inrichting van je huis zonder je zakken leeg te maken is om je te richten op kleine veranderingen die een grote impact hebben. Als het mogelijk is, moet je ook kijken naar wat je zelf kunt doen, zodat je geld kunt besparen op het inhuren van vaklui of het kopen van gloednieuwe meubelstukken. Mocht je echt iets nodig hebben zoals een tv bijvoorbeeld? Dan kan je altijd nog een tv kopen op afbetaling.
1. Blijf neutraal
Als je klassieke stukken in neutrale kleuren kiest, kunnen je meubels een lang en gevarieerd leven leiden. Neutrale voorwerpen kun je door de jaren heen van kamer naar kamer verplaatsen, en door accessoires, kussens, lampen, kleedjes en kunst te vervangen, kun je ze gemakkelijk veranderen als je smaak verandert. Kiezen voor veelzijdige voorwerpen in neutrale kleuren en afwerkingen betekent dat je maar één keer hoge kosten hoeft te maken, in plaats van elke paar jaar.
2. Gebruik wat je hebt
Je hoeft niet naar de winkels te gaan, maar herschik wat je hebt. Verplaats schilderijen, tafels en zelfs serviesgoed van kamer naar kamer. Verander de meubelopstelling, bekleed bestaande stukken opnieuw, verf je houten meubels, voeg nieuwe knoppen toe aan een zielloze kast. Vaak zijn veel van de dingen die je bezit prima, ze hebben alleen een tweak nodig om ze fris te maken. Thuis winkelen kan je meest goedkope bron zijn.
3. Ruim op
Voordat je je zorgen gaat maken over wat je je wel en niet kunt veroorloven om te kopen, bedenk dan eerst wat je weg moet doen. Gedateerde, versleten of beschadigde spullen kunnen het uiterlijk van je huis een slechte dienst bewijzen, en als ze niet essentieel zijn, kun je ze verwijderen om je huis een schone lei te geven. Een van de ergste overtreders in huurappartementen zijn verticale lamellen. Plus die schoolposters die je hebt bewaard. In de vuilnisbak, in de vuilnisbak, in de vuilnisbak.
4. Doe er wat zwart bij
Ongeacht de stijl van je interieur – modern, traditioneel of eclectisch – het introduceren van een zwart element, zoals een meubelstuk, schilderij of accessoire, voegt onmiddellijke scherpte toe.
5. Check verschillende delen steden
Zowel geografisch als cultureel. Je zult niet alleen verbaasd zijn over de verschillende looks, maar ook over het verschil in prijs.
6. Concentreer je op de indeling
Benut de ruimte die je hebt optimaal. Werk echt aan het ontwerp van je ruimte om de stroom en het gevoel van elke kamer te optimaliseren.
Als je ruimtes klein zijn, overweeg dan manoeuvres waardoor een kamer groter aanvoelt dan hij is. Haal ruimte uit elke nis en optimaliseer elke nis.
Zoek een centraal punt (zoals een groot kunstwerk of een spiegel) en zet er stoelen omheen. Houd rekening met het uitzicht in de kamers en plaats het meubilair zodanig dat het de architectuur aanvult of contrasteert.
7. Deel een set met iemand
Voor een geldbesparend winkelgeheim: splits kosten en sets. Jij neemt de bank en zij of hij krijgt de twee fauteuils.
8. Winkel verstandig
Vermijd overhaaste of gecompromitteerde beslissingen waar je op je gemak spijt van krijgt. Als je een budget hebt, is het gemakkelijk om dingen te kopen voor de prijs, in plaats van goede dingen te kopen. Als je bijvoorbeeld een slechte bank koopt, zul je die altijd zo snel mogelijk willen vervangen.
9. Check marktjes
Een goede plek om spotgoedkope antieke meubels, schilderijen, design uit het midden van de twintigste eeuw, goed porselein en meer op de kop te tikken.
Goedkoop Chinees porselein, geweven dienbladen, placemats en mandjes kunnen een budget echt oprekken en toch het laatste laagje persoonlijkheid krijgen.
11. Kies betaalbare kunst
Betaalbare kunst is gemakkelijker te vinden dan je denkt. Zoek naar redelijk geprijsde online sites zoals Easy Art. En voor een maximaal effect hang je kunstwerken massaal in een groep in plaats van verspreid door een kamer.
12. Kijk eerst naar de vorm en dan naar de stof
Word niet smoorverliefd op een bank van €500 uit een vintagewinkel, alleen omdat je toevallig van het marine fluweel houdt. Onthoud: je kunt alles opknappen of opnieuw bekleden. Wanneer de bank echt te duur is, kan je altijd nog kiezen voor een bank op afbetaling.
13. Koop niet altijd hetzelfde
Pas op voor doublures. Koop niet altijd hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld een prachtige salontafel waar je dol op bent. Dan zie je een prachtige koperen bijzettafel die erop lijkt. De salontafel zal er niet zo bijzonder uitzien als hij een bijpassend ontwerp heeft.
14. Kies eenvoudige spullen uit wanneer het goedkoop is
Bij goedkope dingen gaat het meestal mis als ze worden opgesmukt. Zoek naar huishoudelijke nietjes in je kleurenpalet.
15. Zie koopjes kopen als een schattenjacht
Geniet van het zoeken naar het goud tussen het afval. Betaal geen hoofdprijs voor dingen waarvan je weet dat je ze in de uitverkoop zult zien. Wacht op de grote uitverkoop voor zaken als lakens, handdoeken, porselein, bestek, glazen, messen, potten en pannen.
16. Check kortingwinkels
Je zult diep moeten graven naar schatten, maar het is de moeite waard. Ga naar gebieden in je stad waar een kritische massa van deze winkels is, zodat je kunt vergelijken. Het meeste wat je vindt is rommel, maar vijf procent is puur goud – het soort artefacten dat een huis uniek maakt, en dat voor een zacht prijsje.
Plantenstandaards, dienbladen, tafels, stoelen, geweven placemats, Aziatische porseleinen figuren, opbergdozen, opbergcontainers, rieten onderzetters, noedelkommen, glaswerk, oliegieters, keramische vazen, aardewerken borden, theepotten, witte handdoeken. Zoek naar natuurlijke texturen, gedempte kleuren en minimale decoratie.
17. Meng kwaliteitsstukken met minder dure vondsten
Bij het verzamelen hoeft niet elk stuk kostbaar te zijn. Het is veel belangrijker om dingen te vinden waar je echt van houdt. Dat is het punt van verzamelen.
Wees origineel. Het is economisch zinvol om iets te gaan verzamelen dat uit de mode is, of nog geen rage is geworden. Wij kennen mensen die taartplateaus, rotan dienbladen, bezems, veroordeelde stenen en boeken met rare namen verzamelen. Ze zijn allemaal fascinerend.
18. Ga voor galerie glam
Geef een bescheiden kunstwerk de uitstraling van een meesterwerk met een te grote inlijsting. Omgeven door een 15 cm brede lijst ziet een kleine prent er belangrijk uit. Monteer een eenvoudig voorwerp als een schelp, vaas, masker of beeldhouwwerk op plexiglas sokkels, blokken en statieven, zodat het lijkt op iets uit een kunstgalerie.
Overweeg ook te investeren in originele kunstwerken van plaatselijke nieuwkomers en zoek uit wanneer kunstacademies studentenexposities hebben met originele werken tegen betaalbare prijzen.
19. Wees je eigen beste stylist
Gevonden kunst en voorwerpen kunnen er prachtig uitzien, zelfs als ze gratis zijn – het gaat om de kunst van het rangschikken. Perfectioneer de technieken achter je muurcollages en vignetten, zelfs als ze niet gevuld zijn met ‘s werelds duurste ontwerpen. De truc als je blut bent is: laat je normen niet zakken.
20. Gebruik je fantasie
Als je een budget van nul hebt, breng dan al je observatie- en verbeeldingskracht naar liefdadigheidswinkels, discountwinkels en opruimweken. Struin koopjeswinkels af naar afgeprijsde restanten die een cruciaal kussen zullen transformeren. Opruimweken zijn erg leuk – er zijn soms betere stoelen in gemeentereinigingen dan in de meeste meubelwinkels.
Leave a Comment