Perzische tapijten zijn veelzijdige woonaccessoires. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, maten en stijlen die op allerlei manieren kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van elke kamer te veranderen.

Er zijn geen vaste regels voor het inrichten met deze kleurrijke kunstwerken met veel patronen.

We hebben 10 eenvoudig uit te voeren ideeën op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om een dramatische flair toe te voegen aan al je interieurprojecten.

1. Kies tapijten met ingetogen kleuren voor muren met zware patronen en omgekeerd

perzisch tapijt witte muren bruine bank

Perzische vloerkleden variëren van eenvoudige motieven in ingetogen kleuren tot uitvoerig gestileerde motieven in een breed kleurenpalet. Beide zien er even goed uit, maar beide soorten zijn misschien niet het meest geschikt voor alle settings.

Als je moet kiezen tussen gedempte en zwaar gedessineerde Perzische tapijten, moet je rekening houden met het uiterlijk en het ontwerp van de muren en de bekleding.

Een Perzisch tapijt met een zwaar patroon voegt kleur toe en verbetert het uiterlijk van een kamer met ingetogen muurkleuren en stoffering.

Hetzelfde tapijt kan echter een te drukke, overweldigende look creëren in een kamer met behang of bekleding met een zwaar patroon. Voor dit soort kamers is een Perzisch tapijt met meer ingetogen kleuren en dessins een betere keuze.

2. Kies voor natuurlijke vezels zoals wol, zijde en katoen

Natuurlijke vezels zoals wol, zijde en katoen onderscheiden zich in alle opzichten van synthetische vezels.

Natuurlijke vezels voelen zoveel comfortabeler en pluchen aan om op te lopen, zitten of liggen om te ontspannen tegen het zachte oppervlak. Ze hebben uitstekende isolerende eigenschappen en zijn gemakkelijk te onderhouden.

Natuurlijke vezels breken ook niet zoals synthetische vezels. Ze zijn duurzamer en blijven langer mooi, dus je krijgt meer waar voor je geld.

3. Kies het grootst mogelijke tapijt voor de kamer waarin het komt te liggen

rode Perzische Tapijt met witte muren

Naast kleuren en patronen is ook de grootte een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een tapijt. Perzische tapijten zijn er in veel verschillende maten, van kleine ronde en vierkante tapijten tot middelgrote tapijten, extra lange loper-tapijten en grote kamertapijten.

Het formaat van het tapijt dat je kiest kan de uitstraling van de kamer beïnvloeden. Een klein vloerkleed past niet in een grote kamer, terwijl een te groot vloerkleed het uiterlijk van een kleinere kamer kan overnemen.

Als het op afmetingen aankomt, kies dan een vloerkleed dat groot genoeg is om onder de voor- en achterpoten van elk meubelstuk te passen.

In de woonkamer moet het hele bankstel comfortabel op het tapijt passen. Voor de eetkamer moet het vloerkleed groot genoeg zijn zodat alle stoelen op het vloerkleed passen als ze worden uitgetrokken.

Dit helpt om de meubels stabiel te houden en niet te wiebelen. Het voorkomt ook struikelen en vallen.

4. Een vloerkleed moet perfect passen bij minstens twee van je accentkleuren

matchende perzische tapijt woonkamer olijfgroen rood

Het is bijna onmogelijk om een vloerkleed te vinden in kleuren die precies passen bij elke andere kleur in je kamer en dat is niet erg.

Een kamer die bestaat uit allerlei voorwerpen in dezelfde kleur kan er nogal vlak en karakterloos uitzien. Aan de andere kant zullen te veel botsende kleuren die elkaar niet aanvullen een gevoel van chaos creëren dat overweldigend en stressvol kan zijn.

Idealiter wil je een vloerkleed kiezen dat ten minste twee accentkleuren in de kamer aanvult. Dit creëert een gevoel van harmonie, evenwicht en continuïteit, die allemaal bijdragen aan een rustige sfeer.

5. Wees creatief door tapijten te mixen

Met hun eindeloze kleuren- en matenpalet bieden Perzische tapijten volop mogelijkheden om je creativiteit op allerlei manieren te laten zien.

Eén manier om een creatieve flair aan een kamer toe te voegen is door twee tapijten samen in dezelfde ruimte te leggen. Als je twee tapijten in dezelfde kamer met elkaar combineert, moet je ervoor zorgen dat beide tapijten elkaar aanvullen en ook passen bij een of meer accentkleuren in de kamer.

Er zijn verschillende manieren waarop je twee vloerkleden in dezelfde ruimte kunt combineren. Simpelweg de vloerkleden herschikken kan de kamer een compleet nieuwe look geven. Dit is een gemakkelijke en kosteneffectieve manier om de inrichting van elke kamer op te frissen.

6. Gebruik het als het waardevolle decoratieve accessoire dat het is

klein perzisch tapijt op balkon

Oosterse tapijten zijn echt een waardevol decoratief accessoire. Dit zijn geen machinaal vervaardigde massaproducten. Elk oosters tapijt wordt met de hand geweven door bekwame wevers en is het resultaat van vele jaren geschiedenis en traditie.

Elk tapijt vertelt een verhaal zoals verteld door de wever die het heeft gemaakt. Dergelijke tapijten passen perfect bij meubels in klassieke stijl en bij een inrichting in globale stijl met etnische stijlelementen uit verschillende hoeken van de wereld. Maar dat betekent niet dat je deze tapijten alleen bij klassieke meubels moet gebruiken.

Het combineren van een Oosters tapijt met moderne meubels kan er net zo trendy uitzien, vooral in lijn met de toenemende populariteit van eclecticisme.

7. Vloerkleden zijn een welkom element van interieurdecoratie

verschillende kleuren perzische tapijten

In tegenstelling tot de meeste andere decoratieve items die louter decoratief van aard zijn, bieden vloerkleden zowel schoonheid als functie in ruime mate.

De woonkamer, slaapkamer, keuken of entree zien er vaak grimmig en kaal uit zonder vloerkleed. Het toevoegen van een vloerkleed aan een van deze kamers verandert de dynamiek van de kamer onmiddellijk. De kamer verandert van kil en onwelkom in warm en uitnodigend.

Niet alleen het uiterlijk verandert. Lopen over het zachte, warme oppervlak van het tapijt voelt ook knus, comfortabel en uitnodigend.

Een loper tapijt kan een dramatisch verschil maken voor de ingang en deze transformeren van kaal, koud en functioneel naar kleurrijk, levendig en uitnodigend.

8. Leg vloerkleden met dezelfde stijl en kleur in ruimtes die met elkaar in verbinding staan

Vloerkleden met dezelfde stijl en kleur in ruimtes leggen is een interessant concept en een van de gemakkelijkste manieren om twee kamers zodanig met elkaar te verbinden dat er een visueel verband ontstaat.

Je kunt bijvoorbeeld twee tribal vloerkleden kiezen met grote, gedurfde, geometrische motieven of je kunt kiezen voor twee stadstapijten met een ingewikkelde lay-out van kleine bloemenelementen die het veld van het vloerkleed vullen.

Deze opstelling van twee vloerkleden in vergelijkbare stijlen of kleuren in ruimtes die met elkaar in verbinding staan, creëert een mooi gevoel van continuïteit en coördinatie omdat het de ogen van de ene ruimte naar de andere trekt.

9. Gebruik je Perzische tapijt als kunstwerk

Het valt niet te ontkennen dat elk Perzisch tapijt een kunstwerk is – elk tapijt is een werk van liefde, gemaakt door zeer bekwame wevers die weken en maanden bezig zijn met het leggen van de ene knoop na de andere. Het resultaat is een prachtig en veelzijdig kunstwerk dat zowel decoratief als functioneel is.

Hoewel je misschien geniet van het idee om een Perzisch tapijt op je vloer te leggen vanwege de decoratieve waarde en de warmte, het karakter en de geluiddempende voordelen, is dat niet de enige manier om deze creaties te gebruiken. Perzische tapijten met rijke patronen zijn ook prachtige, opvallende wandkleden.

Heb je een grote kale muur in de woonkamer of eetkamer? Gebruik een Perzisch tapijt als wandkleed om die lege ruimte op te vullen en zie het verschil dat het maakt!

Niet alleen de muur, maar de hele kamer krijgt kleur, dimensie en drama. En het mooiste is dat je maar een fractie hebt betaald van de prijs die je zou moeten betalen voor een traditioneel kunstwerk.

10. Houd rekening met de indeling van de kamer

groot perzisch tapijt woonkamer

Elke kamer in je huis is anders ingericht, zowel wat betreft de afmetingen als de meubels en zelfs de andere elementen zoals deurkozijnen, stopcontacten en ventilatieroosters.

Elk van deze elementen moet in overweging worden genomen bij het kiezen van een Perzisch tapijt voor die specifieke kamer. Als je een Perzisch tapijt koopt om aan de muur te hangen, zorg er dan voor dat je een formaat kiest dat geen stopcontacten, ventilatieopeningen of deurkozijnen bedekt.

Als je een Perzisch tapijt koopt om op de vloer te leggen, is het belangrijk om rekening te houden met het type en de indeling van het meubilair in die ruimte.

Als je deze aspecten over het hoofd ziet, kan het zijn dat je een compromis moet sluiten over hoe of waar je je tapijt wilt plaatsen, wat teleurstellend kan zijn als je je kamer al op een bepaalde manier hebt voorgesteld.

Het plaatsen van een Perzisch tapijt in een kamer is een geweldige manier om je creativiteit te laten zien en een stijlstatement te maken.

Je keuze voor een tapijt, waar en hoe je het plaatst en de vele andere kleinere aspecten die komen kijken bij het kiezen en plaatsen van een Perzisch tapijt, spreken boekdelen over je creativiteit en je aangeboren vermogen om ontwerpelementen te mixen en te matchen om een harmonieuze, samenhangende look in elk huis te creëren.

Leave a Comment