Het neerzetten van planten is een gemakkelijke manier om de ruimte meer karakter te geven en sfeer te laten uitstralen. Maar naast dat kamerplanten een ruimte mooier maken, kunnen zo ook de lucht in je huis gezonder maken en je een blij gevoel geven. En niet te vergeten, kun je ook gemakkelijk eetbare planten en kruiden kweken, die geweldig zullen smaken in de gezonde gerechten die je maakt of als natuurlijke medicijnen kunnen dienen.

Zelfs als je geen groene vingers hebt of je ruimte thuis maar erg beperkt is, zijn er toch manieren om meer planten neer te zetten en je ruimte groener te maken. Als je voor de juiste planten kiest en je weet waar je de kamerplanten het beste kunt laten uitkomen, kun je in een mum van tijd binnen een bloeiende tuin maken.

In dit artikel bespreken we negen manieren hoe jij je huis met behulp van kamerplanten groener kunt maken.

Gebruik de ramen

planten-raam

Voor veel kamerplanten is zonlicht essentieel. Daarom moet een plant zoals de paradijdijsvogelplant in de buurt van ramen plaatsen. Maak een plank voor het keukenraam, gebruik de vensterbank om je kruidentuin op te zetten of zet een mooie plant voor het raam in je woonkamer of slaapkamer.

In plaats van een gordijn op te hangen om voor meer privacy te zorgen, kun je ook een plank maken waarop je planten zet of een aantal planten bij elkaar zetten om zo de inkijk te verminderen. Je kunt ook hangplanten aan haken aan het plafond hangen om de bovenste delen van het raam te bedekken.

Maak een rooster op de muur

Als je in de kamer een kale muur hebt, kun je daar een rooster op monteren zodat je met behulp van S-haken kamerplanten aan de muur kunt hangen. Je hebt voor dit idee niet veel ruimte nodig en je kunt er ook benodigdheden voor het tuinieren zoals een schaar en een gieter aan ophangen. Het rooster voor op de muur kun je in verschillende vormen en maten kopen en er zijn ook soorten waaraan je monteerbare planken kunt hangen.

Keukentuin

tuin-planten-veranda

De ideale plek om een kruidentuin te maken, is voor het raam in de keuken, maar dat is niet voor iedereen een optie. Toch kun je ook als je kleine plantenbakken aan je kasten hangt een kruidentuintje maken. Als je voldoende ruimte op het aanrecht hebt, kun je ook een blad met vetplanten neerzetten en eventueel op een andere blad een fruitmand of kruiden neerzetten. Je zou hierbij kunnen denken aan een strelitzia reginae. De verzorging strelitzia reginae is namelijk niet heel ingewikkeld en daarom kan je er lang plezier van hebben.

Ophangbord

Net als roosters voor op de muur is een ophangbord ook een geweldig idee voor in kleine ruimtes. Ze staan, ongeacht hoe groot of klein deze zijn, goed in elke kamer. Je kunt het zelfs uitbreiden met een prikbord. Het mooie van een ophangbord is dat je haken, manden en planken kunt gebruiken om de look te creëren die jij wilt. Je kunt ook een vleugje kleur toevoegen door een paar kleine potplanten neer te zetten of je kunt het bord volledig bedekken.

Plafondhangers

Macramé heeft onlangs een grote comeback gemaakt, wat ook betekent dat je gemakkelijk plantenhangers van macramé kunt vinden om aan het plafond te hangen. Ze zijn geweldig om in de buurt van ramen te hangen of je kunt plafondhangers gebruiken om ruimtes zoals de badkamer of de ruimte boven een eettafel mee op te fleuren.

Als je ruimte klein is, zijn plafondhangers een fantastische optie. Je geeft dan geen plank-, vloer- of wandruimte op en ze voegen een leuk, onverwacht tintje aan het decor toe.

Kunst aan de muur

bank-woonkamer

Verander planten in levende kunstwerken door ze toe te voegen aan string art of wandkleden van macramé. Op sites als Etsy kun je een hele hoop betaalbare opties vinden, waarmee je planten en bloemen snel in kunstwerken kunt veranderen. Planten en bloemen, die in verschillende ontwerpen zijn verwerkt, zien er geweldig uit. Kamerplanten en hangplanten zijn een geweldige optie als je op zoek bent naar een plant die je kunt gebruiken als kunst aan de muur omdat ze super gemakkelijk te verzorgen zijn.

Boekenplanken en fotolijsten

Als je ingebouwde planken in je woonkamer, je slaapkamer of in je keuken hebt, laat die ruimte op de bovenste planken dan niet verloren gaan omdat ze buiten handbereik zijn. Zet daar planten neer die naar beneden vallen om zo wat groen aan je ruimte toe te voegen. Hangplanten zijn erg populair en ze zijn heel gemakkelijk te verzorgen.

Als je de optie hebt om iets aan de muur te hangen, zijn fotolijsten perfect voor het ophangen van planten binnen. Het randje zorgt ervoor dat ze niet vallen. Fotolijsten zijn meestal goedkoper dan traditionele planken. Zorg er wel voor dat je lijsten kiest, die breed genoeg zijn.

Karretje

Als je een kleine, saaie ruimte in je huis hebt, die wel een make-over kan gebruiken, kun je een aantal planten op een karretje neerzetten. Als je in een huurappartement woont en geen planken, roosters of ophangborden aan de muur mag ophangen, is een karretje op wielen de perfecte optie voor het maken van een mini-jungle. Of, als je een dode ruimte in een grote kamer hebt, hoeft de kar niet eens tegen de muur te staan.

Plantenhoek

plantenhoek

Als je een lege hoek hebt, die wel wat fleuriger mag worden, overweeg dan om deze op te vullen met planten in verschillende vormen en maten. Plaats verschillende potten (in verschillende vormen en maten) in de hoek om zo een plantenhoek te creëren. Je kunt om hoogteverschillen te maken ook een karretje neerzetten.

Leave a Comment