Verbinding hebben met mensen om ons heen is één van de basisbehoeften van bijna elke persoon op aarde. Dit omvat de nabijheid van vrienden, familie, een groep leeftijdsgenoten en natuurlijk de nabijheid van een andere persoon in een relatie.

Intimiteit in een relatie (een interpersoonlijke relatie, om een klinische term hiervoor te gebruiken) zijn zaken zoals liefde, fysiek contact, vertrouwen en nabijheid, die met een andere persoon wordt gedeeld.

Intimiteit is zowel emotioneel als fysiek, wat betekent dat het zowel seksueel en niet-seksueel kan zijn. Het is één van de belangrijkste aspecten van een relatie omdat het een fundamenteel ingrediënt van de ‘lijm’ is, die mensen samenbindt.

Intimiteit is veel meer dan alleen maar aanraken, kussen of elkaars hand vasthouden. Intimiteit is ook de mate waarin iemand (hopelijk) de andere persoon ‘van binnen en van buiten’ kent, evenals de mate waarin concepten als vertrouwen, toewijding en begrip aanwezig zijn.

Intimiteit is de ‘verbondenheid’ tussen twee mensen. Dit betekent dat wanneer er een probleem met (of een gebrek aan) intimiteit is, dit kan duiden op een probleem in de relatie.

Een gebrek aan intimiteit in een relatie kan een hele reeks oorzaken hebben. Soms zijn ze echter met elkaar verbonden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

1. Gebrek aan communicatie

koppel-relatie

Zoals gezegd omvat intimiteit zoveel meer dan alleen fysiek contact. In feite hangt een groot deel van de emotionele band tussen twee mensen af van hoe comfortabel ze zich tijdens het communiceren voelen.

Om ervoor te zorgen dat twee mensen elkaar echt kennen, moet de communicatie open, transparant, eerlijk en effectief zijn. Goede communicatie gaat zowel over effectief luisteren als over het onder woorden brengen van dingen. Als de ene persoon bijvoorbeeld meer ‘gesloten’ is, moet hij misschien aan strategieën werken om meer open te zijn, terwijl de andere persoon ook opmerkzaam moet zijn en meer ruimte moet bieden.

Een storing in de communicatie betekent dat er een onderbreking is, waaruit conflicten kunnen voortvloeien (bijvoorbeeld een persoon die zegt ‘je luistert nooit’ of ‘ik heb niet het gevoel dat je het begrijpt’).

2. Depressie, angst of andere psychische aandoeningen

Een psychische aandoening zoals depressie of angst kan iemands kijk op of de perceptie van de wereld om hem heen beïnvloeden. Het kan zelfs van invloed zijn op hoe iemand over zijn partner of echtgenoot denkt (of liever, hoe hij denkt dat zijn partner hem ziet).

Een psychische aandoening kan ook de stressfactoren in het leven vergroten, waardoor kleine problemen buiten proportie kunnen worden ‘opblazen’. Een persoon die zich bijvoorbeeld erg angstig of depressief voelt, kan ‘uithalen’ naar zijn partner wanneer hij wordt geconfronteerd met stressvolle situaties zoals bijvoorbeeld een moeilijke familiebijeenkomst of een slechte dag op het werk. Een persoon met een slecht zelfbeeld of een laag zelfbeeld kan ook moeite hebben met intimiteit (ze kunnen zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen of buitengewoon kwetsbaar).

3. Wrok, woede of wantrouwen

Argumenten en meningsverschillen zijn een normaal onderdeel van de meeste relaties. Die gevoelens gaan echter over het algemeen voorbij en worden relatief snel opgelost. Overweeg of aanhoudende negatieve gevoelens zoals woede of jaloezie de intimiteit verstoren of een kenmerk van een relatie worden (in plaats van onverwachte incidenten). Als dat het geval is, is er waarschijnlijk een motief en een onderliggende oorzaak, die moet worden geïdentificeerd en begrepen.

4. Kinderen krijgen

Wat is er representatiever voor intimiteit dan samen kinderen krijgen?

Toch is het ouderschap ook één van de zwaarste banen ter wereld. Vraag het aan een nieuwe ouder en zij zullen je waarschijnlijk vertellen dat eten, rotzooi opruimen, kinderen in slaap krijgen en de talloze andere taken, die bij het ouderschap komen kijken, niet veel tijd of energie overlaten voor andere dingen. Het is ook mogelijk dat, met zoveel tijd en energie gericht op kinderen, het resultaat weinig tijd zou kunnen betekenen om hetzelfde te doen voor de andere persoon.

Hoewel kinderen een natuurlijk gevolg zijn van de wonderen van intimiteit, kunnen ze in sommige gevallen onbedoeld aan minder intimiteit in een relatie bijdragen. Mochten er erectieproblemen zijn, waardoor het allemaal net even lastiger wordt, dan is cialis nog een goede oplossing.

5. Een baan of een andere verbintenis buitenshuis

koppel-blij

Een vervullende baan is een belangrijk onderdeel van gelukkig blijven. Als meer dan de helft van je wakkere doordeweekse uren op een bepaalde locatie of in de buurt van bepaalde mensen wordt doorgebracht, is het natuurlijk nuttig als je je vervuld kunt voelen.

De meeste mensen willen het goed doen en willen hun ambitie waarmaken. Sommige mensen zijn echter zo sterk carrièregericht dat het de nabijheid in de weg kan staan. Overmatig met een partner praten over werk, niet thuis zijn, weinig tijd of energie hebben na lange werkdagen of werk dat de ‘persoonlijke tijd’ verstoort (zoals het checken van werkmails in bed) kunnen allemaal bijdragen aan een gebrek aan intimiteit in een relatie.

6. De intimiteit in een relatie herstellen

Zoals het gezegde luidt, zijn er twee bereidwillige partijen nodig om resultaat te kunnen bereiken. Om intimiteitsproblemen op te kunnen lossen, moeten beide mensen vaak open, eerlijk, attent en niet-oordelend zijn. Het kan ook nodig zijn dat een of beide mensen zich ‘kwetsbaar’ voelen. Hier zijn enkele manieren om dingen op gang te krijgen.

8. Werk aan jouw communicatieve vaardigheden

Praten over problemen is vaak één van de beste dingen die je kunt doen. Door over bedenkingen en zorgen te praten, kan een stel misschien ‘dingen uiten’. Bedenk dat effectieve communicatie tweerichtingsverkeer is – het gaat zowel om het luisteren als om het praten.

9. Werk aan het oplossen van conflicten

keuken-koppel

Het is veel gemakkelijker om je dichtbij en verbonden met iemand te voelen als je geen ruzie of verhitte meningsverschillen hebt gehad. Het vermogen om kalm om te gaan met gevoelens van woede en frustratie is het belangrijkste voor het herstellen van intimiteit.

10. Doe samen activiteiten

Vind interesses die jullie allebei leuk vinden (het hoeft helemaal geen duur restaurant of een avondje uit te zijn, want het kan zelfs gewoon samen de hond uitlaten zijn), maak plannen en, belangrijker nog, houd je er ook aan.

11. Praat met een relatiecoach

Counselors voor stellen, ook wel relatiecoaches genoemd, helpen mensen conflicten te overwinnen. Helaas zien ze stellen vaak pas als het te laat is. Het zien van een relatiecoach voordat de problemen onbeheersbaar worden, is een proactieve, effectieve stap die een relatie kan verbeteren.

Leave a Comment