“Ervaring is het allerbelangrijkste om een succesvolle investeerder te kunnen zijn.” Dit was de reactie van Warren Buffett op zijn 87e verjaardag toen aan hem zijn beste beleggingsadvies werd gevraagd. Maar hoe zit het dan met degenen voor wie het beleggen nieuw is? Wat als je geen ervaring hebt? Nou, gelukkig kun je van investeerders die WEL ervaring hebben – investeerders zoals Warren Buffett – heel veel leren.

Bekijk deze acht bewezen beleggingstips van Warren Buffett:

1. Diversificatie is niet altijd een goed idee

zakeman-business

Veel goede investeerders benadrukken het belang van diversificatie. Maar Warren Buffett is het in veel gevallen niet eens met dit idee. Buffett zegt dat diversificatie is bedoeld voor mensen die niet veel weten over beleggen. Een ervaren belegger moet aandelen voor op de lange termijn kiezen en moet vertrouwen hebben in zijn/haar beleggingen.

Sommige beleggers diversifiëren hun portefeuille omdat ze bang zijn dat een aandeel hun hele portefeuille kan laten kelderen, maar als je dit doet, wordt het veel moeilijker om de huidige gebeurtenissen, die van invloed zijn op elk bedrijf, bij te houden. Dus door te diversifiëren, kunnen ze de volatiliteit van hun portefeuille verminderen maar tegelijkertijd zal hun focus op individuele beleggingen ook verminderen. Buffett wacht op kansen om goede aandelen te kunnen kopen en wanneer die kansen op zijn pad komen, profiteert hij daar volledig van.

Wanneer je toch voor veel verschillende aandelen kiest, kan je er maar beter voor zorgen dat je belegt met een bedrijf als BUX Zero waarbij je geen commissie hoeft te betalen voor aandelen in de EU of in de VS. De kosten kunnen anders hoog oplopen wanneer je in veel verschillende aandelen zou investeren.

2. Investeer eerst in jezelf

Warren Buffett zegt dat de beste investering, die je kunt doen, een investering in jezelf is. De meeste mensen zullen niet het meeste van hun geld op de aandelenmarkt verdienen. Hun carrière is ook belangrijk. Stel jezelf dus op de eerste plaats. Op BUX Zero kan je updates van de verschillende markten vinden en ook blog content waarin je meer kan leren over beleggen. Zeker een aanrader dus!

De zakenpartner van Buffett, Charlie Munger, had een soortgelijke gedachte. Mungers geheim van succes: huur jezelf elke dag een uur in en gebruik dat uur om jezelf te verbeteren. Investeren in jezelf is essentieel om geweldige dingen te kunnen doen en is op meer dan alleen maar investeren van toepassing.

3. Vertrouw erop dat je een succesvolle investeerder bent

Buffett zegt dat het het moeilijkste is om op je beslissingen te vertrouwen. Je denkt altijd dat anderen gelijk hebben en dat jij ongelijk hebt. In plaats daarvan moet je onderzoek doen en in jezelf geloven. Om succesvol te kunnen zijn, moet je de angst overwinnen en geen aandacht schenken aan wat anderen je vertellen. Verzamel kennis en neem zelf beslissingen over je investeringen zodat je trots kunt zijn op je overwinningen.

4. Investeer in zaken die je begrijpt

boekhouden-financie-zaken-business

Warren Buffett zegt dat veel mensen nogal wat nadenken voordat ze een investering doen en soms zelfs te veel nadenken. Buffett waarschuwt dat je nooit moet investeren in zaken waar je geen kennis over hebt.

Hij zegt dat als hij, voordat hij in de aandelen van een bedrijf investeert, eerst moet begrijpen hoe het bedrijf zijn geld verdient en wat de belangrijkste drijfveren zijn, die van invloed zijn op de sector. Dit moet hij in niet meer dan 10 minuten kunnen begrijpen. Als hij het niet binnen 10 minuten begrijpt, gaat hij op basis hiervan verder met het evalueren van een ander bedrijf.

De meeste mensen kunnen de volgende modetrend onder tieners of dat een medicijn al dan niet succesvol op de markt zal zijn niet voorspellen. Zelfs als je meer gegevens had dan wie dan ook, is het nog steeds onmogelijk om de toekomst met 100% nauwkeurigheid te kunnen voorspellen. In situaties, die afhankelijk zijn van een nauwkeurige voorspelling van de toekomst, adviseert Buffett om niet te investeren. Als het te ingewikkeld voor je is, zoek dan gewoon naar andere bedrijven om in te investeren. Buffett zei ooit dat van de meer dan 10.000 beursgenoteerde bedrijven, hij in slechts een paar honderd bedrijven zou willen investeren.

5. Zorg ervoor dat je het juiste nieuws kiest om je op te concentreren

Eén van de beste beleggingstips van Warren Buffett is om niet te veel aandacht te besteden aan elke nieuwskop die je ziet. Buffett gelooft in de 99-1-regel. De meeste beleggers ondernemen acties op basis van 1% van het financiële nieuws dat ze consumeren. Hierdoor verkopen ze snel hun aandelen wanneer er slecht nieuws komt, bijvoorbeeld dat de inkomsten van een bedrijf met 10% zijn gedaald. Buffett zegt dat als het bedrijf in dit specifieke voorbeeld al 100 jaar actief is, dat het zeker in staat is om dergelijke gebeurtenissen te doorstaan. Met andere woorden, mensen hebben vaak de neiging om overdreven en te snel te reageren.

6. Het kopen van een aandeel van een bedrijf is hetzelfde als het kopen van een onderdeel van een bedrijf

notitie-financien-business

Stel je voor dat je een eigendomsbelang in de supermarkt om de hoek koopt. Je denkt automatisch aan de concurrentie, de leveranciers, de prijzen, etc. Je moet zowel aan de specifieke locatie denken als aan zijn positie in de markt. Ook moet je bij het kopen van aandelen op dezelfde manier denken als de mensen die het bedrijf runnen. Als je een aandeel koopt, koop je niet alleen een stuk papier. Het kopen van aandelen van een bedrijf is net zoals het kopen van een eigendomsbelang in een bedrijf.

7. Leer van je fouten en ga verder

Het zal je misschien verbazen als ik je vertel dat zelfs Warren Buffett fouten maakt – ook grote fouten. Maar hij zorgt er wel voor dat hij leert van zijn fouten. Buffett adviseert om bij te houden welke fouten je hebt gemaakt, zodat je weet wat er mis is gegaan en om ervoor te zorgen dat je ze niet nog een keer maakt. Buffett zegt verder dat je deze lessen met je kinderen en kleinkinderen moet delen, zodat ze weten welke fouten ze dus niet moeten maken. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk leert over beleggen via bijvoorbeeld updates van BUX Zero.

8. Wees geen daghandelaar

Volgens Buffett is het geheim van het behalen van een beter investeringsrendement het kopen van een aandeel en het dan een poosje vergeten. Hij gelooft in een buy-and-hold-mentaliteit en staat erop om de aandelen tientallen jaren aan te houden.

Hier zitten twee principes achter:

Als je een aandeel koopt voor minder dan het werkelijk waard is, zal de prijs van het aandeel uiteindelijk met de intrinsieke waarde convergeren.

Als je een aandeel in een prachtig bedrijf koopt, zal de waarde van dat bedrijf toenemen en naarmate je er langer aan vasthoudt zelfs exponentieel toenemen.

De geduldige belegger wordt dus uiteindelijk beloond als hij zijn aandelen langer vasthoudt. Voor Buffett is tijd zijn belangrijkste vriend. Hij zegt dat als je constant aandelen koopt en verkoopt, dit een aanzienlijk percentage van je rendement in de vorm van handelscommissies en belastingen zal wegnemen. Het is dus beter om geweldige aandelen te kopen en ze dan lang vast te houden.

9. Leren van de beste

investeren-aandelen

Ik hoop dat je genoten hebt van deze beleggingstips van Warren Buffett – die door bijna iedereen kunnen worden gevolgd om een succesvolle belegger te worden. Je kunt deze beleggingstips gebruiken en ze toepassen op je eigen beleggingen. Zowel beginners als experts kunnen van de tips leren.

Voor mensen die nog steeds niet goed weten wat ze nu moeten doen, is het advies van Buffett om ofwel in indexfondsen te gaan investeren of op andere ervaren beleggers te vertrouwen (zorg er wel voor dat je beleggingsadviseur dan geen domme fouten maakt).

10. Gebruik een makkelijke app zoals BUX Zero om te beginnen met investeren

bux-zero

Investeren kan soms ingewikkeld lijken als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Daarnaast wil je ook niet meteen te veel kosten maken, omdat je nog niet precies weet hoe het allemaal werkt. Je betaald bij veel investeringspartijen dan ook commissie per transactie en daar zit je natuurlijk niet op te wachten als beginnende investeerder. Precies om die is de BUX Zero app gelanceerd. Ideaal voor de beginnende investeerder, omdat je bij deze app helemaal geen commissie betaald! Ook is dit ideaal wanneer je met kleine bedragen wilt investeren. Wij raden je daarom aan om de BUX Zero even te downloaden!

Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen

Leave a Comment