Hoewel het best een ingewikkeld onderwerp is, hebben we toch ons best gedaan om alles wat je moet weten over verlichting samen te vatten in een handleiding over hoe je je kamer met LED-verlichting van Lampdirect kunt verlichten.

Led-lampen versus Gloeilampen

halogen bulbs

Laten we eerst eens kijken waarin LED-verlichting en gloeilampen van elkaar verschillen. Gloeilampen creëren licht door de gloeidraad in het midden van de lamp te verwarmen en die gloeidraad te laten gloeien. In een LED-lamp (met een lichtgevende diode) stroomt de elektriciteit door een microchip, die vervolgens de lichtbron van de gloeidraad verlicht. De warmte wordt dan opnieuw in de lamp opgenomen om zo oververhitting en doorbranden te voorkomen.

Hierin verschillen de lampen dus, maar er is nog iets dat je moet weten: een LED-lamp creëert dezelfde hoeveelheid licht maar met veel minder energie. Ze gaan ook veel langer mee dan gloeilampen en verbruiken minder energie, wat betekent dat ze na verloop van tijd dus veel goedkoper in het gebruik zijn.

Lumens en wattage

Hier raken mensen in de war – ze nemen aan dat het wattage van de lampen (40W, 60W of 90W) aangeeft hoeveel licht een lamp afgeeft. In werkelijkheid is het wattage hoeveel energie de lamp verbruikt. De lumen van een lamp geeft aan hoeveel licht deze afgeeft. In onze handleiding zullen we je meer uitleg over dit onderwerp geven.

Warm licht versus blauw licht

hanging pendant lamps

Tegenstanders van energiezuinige lampen bekritiseren de temperatuur van LED-verlichting en zeggen dat het licht, dat ze afgeven, niet warm genoeg is. In werkelijkheid kunnen LED-lampen met de lichttemperatuur van vrijwel elke andere lamp overeenkomen, dus als je niet tevreden bent met de kwaliteit van het licht dat je huidige LED-lamp uitstraalt, heb je waarschijnlijk een warmere LED-lamp nodig. Het feit dat het LED is, is niet het probleem. Je hebt waarschijnlijk net de verkeerde kleur gekocht. Maar er is een gemakkelijke oplossing voor dit probleem! De temperatuur van het licht wordt gemeten in graden Kelvin en een traditionele gloeilamp produceert meestal licht met een temperatuur van 2.700K tot 3.000K. Wanneer je op zoek bent naar LED-lampen, moet je dus ook naar de Kelvin kijken.

De maten en de vormen van gloeilampen

We hebben het al over de werking van gloeilampen gehad, maar we hebben de esthetiek nog niet besproken. Als je een kroonluchter of een hanglamp hebt, wil je dat het stukje lamp dat je ziet er ook mooi uitziet. Er zijn zoveel leuke en funky vormen die een armatuur met een zichtbare lamp veel meer persoonlijkheid kunnen geven.

Hoe kun je je kamer verlichten?

Ambientverlichting versus taakverlichting versus accentverlichting

Wanneer je je kamer verlicht, moet je alle drie soorten verlichting opnemen: omgevingsverlichting (ook wel ambientverlichting genoemd), taakverlichting en accentverlichting. Wat kun je je bij deze soorten verlichting voorstellen?

Ambientverlichting — beschouw dit als de algemene verlichting voor je ruimte. In veel huizen is dit de verlichting aan het plafond. We houden van plafondverlichting met dimmers zodat je de hoeveelheid licht, die wordt afgegeven, kunt regelen.

Taakverlichting — taakverlichting is verlichting die je bij het uitvoeren van een bepaalde taak nodig hebt. Denk aan verlichting onder de kastjes in de keuken, de verlichting boven een werkruimte, een leeslamp bij een fauteuil of een bureaulamp op een tafel. Niet elke kamer heeft taakverlichting nodig, maar het is wel prettig om deze verlichting in een ruimte te hebben.

Accentverlichting — accentverlichting wordt vaak over het hoofd gezien, maar deze verlichting is juist wat de sfeer in de ruimte kan bepalen. Schemerlampen en kapjes voor aan de muur zijn het meest voorkomende type accentverlichting en een vuistregel is dat je minstens drie verschillende accentlichten in elke kamer moet proberen op te nemen. Probeer elke hoek van je kamer te verlichten zodat er geen donkere plekken zijn!

Dimmers en lampenkappen

Dimmers zijn de beste vriend van decorateurs omdat je hiermee de hoeveelheid licht kunt regelen, die elke armatuur nodig heeft. Je moet zeker bij alle plafondverlichting dimmers installeren!

Net als dimmers bepalen ook de lampenkappen hoeveel licht een bepaalde lamp in de kamer schijnt – ze zijn meer dan alleen een esthetisch element van de lamp. Verschillende tinten schijnen verschillende hoeveelheden licht in een ruimte. Een eenvoudige witte linnen of papieren kap laat veel meer licht door dan een met metaal gevoerde of zwarte kap. Een stoffen kap schijnt licht naar beneden en laat ook licht rond de randen door.

Maak een plan

Als je een plan voor de verlichting in een ruimte maakt begin je bij de ambientverlichting. Je moet de verlichting aan het plafond niet vergeten.

Overweeg vervolgens welke taken je in de kamer gaat uitvoeren. Als het om de keuken gaat welke werkgebieden wil je dan goed verlicht hebben? Voeg extra verlichting toe op die plekken en vergeet je werkblad, de gootsteen en de ruimte boven het fornuis niet. Zorg ervoor dat je op al die plekken voldoende licht hebt om te kunnen werken.

Breng vervolgens accentverlichting aan. Dit doe je om het uiterlijk van de ruimte te verbeteren en om te voorkomen dat er donkere hoeken ontstaan. Als je bijvoorbeeld een bijzettafel in een woonkamer hebt, is een tafellamp een goed idee. Als je dode hoeken in een kamer hebt, kun je overwegen om daar een staande lamp neer te zetten. Een blinde muur is de perfecte plek om een lamp voor aan de wand op te hangen, want dit is zowel decoratief als functioneel.

Leave a Comment