Het hebben van een kat kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Sommigen willen een kat die knuffelt en op hun schoot zit; anderen zijn blij om te leven met een zeer onafhankelijke kat die de meeste tijd buiten doorbrengt en niet te veel menselijke interactie wil.

Wat belangrijk is, is dat je probeert een kat te vinden die met jou wil omgaan als jij dat wilt. Alle katten zijn niet hetzelfde en hoe elke individuele kat zich bij jou gedraagt kan afhangen van zijn inherente persoonlijkheid en vroege ervaringen (of gebrek aan ervaringen), waardoor hij angstig of zelfverzekerd kan zijn met mensen en het leven in het algemeen.

De omgeving waarin je een kat houdt is ook uiterst belangrijk – als hij bijvoorbeeld met veel andere katten leeft die niet met elkaar overweg kunnen, dan zal hij gestrest zijn en anders reageren dan wanneer hij alleen zou zijn.

Hoewel er geen gegarandeerde manier is om de perfecte kat voor jou en je levensstijl te kiezen, zal inzicht in je verwachtingen en in wat katten drijft je helpen om een kat mee naar huis te nemen die in staat is om met zijn nieuwe omgeving om te gaan en het huisdier te zijn dat jij ook wilt.

Om voor een kat te zorgen moet je:

 • Voor veel menselijk gezelschap zorgen
 • Zorg voor regelmatige, geschikte maaltijden met een constante toevoer van vers water
 • Zorgen voor een schoon en comfortabel bed
 • De kat naar buiten laten gaan of bereid zijn dagelijks de kattenbak te legen en schoon te maken.
 • Zorg voor een stimulerende en veilige omgeving
 • Verzorg hem regelmatig. Langharige katten moeten dagelijks worden verzorgd
 • Laat hem tussen 4 en 6 maanden oud castreren
 • Vaccineer hem regelmatig tegen de belangrijkste kattenziekten
 • Ontworm hem regelmatig en behandel hem tegen vlooien
 • Breng de kat naar de dierenarts als hij tekenen van ziekte vertoont
 • Verzeker je kat of zorg ervoor dat je de kosten van een eventuele veterinaire behandeling kunt betalen.

Hoeveel zorg en aandacht heeft een kat nodig?

oranje-kat-borstelen

Als huisdieren zijn katten relatief onderhoudsarm in vergelijking met honden, die gezelschap, wandelen, training enz. nodig hebben. Maar zoals elk huisdier hebben ze zorg nodig, en sommige katten hebben meer zorg nodig dan andere. Wil je veel tijd met je kat doorbrengen, wil je dat hij veeleisend is, of heb je weinig tijd? Katten passen gemakkelijker in een drukke, moderne levensstijl dan honden, omdat ze vrij zelfstandig zijn, veel gemakkelijker met rust gelaten kunnen worden en beter geschikt zijn voor kleinere flats of huizen. Katten worden vaak gekozen door mensen die een drukke en stressvolle levensstijl hebben en die wat gezelschap willen als ze naar huis gaan om te ontspannen.

Wat wil je van je relatie met een kat? Als je het soort persoon bent dat echt behoefte heeft aan een hechte relatie met je kat en dat je hem kunt hanteren en met je kunt laten omgaan, dan zul je teleurgesteld zijn als je een nerveuze kat in huis neemt die zich verstopt telkens als je de kamer binnenkomt. Je zou kunnen denken aan een van de rashonden die interactiever kunnen zijn en misschien meer behoefte hebben aan menselijk gezelschap dan sommige rassen. Dit kan echter een probleem worden voor de kat als je de hele dag aan het werk bent en alleen ‘s avonds of in het weekend beschikbaar bent om aandacht te geven.

Sommige katten moeten precies weten wat er wanneer gaat gebeuren, om zich ontspannen te voelen. Zulke katten zouden best gelukkig zijn bij een oude vrouw die zelden bezoek krijgt en een heel rustig leven leidt, maar zouden het waarschijnlijk behoorlijk stressvol vinden om in een huis vol kinderen en andere dieren te leven met veel bezoek en activiteit. Andere katten daarentegen gedijen misschien bij verschillende interacties met veel mensen en passen prima in een druk huishouden.

Als je waarschijnlijk geen tijd of zin hebt om een kat dagelijks te verzorgen, denk er dan niet aan om een Perzische of een kat met een lange vacht te nemen. In een stamboom wordt elke kat met een langere vacht, afgezien van een Perzische, halflangharig genoemd omdat de vacht niet zo vol is als die van de Perzische en niet zo’n dikke ondervacht heeft; hij is echter nog steeds lang en vereist verzorging.

Een kortharige kat is een veel gemakkelijkere optie, want de meeste katten zijn fanatiek over hun vacht en houden die in onberispelijke staat. Dat wil niet zeggen dat ze geen haren achterlaten – denk daaraan als je overweegt een witte kat te nemen maar donkere meubels hebt, of omgekeerd. Ook is het heel goed mogelijk dat een kat binnenshuis zijn klauwen scherpt, vaak op het traptapijt, soms op het meubilair of zelfs op het behang. Of je kat dit doet kan afhangen van de kat zelf en ook van de omgeving die je hem biedt; er zijn echter dingen die je kunt doen om te proberen hiermee om te gaan, maar het is het beste om vanaf het begin te erkennen dat je kat een dier is met een vrije wil en natuurlijk gedrag dat misschien niet past bij iemand die een smetteloos huis moet hebben.

Kan ik een kat alleen vegetarisch voer geven?

Ben je vegetariër en wil je dat je kat dat ook wordt? Als je een vegetarisch huisdier wilt dat je overtuigingen niet in twijfel trekt, kun je beter een konijn nemen – een kat is in de eerste plaats een carnivoor, en ziet er om die reden zo uit en gedraagt zich zo. Een kat is wat men noemt een obligate carnivoor – hij heeft een absolute behoefte aan sommige van de voedingsstoffen in vlees, en al zijn reuk- en smaakzintuigen zijn afgestemd op het carnivoor zijn – het zou oneerlijk en zeer gevaarlijk voor de gezondheid zijn om zelfs maar te proberen hem als vegetariër te houden.

Is er een kattenras die niet jaagt?

grijze-kat-mond-open

Misschien heb je een grote afkeer van je kat die buiten jaagt. Misschien ben je een vogelliefhebber, of kun je gewoon niet omgaan met kleine karkassen op de vloer. Jagen is normaal gedrag voor katten. Een kat binnenshuis houden voorkomt misschien dat hij daadwerkelijk iets doodt, maar hij heeft nog steeds een uitlaatklep nodig voor dit meest instinctieve gedrag, en niet alle katten zullen gelukkig zijn met een leven binnenshuis. Evenzo, als je een kat neemt om ongedierte op afstand te houden, wil je niet met een kat zitten die niet bijzonder geïnteresseerd is in jagen, schieten en vissen en liever op de bank zit! Oudere katten zullen waarschijnlijk veel minder jagen dan jongere en sommige katten doen helemaal geen moeite, maar er is geen gemakkelijke manier om te weten hoe een kat zich zal gedragen.

Kan ik een kat binnenshuis houden?

Als je nadenkt over de levensstijl van een kat die toegang heeft tot buiten, zul je je realiseren dat het buiten zijn een enorme afwisseling in zijn leven brengt en hem in staat stelt al zijn jachtgedrag te gebruiken als hij dat wil. Natuurlijk zijn er buiten risico’s voor katten, maar die moet je afwegen tegen de zeer positieve aspecten van lichamelijke en geestelijke stimulatie en een uitlaatklep voor natuurlijk gedrag.

Kan ik een kat hebben met een baby of jonge kinderen?

Er is geen reden om geen kat of kitten te nemen als je kinderen hebt. Het is aan de ouders om hun kinderen vanaf het begin te leren hoe ze katten moeten benaderen, aaien en hanteren en ze vriendelijk te behandelen. Veel kinderen hebben fantastische relaties met hun katten en leren over respect voor andere wezens en zachtaardigheid – het gebeurt voortdurend met succes, maar het is aan de ouders om de regels vast te leggen. Een nieuw kitten in huis nemen als je een nieuwe baby of peuter hebt is misschien veel tegelijk, dus zorgen dat je tijd hebt voor alle partijen maakt deel uit van een succesvolle relatie. Evenzo is het niet nodig om de kat weg te doen als je zwanger bent. Eenvoudige en elementaire hygiënische voorzorgsmaatregelen en een verstandig beheer van de kat, terwijl de baby nog klein is, kunnen ervoor zorgen dat iedereen gelukkig en veilig samenwoont.

Moet ik een volwassen kat nemen of een kitten?

kleine-schattige-kittens

Een kitten geeft je de mogelijkheid om een dier vanaf het begin in huis te nemen en het zo te behandelen en te verzorgen dat het de beste start in het leven krijgt. Je zult ook een idee kunnen krijgen van zijn karakter. Kittens vereisen echter veel aandacht en wat vooruitdenken om te voorkomen dat ze in de problemen komen. Als je ze alleen laat moet je ervoor zorgen dat ze veilig zijn terwijl je weg bent. Misschien moet je ook castratie, eerste vaccinaties enzovoort organiseren, afhankelijk van waar je je kitten vandaan haalt.

Hoewel kittens een enorme ‘schattige’ factor hebben, is het goed te bedenken dat ze niet erg lang kitten blijven – slechts zes maanden van de potentiële 14 jaar of meer.

Bij volwassen katten is het tenminste duidelijk of ze lang- of kortharig zijn. Je zou een goed idee moeten kunnen krijgen van de persoonlijkheid van een kat, hoewel hij zich, als hij in minder dan ideale omstandigheden wordt gehouden en gestrest of bang is, heel anders kan gedragen dan wanneer hij ontspannen is. Een zelfverzekerde volwassen kat zal zich waarschijnlijk snel thuis voelen en zich settelen; een nerveuze kat kan meer tijd nodig hebben. Het zal veel gemakkelijker zijn om een oudere kat met rust te laten in de wetenschap dat hij zichzelf niet in de problemen zal brengen, en het zal over het algemeen veel minder moeite en zorgen kosten dan een kitten. Een volwassen kat zal waarschijnlijk al gecastreerd en ingeënt zijn.

Welk geslacht kat moet ik nemen?

Het geslacht van een kitten doet er niet echt toe, zolang je je kitten steriliseert voordat het in de puberteit komt (op een leeftijd van ongeveer vier maanden), wanneer de invloed van geslachtshormonen begint. Ongecastreerde katten kunnen ongewenst voortplantingsgedrag vertonen. Zo zullen ongesteriliseerde katers hun territorium markeren met sterk ruikende urine, terwijl ongesteriliseerde poezen om de twee weken loops kunnen worden als ze niet zwanger worden.

Als je maar één kat of kitten krijgt, maakt het niet uit welk geslacht je kiest. Evenzo, als je twee kittens wilt en je krijgt er twee uit hetzelfde nest, is het geslacht van een van beide katten waarschijnlijk niet belangrijk. Als je echter een inwonende kat hebt en slechts één kitten of een andere kat krijgt, kan het de moeite waard zijn om te overwegen voor een van het andere geslacht te gaan om te proberen de concurrentiefactor wat weg te nemen. Een kitten kan in zulke gevallen een betere optie zijn dan een andere volwassen kat, omdat de onvolwassenheid van de jonge kat deze concurrentiefactor lijkt weg te nemen – in elk geval voor een tijdje, waarin je hoopt dat ze elkaar aardig gaan vinden! Sterilisatie neemt ook de noodzaak van zoveel concurrentie weg en maakt de keuze van het geslacht veel minder belangrijk.

Moet ik een specifiek ras kiezen?

grote-oranje-maine-coone

De meeste katten die als huisdier worden gehouden zijn wat we noemen rassen of kortharige of langharige huiskatten – dat wil zeggen dat ze een willekeurige mengeling zijn van een heleboel verschillende katten, waarvan we vaak weinig idee hebben over hun afstamming (nou ja, de vader dan). Dit betekent dat we geen controle hebben over de kleur, lichaamsvorm, vachtlengte of iets anders dat de kittens van hun ouders kunnen erven. Dus, bijvoorbeeld, als je kitten afkomstig is van een onbekende vader, kan het een langere vacht ontwikkelen dan je wenst als de vader inderdaad langharig was.

Er komt meer kijken bij het kiezen van een raskat dan alleen het mooi vinden van een bepaalde vachtkleur of lengte – er zijn ethische overwegingen bij sommige rassen als je echt rekening wilt houden met het welzijn van de kat. Er zijn ook gezondheidskwesties die je bij de fokker moet nagaan en dingen die je moet vragen. Goede fokkers streven ernaar gezonde, mensvriendelijke katten te fokken en voorkomen (of proberen om te gaan met) erfelijke aandoeningen die zich voordoen.

Welk kattenras moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende rassen, waarvan sommige extra zorg en aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld als ze een erg lange vacht hebben of zelfs helemaal geen vacht. (Zie onze A-Z van kattenrassen). Sommige raskatten zijn meer mensgericht en houden er misschien niet van om lange tijd alleen gelaten te worden. Als je de hele dag weg bent voor je werk kan het de moeite waard zijn om twee kittens samen te nemen voor gezelschap – doe je onderzoek naar het ras waarin je geïnteresseerd bent. Zorg er altijd voor dat de gezondheid voorop staat, ongeacht het ‘uiterlijk’.
Hoe kies je een kitten?

Kan ik een kat nemen als ik een hond heb?

Als je andere huisdieren hebt zou er geen probleem moeten zijn om een kat te nemen, maar je moet er alleen voor zorgen dat je alles in overweging neemt. Als je een hond hebt moet je er gewoon voor zorgen dat je de introductie zorgvuldig uitvoert, zodat je nieuwe kat niet wordt opgejaagd of verwond terwijl de hond aan hem went. Niet alle hondentypen zijn goede metgezellen voor katten.

Hoeveel katten kan ik samen hebben?

kat-bureau-computer-donkergrijs

Het is heel gemakkelijk om katten te ‘verzamelen’ – ze zijn verslavend mooi, ze zijn klein en ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen. Zelfs als ze niet met elkaar overweg kunnen, hebben ze de neiging zich uit de situatie te verwijderen in plaats van te vechten. Er kan echter veel spanning tussen katten bestaan die eigenaren gewoon niet oppikken. Katten stammen af van een grotendeels solitaire soort en hoewel ze in groepen kunnen leven zijn dit meestal verwante individuen of zijn ze zelf geselecteerd, zodat katten geen ruimte delen met katten waarmee ze niet overweg kunnen. Katten kunnen in huis gaan sproeien of bevuilen omdat ze proberen om te gaan met een situatie waarin ze zich gestrest voelen door andere katten, en dit kan het enige zijn dat eigenaren opmerken.

Als je twee katten hebt die heel succesvol samenleven, denk dan heel goed na voordat je er meer toevoegt. Als je drie katten hebt die goed samenleven, bedank dan je sterren en stop nu het nog kan! Het probleem met het toevoegen van meer katten is dat niet alleen de relatie tussen de inwonende katten en de nieuwe kat voor problemen kan zorgen; het kan het hele evenwicht in de relatie tussen de inwonende katten verstoren en zelfs tussen de oorspronkelijke katten moeilijkheden veroorzaken als de spanning en stress toenemen. Elke nieuwe kat moet zorgvuldig geïntroduceerd worden.

De beste manier om twee compatibele katten te hebben is om broers en zussen te kiezen. Deze zullen samen zijn opgegroeid, en dit is meestal een goed voorteken voor een goede toekomstige relatie (hoewel nooit gegarandeerd!).

Wat kost het houden van een kat?

Als je een raskat koopt dan zijn er kosten aan verbonden en die kunnen behoorlijk oplopen. Ras kittens worden meestal ingeënt en in sommige gevallen al gecastreerd geleverd. Als je een kat krijgt van een reddingsorganisatie dan vragen ze misschien een donatie of een vergoeding en ook hier is de kat waarschijnlijk al gecastreerd en ingeënt. Kittens of katten van vrienden of buren zijn meestal niet gecastreerd of gevaccineerd, ontwormd, behandeld tegen vlooien of iets anders en het is aan jou om je aan te melden bij een dierenarts en deze dingen te laten doen. Neutralisatie is natuurlijk een eenmalige kostenpost, maar er zullen verschillende vaccinaties nodig zijn om er zeker van te zijn dat een kitten beschermd is tegen besmettelijke ziekten; daarna zal een regelmatige booster vaccinatie helpen om het gedurende zijn leven te beschermen (de vereisten hangen af van de levensstijl van de kat en de risico’s die daarmee gepaard gaan – je dierenarts kan je adviseren). Dan is er nog voeding, preventieve gezondheidszorg wat betreft behandeling tegen vlooien en teken en wormen, kattenbakvulling als je een binnenbak wilt of nodig hebt, bedden en verzorgingsmateriaal als je een langharige kat neemt. Micro chippen wordt ook aanbevolen voor het geval je kat vermist raakt. We raden je aan om je kat ook te verzekeren, zodat je je bij een ongeluk of ziekte geen zorgen hoeft te maken over de kosten. Kies je verzekering zorgvuldig om er zeker van te zijn dat je krijgt wat je verwacht of nodig hebt.

Ik ben allergisch voor katten – is er een ras dat beter is dan andere?

Veel mensen denken dat het de haren van een kat zijn die ervoor zorgen dat we op hen reageren door niezen, piepen of jeuk. In feite is het een eiwit of allergeen genaamd Fd1, aanwezig in speeksel van katten, dat de allergie veroorzaakt. Omdat katten zich regelmatig borstelen hebben ze speeksel over hun hele vacht. Dit droogt op de vacht en als de kat krabt, beweegt of borstelt langs voorwerpen worden het stof of de huidschilfers en de haren die het allergeen bevatten, verspreid. Kattenliefhebbers die echt een kat willen maar allergisch zijn, denken soms dat ze door een ras te kiezen met minder, weinig of geen vacht het probleem kunnen vermijden. Maar omdat het speeksel het probleem veroorzaakt, is het onwaarschijnlijk dat dit helpt, en hoewel langharige katten meer allergische reacties lijken te veroorzaken, is dat waarschijnlijk alleen maar omdat ze, omdat ze meer haar hebben, ook meer allergeen bevatten.

Het is de moeite waard om verschillende katten uit te proberen door vrienden met katten te bezoeken om te zien of die minder allergische reacties uitlokken. Helaas is het voor mensen die reageren of familieleden hebben die allergisch zijn een heel moeilijk probleem om te omzeilen.

Wat moet ik met mijn kat doen als ik op vakantie ga?

zwart-grijs-kat-stoel

Als je op vakantie gaat moet je ook bedenken wie er voor je kat gaat zorgen. Als je maar een dag of twee weg bent, kun je een buurman vragen om langs te komen, hem te voeren en te controleren of hij in orde is. Als je langer weg bent kun je een kattenpension overwegen, omdat veel katten op zoek gaan naar gezelschap. Als je een nerveuze kat hebt kan die zich verstoppen als de voederbak komt en hij of zij kan er niet zeker van zijn dat alles in orde is. Een goed pension houdt je kat veilig en jij kunt je ontspannen terwijl je weg bent. Er zijn echter ook slechte pensions.

Wanneer moet ik een nieuwe kat nemen?

Als je overweegt een nieuwe kat of kitten te nemen, kies dan een moment waarop het rustig is in je huis (niet midden in een familiefeest enz.) en misschien een dag of twee waarop je hem kunt helpen zich in te werken en er te zijn terwijl hij zijn weg vindt, niet vlak voordat je op vakantie gaat enz.

Waar haal ik een kat vandaan en hoe kies ik die?

Als je eenmaal hebt nagedacht over de verantwoordelijkheden en kosten van het houden van een kat en welk type je wilt, bedenk dan waar je hem gaat halen en hoe je je kat of kitten gaat kiezen.

Leave a Comment