Kerstmis, een heerlijke tijd van het jaar die gevuld is met familie quality time en een leuk kerstcadeau kopen. Als Kerstmis eindelijk aanbreekt voelen velen van ons zich uitgeput en dankbaar dat het eindelijk voorbij is. Kun je dat begrijpen? Zo ja, dan zul je blij zijn te horen dat Kerstmis niet zo hoeft te zijn. Neem even de tijd om te gaan zitten en te lezen over 10 manieren om van Kerstmis een zinvoller feest voor je gezin te maken, voordat je wordt meegesleurd door vakantie to-do lijstjes en taken.

1. Cultiveer dankbaarheid.

kerst-cadeau

Dankbaarheid is wanneer we de goede dingen in het leven erkennen. Deze manier van denken helpt ons contact te maken met anderen en blijkt ons gelukkiger te maken.

Dankbaarheid helpt mensen positievere emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, hun gezondheid te verbeteren, om te gaan met tegenslagen en sterke relaties op te bouwen.

De feestdagen zijn een prachtige tijd om dankbaarheid te cultiveren en er zijn veel manieren om dat samen als gezin te doen.

 • Schrijf een bedankkaartje of briefje en moedig je kinderen aan hetzelfde te doen.
 • Leer je kinderen dankbaar te zijn met een 7-daagse dankbaarheid uitdaging.
 • Gebruik de gezinsmaaltijd als een moment om te praten over waar je dankbaar voor bent.
 • Begin een dankdagboek voor het gezin en schrijf er samen in aan het eind van elke dag.
 • Cultiveer dankbaarheid door gebeden en/of meditatie.

2. Doe het rustig aan en laat verwachtingen los.

Als Kerstmis nadert worden we gehaast en opgefokt. Er is een overvloed aan cadeaus om te kopen, evenementen om naartoe te gaan en druk om alles “precies goed” te krijgen. Tegen de tijd dat Kerstmis aanbreekt voelen we ons uitgeput en misselijk.

3. Vier het met een geloofsgemeenschap.

kerstfeestje

Kerstmis is een feest van hoop en vreugde. Christenen vieren de geboorte van hun Heer en Redder Jezus Christus en ook andere geloofsgemeenschappen hebben in deze tijd van het jaar hun eigen speciale vieringen. Joodse mensen vieren Chanoeka, het lichtjesfeest en herdenken de her-inwijding van de tweede Joodse Tempel in Jeruzalem. Sommigen vieren ook de winterzonnewende. Het vieren met een geloofsgemeenschap is een prachtige manier om betekenis toe te voegen aan de viering van Kerstmis.

4. Bereid je voor op Kerstmis door Advent te houden.

Als de meeste mensen aan Advent denken, komt een beeld van met chocolade gevulde kalenders in hen op. Maar Advent is veel meer dan dat. Advent is een tijd om ons hart voor te bereiden tijdens de vier weken die voorafgaan aan Kerstmis.

5. Geef zelfgemaakte cadeaus.

kerst-cadeaus

Een ander idee is om cadeaus te maken, in plaats van ze te kopen. Handgemaakte cadeaus zijn vaak veel goedkoper dan in de winkel gekochte cadeaus en kinderen vinden het erg leuk ze te maken. Tegenwoordig zijn er veel prachtige ideeën voor handgemaakte cadeaus op het internet en in boeken. Kies iets eenvoudigs dat je samen met je kinderen kunt doen. Wil je toch liever iets geven? Denk dan een een rugzak voor een kind.

6. Leer over hoe jouw familie vroeger kerst vierde

Leer over het culturele erfgoed van je eigen familie door je te herinneren hoe je als kind Kerstmis vierde, of door je ouders, tantes, ooms en grootouders te vragen hoe zij Kerstmis vierden toen ze kinderen waren. Maak gebruik van hun kennis en ervaringen om Kerstmis betekenisvoller te maken voor je familie.

7. Doe vrijwilligerswerk als gezin.

Als het onderwerp vrijwilligerswerk ter sprake komt is de automatische reactie “ik heb het te druk” of “ik heb geen tijd”. Het is waar, we hebben het allemaal zo ontzettend druk, maar vrijwilligerswerk is net zo belangrijk voor anderen als voor je gezin. Zie je, vrijwilligerswerk heeft veel onverwachte voordelen zoals het verbeteren van je zelfvertrouwen, het opbouwen van empathie en het helpt je zelfs je meer verbonden te voelen. Tijdens de feestdagen zijn er veel manieren om vrijwilligerswerk te doen, van helpen met kerstpakketten, maaltijden serveren tot zieken en bejaarden bezoeken.

8. Geef aan een belangrijk doel.

geld-investeren

We hoeven niet ver te zoeken om nood te vinden. Vrijgevig zijn met wat we hebben getuigt niet alleen van medeleven, maar heeft, net als vrijwilligerswerk, een positieve invloed op ons eigen leven. Het is aangetoond dat vrijgevigheid mensen helpt zich beter te voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Wees deze feestdagen vrijgevig met je geld, tijd en talent en steun een doel dat je na aan het hart ligt.

 • Schenk geld aan een plaatselijke, nationale of internationale liefdadigheidsinstelling.
 • Breng voedseldonaties naar je plaatselijke gaarkeuken.
 • Koop voedsel of cadeaus voor de plaatselijke kerstpakketten.

9. Creëer eenvoudige familietradities.

Familietradities zijn een prachtige manier om Kerstmis betekenisvoller te maken voor je gezin. Tradities hoeven niet ingewikkeld te zijn, eenvoudig is vaak het beste.Je kan bijvoorbeeld een kerstboek lezen op elke dag van december in de aanloop naar Kerstmis. Er zijn zo veel eenvoudige maar prachtige kersttradities, hier zijn een paar ideeën:

 • Bak koekjes en deel ze uit aan buren, vrienden en familie.
 • Versier samen een kerstboom.
 • Ga kerstliederen zingen of zing thuis kerstliederen.
 • Maak een familie peperkoekhuis.
 • Rij ‘s avonds door je stad en geniet van de kerstverlichting.

10. Koop minder cadeaus.

kerstboom-gouden-kerstbal

Er is moed voor nodig om afstand te nemen van de commercialiteit die Kerstmis omringt. Vanaf november worden we gebombardeerd met voortdurende druk om meer te kopen, dat meer spullen iedereen gelukkiger zullen maken. Het is mooi om een goed doordacht geschenk te geven, vooral als er behoefte aan is, maar er zijn andere manieren om vriendelijkheid, liefde en vrijgevigheid te tonen zonder een overvloed aan cadeaus te hoeven kopen.

 • Cadeau van avontuur (skilessen, een skipas, lessen in rotsklimmen).
 • Cadeau van quality time (een moeder-dochter avondje uit, een speciale date avond).
 • Cadeau van service (kinderopvang, zelfgemaakte maaltijden, massage).

Leave a Comment