Loopt u nog steeds te piekeren over wat u met kerst op tafel moet zetten of is het hele diner al kant en klaar? Bij ClassyLife eten wij al enkele jaren veel minder vlees; wij zijn meer dan flexitariërs. Maar bij Kerstmis horen tradities, en dan zondigen wij graag een keer. U ook, maar u wilt wel de zekerheid hebben dat het vlees dat u dan eet afkomstig is van dieren die het bewijsbaar goed hadden? Dan herhalen wij graag  een recept dat wij vorige jaren rond deze tijd ook plaatsten, namelijk voor een Copas kalkoen van Boers & Boers. Wij hebben, voor alle duidelijkheid, geen aandelen in deze firma, wij worden er niet voor betaald, wij eten zelfs geen kalkoen met kerst. Kalkoen is erg traditioneel en bij menigeen eindigt zorgvuldige bereiding toch vaak in een boel droog vlees. Maar met dit recept, en met zo’n goede kalkoen, kan het eigenlijk niet mis gaan.>>

Loopt u nog steeds te piekeren over wat u met kerst op tafel moet zetten of is het hele diner al kant en klaar? Bij ClassyLife eten wij al enkele jaren veel minder vlees; wij zijn meer dan flexitariërs. Maar bij Kerstmis horen tradities, en dan zondigen wij graag een keer. U ook, maar u wilt wel de zekerheid hebben dat het vlees dat u dan eet afkomstig is van dieren die het bewijsbaar goed hadden? Dan herhalen wij graag  een recept dat wij vorige jaren rond deze tijd ook plaatsten, namelijk voor een Copas kalkoen van Boers & Boers. Wij hebben, voor alle duidelijkheid, geen aandelen, wij worden er niet voor betaald, wij eten zelfs geen kalkoen met kerst. Kalkoen is erg traditioneel en bij menigeen eindigt zorgvuldige bereiding toch vaak in een boel droog vlees. Maar met dit recept, en met een goede kalkoen, kan het eigenlijk niet mis gaan.

Bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte is één ding cruciaal, namelijk geduld. Over het algemeen geldt hoe langzamer hoe beter. Dus hoe lager de temperatuur, des te langer moet een kalkoen in de oven en des te sappiger blijft het vlees. Je hebt wel een kernthermometer nodig. Die leest precies af wanneer je vlees klaar is.  Om het extra makkelijk te maken kun je een Copas kalkoen online bestellen. Daar zouden wij niet te lang mee wachten. Boers & Boers haalt free range kalkoenen vanuit Engeland naar Nederland en zorgt er voor dat ze gevuld of ongevuld (net wat je wilt) bij je thuis afgeleverd worden. Er wordt standaard een glaze (marinade) bijgeleverd en een kernthermometer. Een kind kan de was doen. Het enige wat de kalkoen nog nodig heeft is een beetje liefde en geduld.Wij vonden onderstaand recept op het altijd leuke foodblog van Pauline Weuring, www.uitpaulineskeuken.nl, waar u overigens nog een heleboel andere uitermate smakelijke recepten vindt. Ere wie ere toekomt! Nog meer inspiratie nodig? Dan kunt u ook door onze recepten bladeren. Bij Boers&Boers bieden ze overigens nog veel meer heerlijkheden aan, gemakkelijk net voor kerstmis thuisbezorgd. Heerlijk heerlijk!

hele kalkoen bereiden

Ingrediënten voor 1 kalkoen (5 kg – 10 personen)
1 kalkoen van Boers & Boers
1 portie cranberry compote

Marinade
Sap van 1 sinaasappel
1 teentje knoflook
1 flinke el grove mosterd
1 flinke el honing
2 tl rozemarijn gehakt
2 el olijfolie
Peper en zout

Vulling
1 ciabatta reeds gebakken (mag iets oud zijn)
2 appels
2 uien
1 teentje knoflook
50 gr cranberries even geweld in heet water
50 gr rozijnen even geweld in heet water
50 gr gedroogde abrikozen even geweld in heet water
50 gr walnoten
Sap van 1 sinaasappel
1 tl rozemarijn
1 tl tijm
Olijfolie
Peper en zout

De kalkoen bereiden
Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog met een keukenpapiertje. Gebruik de marinade van Boers & Boers of maak het recept hierboven. Pers hiervoor een sinaasappel uit boven een bakje. Pers de teen knoflook uit. Voeg de honing, de mosterd en de olie toe. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout. Meng door elkaar. Bestrooi de binnenkant (indien ongevuld) van de kalkoen met peper en zout. Vul de binnenkant met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Bestrijk de buitenkant met de marinade. Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede.

hele kalkoen bereiden

Laat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen. Plaats de kernthermometer in de borst van de kalkoen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten.

Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt.

Laat de kalkoen nu in ongeveer 2 uurtjes gaar worden (hij gaat in totaal dus 3 uur in de oven – red.) De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 58 graden heeft. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten.

Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 66 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

kalkoen vulling

De vulling
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee.

Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood.

Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de abrikozen grof. Voeg dit bij de stuffing.

Voeg ook de rozijnen en de cranberries bij de vulling.

Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout.

Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden.

Serveer de kalkoen met de vulling en cranberry compote.

Bestellen
Een Copas kalkoen bestellen bij Boers & Boers kan hier. Maar wees er wel snel bij, want ze gaan hard. U kunt met 10 tot 12 personen van de kalkoen eten. En het is een feest om klaar te maken en op te eten.

Foto’s en recept: www.uitpaulineskeuken.nl

 

Leave a Comment