Het koken van het kerstdiner en lekkere kerst voorgerechten voorbereiden voor je familie kan een stressvolle, ontmoedigende taak zijn, maar met de juiste planning en organisatie zal het zeker vlot verlopen. Hier, bij Classylife willen we wat hulp bieden om het proces wat gemakkelijker te maken. Ons team heeft wat eenvoudige tips verzameld om je te helpen het perfecte kerstdiner te organiseren.

Begin 2 dagen van te voren met de tafeldecoratie 

kerstdiner

Je kersttafel decoratie een dag of twee tevoren organiseren is een goed idee. Als je het geluk hebt dat je een aparte eetkamer hebt, kun je die naar behoefte blijven aanvullen, zonder de druk van het koken tegelijk. Leg je tafelkleden, tafellopers en servetten klaar, samen met je gekozen bestek, kaarsen en glaswerk, nog voor je aan koken gedacht hebt! Vergeet niet ruimte over te laten voor serveerschalen en kommen. Zo wordt het minder druk en onhandig als je elk gerecht begint op te dienen.

Check speciale dieetwensen van te voren met je gasten

Vraag van tevoren of een van je gasten specifieke dieetwensen heeft. Het kerstdiner is in veel gezinnen een hoogtepunt in het jaar en je zult niemand het gevoel willen geven dat hij of zij is buitengesloten. Als je van tevoren weet dat je gast een specifieke eis heeft, is het meestal gemakkelijk om hem tegemoet te komen. Als het naaste familie of vrienden zijn kun je zelfs gerust vragen of ze een eigen gerecht kunnen meebrengen voor bij jouw bijgerechten. Van niemand mag verwacht worden dat hij een paar verschillende hoofdgerechten kookt voor een groot kerstdiner en een pot luck element toevoegen kan de maaltijd eigenlijk nog aangenamer maken.

Organiseer je keukenspullen

keuken-koppel

Maak minstens een week voor kerst een checklist van de uitrusting die je voor elk van je gerechten nodig zult hebben. Zorg dat je voldoende serveerschalen en -schotels hebt, steelpannen, ovenschalen en wat aluminiumfolie om de gerechten warm te houden voor je je gasten begint te bedienen. Geloof ons, je zult dankbaar zijn dat je deze lijst gemaakt hebt voor je begint te koken, want het zal je kostbare tijd besparen. Niemand wil op eerste kerstdag rondrennen om extra borden, pannen of schalen te zoeken!

Hou het zo simpel mogelijk

Als je je feestmaaltijd gaat plannen, probeer dan je gerechten eenvoudig te houden. Serveer gerechten die je al eerder hebt uitgeprobeerd, zodat er minder ruimte is om fouten te maken. Je kerstmaal hoeft geen 6-gangen extravaganza te zijn, het is prima om het tot een minimum te beperken. Je zou kunnen beginnen met een lichte soep of salade, een hoofdgerecht samen met twee of drie bijgerechten en een keuze uit twee desserts. Dit is ruim voldoende en stelt je in staat om lekkere, verse gerechten te koken.

Bereid de groenten voor

De avond voor kerst is de perfecte tijd om vooruit te komen met je feestelijke voedselvoorbereiding. Schil al je seizoensgroenten en leg ze in koud water om ze ‘s nachts vers te houden. Dit kan je haasten op kerstochtend besparen. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en sommige van je groenten ook de avond tevoren voorkoken. Zo kun je meer tijd met je gezin doorbrengen en vóór de maaltijd met iedereen bijpraten in plaats van vastgebonden in de keuken te staan.

Schakel extra hulp in van familie en vrienden

De kerst draait om tijd doorbrengen met geliefden, dus waarom zou je niet nog meer van hun gezelschap genieten en hen toestaan betrokken te zijn bij het koken van het kerstmaal? Vraag hen of er klusjes zijn waar ze de voorkeur aan geven, en laat ze dan helpen! Samen koken als gezin schept altijd gelukkige, leuke herinneringen en sommige familieleden bieden misschien zelfs aan om zelf een speciaal gerecht te koken om op tafel te zetten.

Leave a Comment