Geloof het of niet, maar de feestdagen staan alweer voor de deur! En bij veel bedrijven wordt dan ook weer het jaarlijkse kerstfeest op kantoor gevierd. Veel bedrijven gebruiken deze feestelijke tijd van het jaar om hun werknemers voor al hun harde werk te belonen en om ook de band tussen het personeel te versterken. De meesten van ons hebben vast wel eens een kerstfeest op kantoor meegemaakt dat, nou ja, een beetje uit de hand was gelopen. Het eindresultaat van het feest was dan uiteindelijk sappige roddels, enkele werknemers bij wie het schaamrood op hun kaken stond en een minder leuke sfeer!

Werknemers kijken uit naar dit jaarlijkse evenement omdat het hen de mogelijkheid biedt om een leuke tijd met collega’s door te brengen en te genieten van lekker eten, het gezelschap en soms geschenken.

10 tips om een groot succes van het feest te maken!

Bepaal een budget voor het feest

closeup photography of brown Christmas bauble

Zorg ervoor dat er in de jaarlijkse begroting voldoende geld wordt gereserveerd voor de uitgaven voor het kerstfeest. Zet geld apart om de kosten voor bijvoorbeeld de locatie, het eten en drinken, de uitnodigingen, bepaalde activiteiten, de decoraties, de geschenken en het transport te kunnen dekken.

Zorg voor een goede planning

De basis van elk succesvol evenement of feest is de planning. Zoek enkele werknemers die graag evenementen organiseren en die deze verantwoordelijkheid ook op zich kunnen nemen. Een feestcommissie kan opwinding opwekken en werknemers enthousiast maken over het jaarlijkse feest. Zorg dat het evenement structuur heeft, zodat ze weten waarop ze hun energie moeten richten. Vraag hen bijvoorbeeld om een thema voor het evenement te bedenken en daar de activiteiten, de prijzen, het eten, de locatie en de decoraties op aan te passen.

Zorg voor formele uitnodigingen

Iedereen geniet van het ontvangen van die uitnodiging in de mail of de e-mailwaarschuwing dat je een online uitnodiging hebt ontvangen. Laat een ontwerper iets leuks maken, dat zal helpen om medewerkers enthousiast te maken voor het aankomende feest. Verstuur de uitnodigingen ruim op tijd om ervoor te zorgen dat iedereen het evenement in zijn agenda kan zetten.

Geef de werknemers de kans om een partner of een lid van het gezin mee te nemen

Als je de werknemers de kans geeft om een gezinslid op het feest te introduceren, zijn daar verschillende voordelen aan verbonden. Ten eerste zal het de echtgenoten en de partners het gevoel geven dat ze er ook bij horen. Dit eenvoudige gebaar is niet alleen leuk voor de gezinsleden, maar zorgt er ook voor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen. Ten tweede zal de loutere aanwezigheid van gezinsleden helpen om de sfeer te verbeteren. Houd het feest gezinsvriendelijk en geschikt voor iedereen en voorkom overmatig drinken en flirten.

Kies de perfecte locatie

woman in black long-sleeved dress

Het oude gezegde een feest valt of staat met de locatie, klopt als een bus. Denk na over de locatie die je wilt gebruiken om het feest te houden en weeg zorgvuldig alle voor- en nadelen van de locatie af. Zorg ervoor dat de locatie de sfeer en de middelen kan bieden om het feest tot een succes te kunnen maken. Een locatie in bijvoorbeeld het hippe deel van de stad, waar ook nog andere kerstfestiviteiten worden gehouden, zal zeker de toon en de sfeer voor je feest helpen bepalen.

Neem leuke activiteiten op

Houd het feest levendig door geplande activiteiten te organiseren. Waarschijnlijk zal niet iedereen deelnemen, maar probeer de gangmakers binnen het bedrijf te betrekken bij het spelen van spelletjes, het deelnemen aan speurtochten of laat ze bijvoorbeeld koekjes decoreren. Ik lach nog steeds als ik terugdenk aan een aantal leuke activiteiten, die wij hebben gedaan op kerstfeestjes. Geef werknemers door leuke, interactieve activiteiten aan te bieden een herinnering om nooit te vergeten.

Schenk met mate alcohol

champagne bottle and glass in bucket

Als je ervoor kiest om alcohol te schenken, doe dit dan verstandig en schenk met mate. Er zijn veel manieren waarop je dit kunt doen, dus wees creatief en zoek uit hoe je een gezellige cocktail kunt serveren om het ijs een beetje te breken zonder het gênante resultaat van een werknemer die stomdronken ergens rondloopt.

Zorg voor vervoer

Als je alcohol schenkt op je feest moet je ervoor zorgen dat werknemers veilig thuiskomen. Huur een bus of spreek met mensen die niet drinken en vervoer hebben af, dat ze mensen naar huis brengen. Je wilt het niet op je geweten hebben dat er na jouw feestje een enorm ongeluk heeft plaatsgevonden. Bovendien kun je ook aansprakelijk worden gesteld voor elke werknemer, die onder invloed rijdt en zichzelf of iemand anders schade toebrengt.

Zorg ervoor dat de geschenken persoonlijk zijn

Het geven van geschenken, zoals bijvoorbeeld een restaurant cadeaukaart is altijd lastig want wat de ene werknemer echt waardeert, zal een andere werknemer misschien niet leuk kunnen vinden. De kunst is dus om voor elke medewerker het juiste geschenk te vinden, dat aansluit bij zijn eigen voorkeuren en interesses. Sommige werknemers waarderen bijvoorbeeld een betaalde vrije dag om kerstinkopen te kunnen doen, een ander geeft de voorkeur aan een boekenbon, die ze bij hun favoriete boekenwinkel kunnen besteden, terwijl weer iemand anders bijvoorbeeld dolblij zou zijn met de nieuwste videogame. Leer je werknemers kennen, zodat je ze een geschenk kunt geven waarvan ze echt houden!

Bedank je werknemers

Uiteindelijk is het jaarlijkse kerstfeest bedoelt om je medewerkers te bedanken voor alles wat ze het hele jaar doen om jouw bedrijf succesvol te maken. Neem op de avond van het feest een paar minuten de tijd om je medewerkers hartelijk te bedanken Bespreek in het kort wat er allemaal tijdens het jaar heeft plaatsgevonden en herinner je werknemers aan alle geweldige dingen die ze hebben gedaan om jouw bedrijf succesvol te maken. Het jaarlijkse kerstfeest zou een evenement moeten zijn waar medewerkers elk jaar weer naar uitkijken. Neem de tijd om een feest te plannen en te faciliteren dat je medewerkers echt zullen waarderen en je zult verrast zijn wat voor een effect dat heeft op de teambuilding en de betrokkenheid van je team.

Leave a Comment