We kunnen er niets aan doen, maar we houden nu eenmaal van Kerstmis en daarom weten wij als geen ander hoe je je goed op het kerstfeest kunt voorbereiden. Om te beginnen moet je een lijst maken. Als je eenmaal een lijst hebt gemaakt, heb je een goed overzicht en kun je alle taken zonder problemen uitvoeren. Als je de feestdagen goed plant, heb je alles goed in de hand en dat kan helpen om al die onaangename dingen zoals stress, schulden en chaos die soms bij het kerstfeest komen kijken te vermijden!

Volg onderstaande punten om je tijdig voor te kunnen bereiden op de kerst.

Maak een budget

MacBook Pro, white ceramic mug,and black smartphone on table

Voordat je echt begint na te denken over hoe het kerstfeest er dit jaar moet komen uit te zien, moet je een budget maken zodat je je verstandig kunt voorbereiden. Vergeet niet om alles wat je nodig hebt in dat budget op te nemen. Denk aan zaken zoals eten en drinken, de decoraties, de cadeaus, eventuele uitstapjes, de verplichte kersttruien en zelfs de postzegels voor op de kerstkaarten en het parkeren bij het winkelcentrum. Maak een schatting van de kosten en kijk of het bij je budget past. Je kunt zo een beter idee krijgen van wat je kunt uitgeven en zo voorkom je ook dat je dingen doet, waarvan je later spijt krijgt.

Begin met het invullen van je agenda

white ceramic mug with coffee on top of a planner

December en de aanloop naar Kerstmis kunnen druk verlopen. Zorg ervoor dat je alle feesten, afspraken en etentjes in je agenda begint te zetten en vergeet ook de evenementen op school, de familiebijeenkomsten en al het andere, dat aan je aandacht zou kunnen ontglippen, niet. Als je kinderen hebt die nog op school zitten, zorg er dan voor dat je ook rekening houdt met de viering op school. Was je van plan om een kalkoen te bestellen? Noteer dan wanneer je je kalkoen kunt bestellen en wanneer je hem ook kunt ophalen. Wees niet bang dat je op de zaken vooruitloopt. Schrijf zelfs de dagen waarop je boodschappen wilt gaan doen op, want hoe beter je het organiseert hoe beter de dagen zullen verlopen.

Bepaal wie de eerste kerstdag organiseert

Als je weet dat je gasten gaat uitnodigen, heb je nog meer redenen om al vroeg met de voorbereidingen te beginnen. Spreek het tijdig af zodat zowel jij als je gasten zich kunnen voorbereiden op die dag. Ze moeten misschien andere vrienden en familieleden vertellen dat ze op die kerstdag al zijn uitgenodigd. Wees die gastheer of gastvrouw, die handgemaakte gepersonaliseerde servetten op tafel heeft liggen.

Bekijk wie er komt

Nu je weet dat eerste kerstdag bij jou wordt gevierd, kun je een gastenlijst gaan maken! Als je weet hoeveel mensen er komen eten, kun je het feest beter organiseren. Maak echt een lijst (controleer dit twee keer) en begin mensen uit te nodigen, want zeker in het geval van Kerstmis geldt hoe eerder hoe beter. Blijven sommige gasten overnachten? Zo ja, begin dan ook op te schrijven wat je allemaal nodig hebt om het je gasten zo comfortabel mogelijk te maken. Denk aan dingen zoals extra toiletpapier, extra bedden en beddengoed en beslissen wie waar zal slapen enz.

Verstuur de uitnodigingen

flat lay photo of book and pencil

Enveloppen bestellen en de uitnodigingen versturen kan je maar beter op tijd doen. Laat je dierbaren weten welke kerstdag je ze graag wilt uitnodigen en vraag ook of ze kunnen laten weten of ze komen. Je wilt voorkomen dat je een feest aan het voorbereiden bent voor 20 personen, terwijl je er dan in de loop van de maand achter komt dat de helft van de beoogde gasten al een andere uitnodiging heeft gehad. Een envelop kopen kan je in ieder geval heel makkelijk op het internet doen. Terwijl je de uitnodiging maakt, kun je er ook op vermelden of gasten met voedselallergieën of -voorkeuren dit tijdig kunnen laten weten. Als er vegetariërs komen, moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er voor hun voldoende gerechten zijn om uit te kiezen en een bijkomend voordeel is dat jij dan weer meer kalkoen hebt!

Begin al vroeg met het doen van inkopen

Er is geen leukere bezigheid, dan het kopen van de kerstcadeautjes. Sommige zeer slimme shoppers kopen hun geschenken tijdens de uitverkoop; hetzij op de tweede kerstdag van het voorgaande jaar of bijvoorbeeld al in de zomer. We zijn echter niet allemaal zo georganiseerd en om eerlijk te zijn, als je nu al aan de geschenken denkt, hoor je nog bij ongeveer 90% van de bevolking, die op het laatste moment inkoopt. Vergeet niet dat tussen nu en Kerstmis de beruchte Black Friday uitverkopen zijn. Dit is de perfecte gelegenheid om een hele boel cadeaus in te slaan. Schrijf op wat je allemaal moet hebben. Maak een lijst voor iedereen waarvoor je iets moet kopen (denk aan de leraren van je kind, collega’s op het werk en misschien zelfs de hond). Als je hier voldoende tijd voor neemt, kan dat je echt helpen om verstandig en zorgvuldig de cadeaus uit te kiezen en je hoeft je geen zorgen te maken over de levertijden! Pak de geschenken, die je eerder in het jaar koopt, wel in met gepersonaliseerd kerstpapier.

Zoek tijdig je recepten op

Dankzij beroemde chef-koks zijn er kookprogramma’s in overvloed en je ziet ze ook constant op tv. Wij houden van de kerstspecials, die elk jaar weer worden herhaald en altijd geven ze weer zulke geweldige ideeën voor die grote dag. Neem de kerstspecials die je leuk vindt op, zoek naar websites en blogs over voedsel met interessante recepten en vraag vrienden en familie om speciale feestelijke recepten waarvan je de afgelopen jaren hebt genoten. Begin echt tijdig met het opslaan van die receptideeën en vermeld ook de ingrediënten, zodat je ruim van tevoren de inkopen kunt doen.

Bereid het eten zo vroeg mogelijk voor

sweet pastries on black ceramic plate

Zijn er onderdelen van het kerstdiner, die vooraf kunnen worden bereid en kunnen worden ingevroren? Onderdelen van gerechten zoals de jus en bijvoorbeeld een vulling, kun je al bereiden en van tevoren invriezen, zodat je op eerste kerstdag het alleen maar hoeft te laten ontdooien! Er zijn ook veel droge ingrediënten die je alvast kunt kopen, zodat je je er in december geen zorgen over hoeft te maken. Maak een lijst en doe alvast inkopen, maar maak vervolgens wel ruimte in je kasten om alles op te slaan. Wanneer wil je je kalkoen bestellen? Overleg met de poelier of de supermarkt naar keuze en kijk vanaf wanneer je bij hun een bestelling kunt plaatsen. Kom alvast in die culinaire sfeer!

Bekijk wat de bezorgtijden van de post zijn

Het versturen van kerstkaarten en cadeautjes naar je meest dierbaren over de hele wereld, kan altijd een beetje stressvol zijn omdat de post tijdens de feestdagen aangepaste werktijden heeft. Als je dit jaar veel kaarten verstuurt, koop dan tijdig je zegels, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over die angstaanjagende rijen voor het loket, die je in december vaker ziet. Hetzelfde geldt voor het verzenden van cadeaus en pakketten. Laat vrienden en familie weten dat hun cadeaus vroeg kunnen aankomen. Controleer de bezorgtijden van de post en begin tijdig met de voorbereidingen.

Leave a Comment