Een keuken opknappen tot een functionele keuken, is echt geen gemakkelijke taak en je zou er eventueel een lening voor nodig hebben. Om onze lezers, die hun keuken willen renoveren, te helpen om zich op het grote project voor te bereiden, zijn hier onze keuken renoveren tips.

Keuken renoveren tips: functionaliteit is het belangrijkste

keuken-koppel

Denk aan efficiëntie. Over hoe je de ruimte daadwerkelijk gebruikt. Als mensen alle ruimte van de wereld hebben – zoals bijvoorbeeld wanneer ze een keuken in een nieuw huis plannen – denken ze vaak dat groter ook meer is. Zo maken ze de afstand tussen het eiland en het aanrechtblad groter. Maar dat is niet echt efficiënt. Deze manier van denken maakt het koken en het schoonmaken vaak ook moeilijker. Ja, je wilt natuurlijk dat je keuken open, luchtig en uitnodigend aanvoelt, maar je wilt niet vijf meter van je koelkast naar je fornuis hoeven te lopen. Maar wat is dan de beste manier om de keuken in te delen?

Een driehoek die werkt! De opstelling tussen de gootsteen, de koelkast en het fornuis moet, als je ze in kaart brengt, een gelijkzijdige driehoek vormen. Als je aan het koken bent, zijn dat drie plaatsen in de keuken, die je herhaaldelijk zult bezoeken en dus is het het beste om ze min of meer op gelijke afstand van elkaar te plaatsen. Als iemand zijn gasten tijdens het koken liever vanuit de aangrenzende ruimte aanspreekt, is het het beste om de kookplaat op een plek te plaatsen, waar ze tijdens het koken met mensen kunnen praten. Hetzelfde geldt voor iemand, die zich inbeeldt dat hij/zij meer tijd aan de gootsteen zal doorbrengen. Vervolgens wordt de driehoek daar vanuit gepland.

Keuken opknappen: tips voor verlichtingstrakke-keuken

Verlichting: één van de belangrijkste dingen om bij het renoveren of het bouwen van een nieuwe keuken rekening mee te houden. Hoewel veel mensen voor inbouwverlichting in hun keuken kiezen, raden wij opbouwarmaturen aan, die op een rooster aan jouw plafond worden bevestigd: de lamp bevindt zich onder de hoogte van het plafond, zodat je een gelijkmatiger licht krijgt en dit niet als een operatiekamer aanvoelt. Het is ook erg mooi. En vergeet niet dat kasten kunnen voorkomen dat het licht op jouw werkbladen valt. De planning voor verlichting onder de kast is ook belangrijk. Zorg ervoor dat je een schakelaar en een paar stopcontacten hebt, die daarvoor bestemd zijn.

Keuken renoveren: tips voor fornuis

Jouw fornuis is de designer handtas van de keuken – een vergelijking die wij grotendeels beamen. Het is het meest zichtbare en het meest gebruikte apparaat. Beide ontwerpers zijn van mening dat als je maar één ding in je keuken vervangt, dat jouw fornuis zou moeten zijn. Fornuizen zijn er in een groot aantal stijlen en kleuren, waardoor je ook een reeks (heh, heh) aan opties hebt. Overweeg ook om een afzuigkap voor jouw fornuis aan te schaffen — een toevoeging, die helpt bij de ventilatie en ook nog eens een statement maakt. Als je een groot budget hebt, kun je er een in metaal zoals bijvoorbeeld brons of nikkel laten maken. Zo niet, dan kun je tegelijkertijd met jouw fornuis een afzuigkap kopen en aan jouw aannemer vragen om er een frame van gips of stucwerk omheen te bouwen. Dat zal het in elke keuken goed doen.

Je moet niet alleen aan jouw fornuis denken, maar ook aan het gebied rondom het fornuis. Het is altijd goed om aan beide kanten van jouw fornuis werkruimte te hebben, zodat je gemakkelijk bij de voorbereiding en de benodigdheden kunt komen. Dat leidt ons naar…

Keukenrenovatie en werkbladen

luxe-marmere-keuken

Werkbladen moeten 60cm of 65cm diep zijn en het is het beste om een beetje overhang te hebben, zodat de druipende tomatensaus in plaats van op je kasten op je vloer valt. Afgezien van hun functie, zijn de werkbladen bepalend in een keuken en moeten ze dus perfect bij jouw stijl aansluiten. Ze zijn te repareren en zo te plaatsen dat er geen etensresten in de naden kunnen blijven plakken. Als het om natuurlijke werkbladen gaat, gaat er eigenlijk niets boven marmer. Het voelt natuurlijk aan omdat het ook een natuurlijk materiaal is. Honderd jaar oude marmeren werkbladen in een oude keuken van een Italiaanse villa – er gaat niets boven die schoonheid. Je kunt na 100 jaar zien waar mensen op dat blad hebben gewerkt. Uiteraard kost marmer net even iets meer en zou een krediet je kunnen helpen om een marmeren keuken te realiseren. Dit soort steen is zeker een goede investering voor je huis!

Keuken opknappen inspiratie: kasten

Kasten zijn kasten, toch? Fout! Ze zijn een andere kans om jouw stijl te injecteren en jouw kookproces nog efficiënter te maken. Je moet bijvoorbeeld helemaal afzien van kastdeuren. Een open kast kan de sfeer van jouw keuken snel veranderen, waardoor deze ook luchtiger en interessanter wordt.

Maar hoe zit het dan met jouw kasten onder de werkbladen? Het wordt aanbevolen om ten minste twee of drie diepe lades voor jouw potten en pannen te hebben. Niets komt dan achterin vast te zitten als je een grote stapel georganiseerde pannen eruit kunt trekken in plaats van te moeten hurken, naar achteren te reiken en alles eruit te trekken. Het is gewoon gemakkelijker om in en uit te laden. Iets anders waar die diepe lades ook goed voor zijn? Afval en recycling, dat naast je gootsteen moet gaan.

Vloer en keuken opknappen

lichte-keuken-wit

Een stenen vloer is voor duurzaamheid het beste. Maar als je aan het koken bent, is het veel comfortabeler om op hout te staan. Italiaanse porseleinen tegels zijn volledig onverwoestbaar. Ze gebruiken die dingen namelijk ook op treinstations. Bij grotere tegels heb je heel weinig naden – een probleemgebied dat kleine stukjes voedsel vasthoudt, die op de grond vallen. En – begrijp dit goed – Italiaanse porseleinen tegels zijn echt goedkoop. Score! Als je kunt, terwijl je toch bezig bent, plaats dan een vloerverwarming onder die tegels. Er gaat niets boven op een ietwat warme vloer stappen als je ‘s ochtends koffie gaat zetten.

Keuken renoveren en tips voor gootsteen

Het belangrijkste onderdeel van jouw gootsteen om over na te denken, is echter jouw kraan. Het hebben van aparte handgrepen voor warm en koud water is in de keuken echt onhandig. Je moet heel snel heen en weer kunnen wisselen, met een vuile pan in één van je handen. Als je een mengkraan hebt, kun je dat in één beweging doen. Of je nu een van die uittrekbare sproeikoppen hebt of een aparte sproeikop aan de zijkant van je kraan, is helemaal aan jou.

En als je over gootstenen praat, moet je het ook over vaatwassers hebben. Je vaatwasser moet rechts van de gootsteen staan, omdat de meeste mensen rechtshandig zijn. Het is duidelijk dat als je linkshandig bent, je de positie van de vaatwasmachine voor het gemak moet veranderen. Je moet ook rechts van jouw gootsteen ruimte op het aanrecht hebben, want dan hoef je die stapel vuile vaat, je potten en pannen en je delicate wijnglazen niet allemaal in je gootsteen te balanceren.

Het komt allemaal neer op overleven

houten-keuken-vrouw

Dus wat gebeurt er als je jouw keuken renoveert en je er een maand lang geen toegang toe hebt? Je zou een tijdje bij een vriend kunnen intrekken. Of je neemt een pagina uit het boek van een eerstejaarsstudent. Ik vind dat als je een kleine koelkast van je collega krijgt, je de koffieroom voor de koffie kunt bewaren. Als je een koffiezetapparaat hebt, wat mooi linnengoed, wat bestek en wat borden, kun je ‘s ochtends koffie drinken en ‘s avonds eten bestellen – je weet dan bijna niet dat je iets mist. Als het geheim van het overleven van een keukenrenovatie afhaalmaaltijden en verse koffie is, kunnen wij niet wachten om te beginnen.

Keuken opknappen financieren

Heb je nog niet genoeg geld op de bank om een keuken op te knappen? Dan kun je overwegen een lening af te sluiten. Zorg wel dat je altijd een vergelijking maakt voordat je gaat lenen, zodat je niet onnodig te veel rente betaalt. Gelukkig kan je op het internet genoeg opties vinden om dit te doen.

Leave a Comment