Het is een uiterst wenselijk element van de ruimte, maar als het gaat om de grootte van een keukeneiland in luxe keukens, vraag je je misschien af hoe groot het keukeneiland nou echt moet zijn?!

Een te klein eiland ziet er immers verloren uit en offert onnodig aanrecht- en zitruimte op. Kies je daarentegen voor een te groot eiland, dan zal de ruimte minder comfortabel zijn om in te werken en tijd door te brengen.

Hoe groot moet een keukeneiland zijn?

Proportie is erg belangrijk als het gaat om keukens met kookeiland, waarbij de afmetingen worden bepaald door de grootte en indeling van de kamer. Een lange rij kastjes vraagt om een lang, parallel eiland dat de klassieke dubbele kombuis opstelling nabootst, terwijl een vierkantere ruimte beter gediend is met een L- of U-vormige opstelling, misschien met een vierkant eiland in het midden.

Denk ook aan de functies van het eiland om de juiste maat te bepalen. Is een kookeiland met zitplaatsen essentieel, zodat er ruimte is om mensen te ontvangen? Wil je kinderen aan het keukeneiland laten eten? Is het om te koken of gewoon voor extra opbergruimte? Grootte is niet alles – zelfs het kleinste keukeneiland kan superveel opbergruimte bieden, met pannenlades, kruidenrekken, planken voor kookboeken en de smalste wijnkoelers.

Je kunt het eiland zien als een hulpmiddel in een moderne keuken. Het kan de thuiswerkplek zijn, een relaxte kantoorruimte en een thuisbar. Een breed aanrecht of bakkerstafel op het eiland is een royale en gezellige ontmoetingsplaats, zeker als je er ook nog barkrukken of andere zitmeubels aan toevoegt.

Wat is de beste afmeting voor een kookeiland?

De beste maat voor je keukeneiland hangt echt af van de grootte van je keuken als geheel en of je er eetruimte in wilt integreren.

Idealiter moet je echter rekening houden met een ruimte van minstens 1 meter tussen de randen van het eiland en het volgende meubelstuk, of dat nu de keukenkastjes aan de overkant zijn of een eetkamerstoel.

Als richtlijn geldt dat een keukeneiland niet kleiner mag zijn dan 1,2 meter lang en 0,6 meter diep.

Wat is de standaardbreedte van een keukeneiland?

zwart-marmer-keukeneiland-modern

Bron: https://www.instagram.com/p/Cdn502SDrBf/

Met standaardkasten als maatstaf zou een lang, smal eiland 6 meter diep zijn, plus een beetje extra voor de overhang van het aanrecht. Als je hier een zitgedeelte achter wilt zetten, voeg dan minstens 3 meter extra toe voor het opbergen van krukjes en om voldoende beenruimte te hebben om een van de mogelijke vergissingen van een keukeneiland te omzeilen.

Krukken moeten de juiste hoogte hebben voor de ontbijtbar, comfortabel zijn en tegen een stootje kunnen.

In hoogte verstelbare krukken zijn perfect als er kinderen op het eiland zitten. Krukken met een hoge rug die volledige ondersteuning bieden zijn een goed idee als de ruimte veel gebruikt zal worden om te eten.

Hoeveel ruimte heb je nodig tussen een eiland en een aanrecht?

Een behoorlijke hoeveelheid ruimte rondom is een must om deuren en laden te kunnen openen en om je vrij en veilig te kunnen bewegen.

De gewenste hoeveelheid ruimte is ongeveer 1,2 meter tussen inbouwkasten en het eiland. Maar houd er rekening mee dat er extra vloerruimte nodig kan zijn op plekken waar veel mensen komen, zoals het fornuis.

Waar moet een keukeneiland worden geplaatst?

keukeneiland-zwarte-kasten-wit-blad

Bron: https://www.instagram.com/p/CivNMP3I_hD/

Een keukeneiland moet worden gepland als onderdeel van een totaalplan om een optimale functionaliteit te garanderen en ook om rekening te houden met zichtlijnen – hoe het eiland er in de ruimte uitziet vanuit alle hoeken, maar ook met het uitzicht vanaf het eiland. Het is ook belangrijk om in de planningsfase rekening te houden met de verlichting van het kookeiland.

Zijn er nog andere overwegingen als je nadenkt over de grootte van een kookeiland?

Doorstroming is ook een belangrijke overweging als het gaat om de grootte van een keukeneiland – een eiland is een geweldige manier om het verkeer rond de belangrijkste punten, zoals het fornuis en de koelkast, te leiden.

Denk na over hoe je de totale keukenruimte gebruikt en over natuurlijke paden tussen de deuropeningen. Gebogen ontwerpen kunnen dan het pad effenen of een eiland in een hoek kan een handige oplossing zijn.

Een verplaatsbaar keukeneiland kan een goede optie zijn als je flexibiliteit nodig hebt. Het kan waardevol zijn voor wie meubilair nodig heeft dat overdag kan dienen als scheidingswand voor de voorbereiding en ‘s avonds aan de kant kan worden geschoven om plaats te maken voor entertainment.

Wat is de gemiddelde grootte van een kookeiland?

wit-marmer-keukeneiland-modern-strak

Bron: https://www.instagram.com/p/CbI8eXwr1k8/

De gemiddelde grootte van een keukeneiland is 1 bij 2 meter. Houd er rekening mee dat voldoende ruimte rond het eiland ook cruciaal is. Zorg voor minstens 1 meter tussen het eiland en de toonbanken of een muur eromheen, maar als er zitplaatsen zijn, zorg dan voor 1,2 meter ruimte achter de krukken.

Hoe lang moet een eiland zijn voor drie krukken?

Een eiland voor drie krukken zou ongeveer 2,4 meter lang kunnen zijn voor luxe en ruime zitplaatsen. Het is echter ook mogelijk om kleiner te gaan, met een breedte van 60 cm per persoon, wat een eilandlengte van 1,8 meter oplevert.

Leave a Comment