Oppervlakkig beschouwd is de auto die u hier ziet er niet één waarvan de polsslag spontaan omhoog gaat. Toch creëert hij sensatie. De nieuwe Hyundai Ioniq Hybrid verschijnt in september bij de dealers in het land en heeft dit jaar namelijk een prijs vanaf € 21.995,-. Dan is hij bepaald niet kaal uitgerust. Wilt u ‘m met werkelijk alle ‘toeters en bellen’, dan kost de meest complete Forst Edition-uitvoering € 27.995,-. Inclusief zestraps automaat, de combinatie van een 105 pk sterke benzinemotor met een 43,5 pk elektromotor en voor de zakelijk rijders een bijtelling van 21%. Dat is zeldzaam scherp. Dus gaat u deze Ioniq de komende tijd veel tegenkomen. Het kan op het gebied van hybride-rijden beslist dè game-changer worden. Bovendien gaat Hyundai als eerste merk ter wereld de auto ook leveren met volledig elektrische aandrijving met 120 pk en een theoretische actieradius van 280 km (verschijnt in oktober, prijs ca 35 K) en als plug-in hybride die ca 50 km puur elektrisch kan afleggen.>>

Hyundai-IONIQ-Hybrid-3

Oppervlakkig beschouwd is de auto die u hier ziet er niet één waarvan de polsslag spontaan omhoog gaat. Toch creëert hij sensatie. De nieuwe Hyundai Ioniq Hybrid verschijnt in september bij de dealers in het land en heeft dit jaar namelijk een prijs vanaf € 21.995,-. Dan is hij bepaald niet kaal uitgerust. Wilt u ‘m met werkelijk alle ‘toeters en bellen’, dan kost de meest complete Forst Edition-uitvoering, met schuifdak, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, groot navigatiescherm en zelfs een verwarmbaar stuurwiel € 27.995,-. Inclusief zestraps automaat, de combinatie van een 105 pk sterke benzinemotor met een 43,5 pk elektromotor en voor de zakelijk rijders een bijtelling van 21%. Dat is een zeldzaam scherpe prijs. Dus gaat u deze Ioniq de komende tijd veel tegenkomen. Het kan op het gebied van hybride-rijden beslist dè game-changer worden.

Deze nieuwe Ioniqj verdient ook aandacht hier omdat Hyundai als eerste merk ter wereld de auto ook gaat leveren met volledig elektrische aandrijving met 120 pk en een theoretische actieradius van 280 km (verschijnt in oktober, prijs ca 35 K) en volgend jaar ook nog een plug-in hybride uitvoering uitbrengt die ca 50 km puur elektrisch kan afleggen. De auto’s verschillen dan uiterlijk alleen van elkaar door hun andere neus. Ze worden geleverd inclusief 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking en bij de Ioniq Electric krijg je zelfs 8 jaar of 200.000 kilometer garantie op de hoge voltage batterij. De prijzen van de auto’s worden overigens dit jaar door de distributeur gesubsidieerd met € 1.500,- om aanzienlijke aantallen te kunnen verkopen. In 2017 zijn ze dus wat duurder. Reken maar dat bij een aantal importeurs zorgelijk gekeken, gerekend en onderhandeld wordt met de fabrikant om tegengas te kunnen geven. Want deze Hyundai Ioniq is nu met afstand de goedkoopste hybride auto in ons land. Het is bovendien niet zomaar een auto met een lage emissie, maar bijvoorbeeld de dakbekleding is gemaakt van bestanddelen uit suikerriet en diverse andere componenten in het interieur zijn vervaardigd van recyclebaar plastic. Er is dus werk gemaakt van duurzaamheid. Uiteraard is het dan wel weer jammer dat de auto’s weinig duurzaam naar ons land worden gebracht….

Hyundai-IONIQ-Hybrid-2

Hyundai scoort niet alleen met de prijs, een zeer lage luchtweerstand en een fraai laag theoretisch verbruik (3.4 l/100 km) maar ook met de zeer rijke standaarduitrusting. De goedkoopste i-Motion-uitvoering is al uitgerust met een zestraps automatische transmissie met dubbele koppeling,  volautomatische airconditioning met gescheiden zones, elektrisch bedienbare zijruiten, elektrisch inklapbare en verwarmbare buitenspiegels, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, achteruitrijcamera én een 4,2-inch TFT-scherm met boordcomputer. Ook op het gebied van veiligheid is er niet beknibbeld. De auto voldoet aan de zwaarste botsproeven van Euro NCAP,  heeft standaard een autonoom remsysteem, een bandenspanning controlesysteem, een elektronisch stabiliteitsprogramma, Hill-start Assist Control, Lane Keeping Assist System, een noodsignaleringsysteem en zeven airbags, inclusief knie-airbag voor de bestuurder. Standaard Smart Cruise Control zorgt voor een constante snelheid en houdt een veilige afstand tot de voorligger, ook als deze snelheid vermindert.

De duurdere modellen hebben ook een 8-inch LCD-navigatiesysteem met achteruitrijcamera met dynamische hulplijnen, radio FM/AM, DAB+, SD-card én  Android Auto/Apple CarPlay, een startknop en  smartkey, Bi-xenon verlichting met LED-positieverlichting. En de First Edition heeft buiten het al genoemde schuif-kanteldak en de elektrisch verstelbare bestuurdersstoel ook een blinde hoek detectiesysteem en een waarschuwingssysteem voor achteropkomend verkeer, Rear Cross Traffic Alert genaamd. Ook dat uitrustingsniveau zal voor klanten zorgen. Hyundai biedt bij de Electric-versie bovendien een servicepakket, bestaande uit een AC-laadkast van 3,7 of 6,6 kWh voor thuis of op het werk, een 6,6 kWh laadkabel én een E-roamingkaart die communiceert met de laadkast waardoor de energiekosten gemakkelijk zijn af te schrijven. Vijf jaar garantie op de laadkast, vijf jaar hostingkosten en de installatiekosten zijn inbegrepen.

ioniqinterior

Jochen Sengpiehl, Vice President Marketing van Hyundai Motor Europe, zegt:  ‘Wij willen een van de leidende merken worden op het gebied van elektrische mobiliteit. Een positie bij de eerste drie merken ter wereld in de hybride-, plug-in hybride- en elektrische segmenten is ons doel. Met de Hyundai Ioniq maken we elektrische mobiliteit niet alleen toegankelijk en bereikbaar, we bieden ook iedereen een passende keuze in zijn of haar mobiliteitsbehoefte. Als gevolg daarvan spreken we een geheel nieuwe doelgroep aan. Die noemen we generatie Ioniq. Net zoals zij geloven wij in technologie. Wij geven hen de keuze uit een model met drie aandrijflijnen: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch. Als je een Hyundai Ioniq koopt, doe je het altijd goed.’ Uiteraard is dat een preek voor eigen parochie, maar deze nieuwe Hyundai is absoluut een spraakmakende auto.

hyundai-ioniq-electric

Ioniq Electric heeft een gesloten neus.

Binnenkort overigens hier een rij-impressie van de moeder aller hybrides en de bron van inspiratie voor Hyundai, de nieuwe Toyota Prius. Duurder maar naar het schijnt ook wat verfijnder. U gaat het lezen!

Toyota-Prius-Hybrid-History-f-740x425

Leave a Comment