Afgezien van de basisuitrusting is kamperen een uiterst betaalbare vakantie voor gezinnen die veel voordelen heeft voor jou en je kinderen. Of je nu gaat kamperen in een camper, hut of tent, je kunt een kampeerstijl vinden die jou en je gezin bevalt en de voordelen plukken van tijd doorbrengen in de natuur.

1. Gezondheidsvoordelen van tijd doorbrengen in de natuur

Ongeacht leeftijd of cultuur, mensen vinden de natuur gewoon prettig. In een onderzoek ontdekten onderzoekers dat 2 van de 3 mensen bij stress een plek in de natuur kozen om zich terug te trekken. Je lichaam reageert net zo positief op een natuurlijke omgeving als je geest. Je krijgt een boost van je immuunsysteem door het inademen van frisse lucht, evenals verlaging van je bloeddruk, vermindering van stress en verbetering van je stemming. Je kinderen kunnen vooral profiteren van het verhoogde vermogen om zich te concentreren door te kijken naar kenmerken van de natuur, zoals planten, water en wilde dieren.

2. Leert basis overlevingsvaardigheden

speeltuin-camping-leistert

Camping de Leistert

Je kinderen hoeven misschien nooit voedsel te zoeken of te vechten tegen een aanvallende beer, maar als je als gezin kampeert, leren ze basisvaardigheden om te overleven. Veel mensen brengen zelden tijd door in de natuur en beginnen er bang voor te worden. Als je je kinderen binnen houdt om ze veilig te houden, is de kans groter dat ze hun affiniteit met de natuur verliezen en mogelijk zelfs een fobische houding ten opzichte van de natuur ontwikkelen. Als je je kinderen leert hoe ze in de natuur met zichzelf om moeten gaan, wordt die angst een gezond respect. Kennis geeft een gevoel van macht over de omgeving. Je kinderen moeten leren hoe ze een vuur moeten maken, leren welke planten eetbaar zijn en welke een onaangenaam effect hebben als je ze eet of zelfs maar aanraakt, leren over basisveiligheid in de buitenlucht en andere vaardigheden die uniek zijn voor de kampeerervaring in bijvoorbeeld de Leistert.

3. Bouwt zelfvertrouwen op

Je kinderen krijgen niet alleen een gevoel van macht over hun omgeving, maar door vaardigheden en nieuwe vaardigheden te leren om in de natuur te overleven, bouw je ook aan je gevoel van eigenwaarde. Kinderen moeten de kans krijgen om dingen zelf te doen, om fouten te maken en daarvan te leren, om problemen op te lossen en om te slagen zonder voortdurende tussenkomst van volwassenen. Om zelfvertrouwen in je kinderen op te bouwen, moet je ze helpen om competent te worden in hun gevarieerde omgeving. Kamperen stelt jou en je kinderen bloot aan nieuwe avonturen en uitdagingen.

4. Helpt de stekker uit technologie te trekken

Technologieverslaving bestaat echt en de prevalentie ervan kan schokkend zijn als je een stap terug doet en kijkt naar de kindertijd, zelfs nog maar sinds de jaren tachtig. Meer dan 80% van de Nederlandse tweejarigen heeft tegenwoordig een online voetafdruk. En de problemen met kinderen en technologie blijven maar groeien. Een overvloed aan schermtijd is in verband gebracht met slaap- en eetstoornissen. Kinderen die dagelijks twee of meer uur televisie kijken, hebben een grotere kans op overgewicht. ADHD is in verband gebracht met het gebruik van mobiele telefoons door kinderen en de consumptie van te veel multimedia wordt in verband gebracht met een verkorte aandachtsspanne. In feite wordt televisie- en computergebruik in het algemeen in verband gebracht met een verslechtering van het psychologisch welzijn. Technologie heeft veel voordelen en je kunt je kinderen niet alle vormen ervan ontzeggen. Maar er even uit en weg van het internet is een uitstekende stap op weg naar een gezond evenwicht.

5. Helpt gezinnen en vrienden met elkaar te verbinden

camping-leistert-kampeerplaatsen-tenten

Camping de Leistert

Misschien geniet je samen met je gezin van tijd rond de televisie, maar tijd rond een kampvuur kan zoveel meer de moeite waard zijn. In plaats van dat het flikkerende scherm je verhalen vertelt, deel je je eigen verhalen, echt of verzonnen, rond de dansende vlammen. Dit schept banden. Kamperen, hoe leuk ook, is een uitdagende ervaring en gedeelde uitdagingen vormen banden en herinneringen die een leven lang meegaan. Je zult je waarschijnlijk eerder herinneren hoe het is om in de tent te zitten en jezelf te vermaken tijdens een stortbui dan weer een avond bij de televisie of, erger nog, met iedereen op zijn eigen scherm en niemand die met elkaar omgaat. Jij en je kinderen kunnen ook nieuwe vrienden maken als er andere kampeerders in de buurt zijn.

6. Leert respect voor de natuur

Als je kampeert, neem je een heel ander tempo aan. Je kinderen krijgen de kans om zich aan dit nieuwe tempo aan te passen en de natuur om hen heen beter te waarderen. Ze kunnen genieten van het verkennen van oude paden en het smeden van nieuwe, stukjes natuur verzamelen uit de omgeving en leren welke dingen niet verstoord of aangeraakt mogen worden. Je kinderen kunnen leren over de schoonheden en gevaren van de natuur en ontdekken hoe ze die het beste kunnen respecteren.

7. Stimuleert leren dat minder meer kan zijn

camping-zonsondergang

Kamperen, of het nu voor een nacht, een weekend of een lange excursie is, draait om eenvoud. Je kinderen zullen er waarschijnlijk op gedijen. In plaats van voortdurend gestimuleerd en vermaakt te worden, zullen je kinderen er zelf naar op zoek moeten gaan. Fastfood maaltijden maken plaats voor zelfgemaakte maaltijden op een open vuur of een reisfornuis, tablet spelletjes worden vervangen door spelletjes die samen worden gespeeld, en tijd rond het kampvuur vervangt tijd rond de televisie om blijvende herinneringen te creëren. Kamperen biedt niet zoveel in termen van spullen, maar je kinderen zullen zoveel meer ervaringen opdoen.

Zoek je een leuk kindercamping in Nederland?

Camping de Leistert is ideaal voor kinderen om vele redenen. Allereerst biedt deze camping een overvloed aan leuke activiteiten, zoals een groot zwembadcomplex met glijbanen, een avontureneiland, en zelfs een bowlingbaan. Hierdoor zullen kinderen zich geen moment vervelen tijdens hun vakantie.

Daarnaast heeft de camping ruime speeltuinen verspreid over het terrein, waar kinderen vrij kunnen spelen en nieuwe vrienden kunnen maken. Het animatieteam zorgt voor dagelijkse entertainment en leuke activiteiten, waardoor kinderen betrokken blijven en plezier hebben.

De natuurrijke omgeving van de camping biedt ook mogelijkheden voor avontuurlijke wandelingen en fietstochten, waardoor kinderen de pracht van de natuur kunnen ontdekken.

Kortom, deze kindercamping in Nederland is de ideale bestemming voor gezinnen met kinderen, omdat het een breed scala aan leuke en educatieve activiteiten biedt, in combinatie met een vriendelijke en veilige omgeving waar kinderen vrij kunnen spelen en genieten van hun vakantie.

Conclusie

Deze zeven voordelen zijn een van de vele goede redenen om met je kinderen te gaan kamperen. Of je nu een lang verwachte reis maakt of gewoon een onverwacht weekendje naar het bos gaat, je zult zien dat de voordelen veel groter zijn dan de kleine ongemakken. Neem je kinderen mee kamperen en creëer herinneringen voor het leven terwijl je ze opbouwt tot sterkere mensen, klaar om tegenslagen te trotseren en te genieten van eenvoud.

Leave a Comment