Een groener huishouden creëren vraagt hier en daar om wat aanpassingen. Vooral als je kinderen hebt, kan het een uitdaging zijn. Misschien bespaar jij wel op energie, maar laat zoon- of dochterlief graag alle lichten branden, alle deuren openstaan en gebruikt hij of zij de tablet, telefoon en tv tegelijkertijd. Hoe leer je je kind op energie te besparen?

Bespreek het belang van energie besparen

gezellige-woonkamer-planten-veel

Maak je kinderen attent op het belang van energie besparen; dat het goed is voor de portemonnee, maar ook voor de natuur. Vertel ze eventueel ook welke stappen je al hebt ondernomen om het huishouden groener te maken. Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Of ga je juist binnenkort energie vergelijken om een goede groene leverancier te vinden? Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kan dit interessante informatie zijn. Als ze zien dat jij hard werkt om het energieverbruik laag te houden, is de kans groot dat ze je daar graag bij helpen.

Stel regels op

Nu je kinderen begrijpen waarom het belangrijk is om op energie te besparen, stel je samen huisregels op. Voorbeelden van regels zijn: de tv uitzetten wanneer niemand ernaar kijkt, alle deuren gesloten houden en het licht uitdoen wanneer je als laatst een kamer verlaat. Eventueel ga je een stapje verder met iets strengere regels. Denk dan aan een maximale douchetijd van tien minuten of een maximale schermtijd per dag van een uur. Zo blijft er extra tijd over voor bijvoorbeeld buitenspelen. Het hebben van dit soort regels hoeft helemaal niet als vervelend worden ervaren door kinderen. Wel is het belangrijk dat iedereen in huis zich eraan houdt, dus ook de ouders. Stel dat je afspreekt dat je elkaar op overtredingen van regels mag wijzen. Je zoon of dochter zal je waarschijnlijk met veel liefde eraan herinneren dat je over je schermtijd heen zit wanneer je favoriete tv-programma halverwege is.

Eén groot spel

Bedenk spelletjes of activiteiten die je kinderen helpen hun energieverbruik te verminderen. Zo kun je iedere week één van je kinderen aanstellen als ‘consumptiebewaarder’. Vooral jonge kinderen vinden het geweldig om verantwoordelijkheden te krijgen waarmee zij het voor het zeggen hebben. Laat de consumptiebewaarder ervoor zorgen dat er geen lichten zijn die onnodig branden, dat niemand te lang doucht, dat er geen apparaten op stand-by staan, enzovoorts. Een andere manier om stroom besparen leuk te maken is door wekelijks of maandelijks een avond af te spreken waarbij zo min mogelijk elektriciteit wordt gebruikt. Laat alle lampen en elektrische apparaten uit, steek wat kaarsjes aan en doe samen een leuk bordspelletje – goed voor het milieu en nog gezellig ook!

Leave a Comment