Onderzoeken tonen aan dat buitenactiviteiten heel belangrijk voor kinderen zijn. Ze zijn niet alleen essentieel voor de mentale en de fysieke gezondheid van kinderen, maar ze verminderen ook stress en vergroten het gevoel van eigenwaarde. Als het slecht weer is dan kunnen ze alsnog binnen spelen met bijvoorbeeld Create it! Make up.

Hier zijn tien leuke en gemakkelijke manieren om de kinderen van hun schermen weg te lokken en lekker in de tuin te laten spelen.

1. Maak een sensoristische tuin

tuin-bloemen

Kies plantensoorten, die met interessante geuren, smaken en texturen de zintuigen prikkelen om een kindvriendelijke sensorische plek in jouw tuin te creëren.

Planten die hiervoor bijzonder geschikt zijn, zijn Aloysia citrodora (Citroenverbena), die naar sorbet ruikt en Cosmos, dat naar chocolade ruikt.

2. Wees kunstzinnig

De meeste kinderen zijn dol op knutselen, dus een geweldige manier om ze de tuin in te krijgen, is door ze iets functioneels te laten maken waarvan ze kunnen zien dat het in je buitenruimte wordt gebruikt. Laat ze plezier hebben met het beschilderen van terracotta potten, die je in de tuin kunt gebruiken. Voor het beste resultaat, bedek je de pot aan het einde met emulsie of vernis om de creaties van je kinderen er spectaculair uit te laten zien.

Laat ze hun gang gaan met een breed kleurenpalet en laat ze kiezen wat er in de potten wordt geplant als ze klaar zijn. Je zult versteld staan hoe huiselijk een tuin kan aanvoelen met een paar handgeschilderde edelstenen van de kleintjes. Oudere kinderen kunnen ook genieten van het maken van hun eigen plantenmarkeringen. Recycleer houten stokjes, koop in het tuincentrum speciaal ontworpen plantenstiften of verzamel platte stenen om te beschilderen – het is aan jou.

Geef kinderen de opdracht om plantnamen te kopiëren, een afbeelding van de plant op de etiketten te tekenen of te schilderen en laat ze de etiketten vervolgens gebruiken, door ze naast de juiste planten in de tuin te plaatsen.

Voor een meer luidruchtige toevoeging aan de tuin, probeer dan een kletterende windgong te maken van stokjes uit je eigen tuin of die op een natuurpad verzameld zijn.

3. Plant soorten voor meer impact in de tuin

tuinkamer-planten

Plant soorten, die impact in de tuin hebben, zodat je kinderen ook op andere gebieden van hun leven kunnen genieten van de vruchten van hun arbeid. Voor een constante aanvoer van fantastisch gestreepte snijbloemen, vanaf nu tot in de herfst, kun je kiezen voor een langbloeiende plant, zoals bijvoorbeeld Rosa ‘Ferdinand Pichard’ (Roos). Deze kunnen in een ​​vaas worden gezet om een levendige kleur in je huis te geven. Laat je kinderen zien hoe ze deze planten moeten voeden en water geven en laat ze de bloemen plukken, als deze gaan bloeien. Het zal hen een geweldig gevoel van voldoening geven.

4. Verzorg vogels

Maak je tuin extra vriendelijk voor vogels door ze een waterbron, zoals een bijvoorbeeld een vogelbad, te geven om te drinken en te baden. Verleid ze nog meer door vetbolletjes voor vogels te maken of misschien een eenvoudige voederbak voor appels (misschien met je eigen appels) en hang deze ergens prominent in je tuin. De kinderen zullen het geweldig vinden om met een kleine gieter het water voor de vogels bij te vullen of het zaad en het vet in een gigantische mengkom te mengen.

Vergroot het plezier door je kinderen aan te moedigen om vogels in de tuin te spotten. Geef ze een kleurplaat met vogels, een woordzoeker over vogels of een kleine verrekijker en een boek om vogels te spotten zodat ze de vogels, die je tuin bezoeken, kunnen identificeren.

5. Geef kinderen een kans om wat te verdienen

geld-munten

Een fantastisch idee voor oudere kinderen is om ze wat zakgeld te laten verdienen door klusjes in de tuin te laten doen, die bij hun leeftijd passen. Je zou ze kunnen vragen om de planten water te geven, de dode bloemen uit de planten te plukken of – voor verantwoordelijke tieners – zelfs het gras maaien. Mijn grote liefde voor tuinieren ontstond toen ik dit soort klusjes voor oudere bewoners in de buurt ging doen en dat is altijd zo gebleven.

Naast dat je ze in de natuur krijgt, leert dit kinderen ook over de waarde van hard werken en wat ze echt in de tuin kunnen bereiken als ze er voor gaan. Ze raken bekend met het onderhouden van de tuin, ontwikkelen hun vaardigheden voor het tuinieren en, als je samen met hen naar buiten kunt om samen aan de slag te gaan, genereert het een geweldig gevoel van samenzijn.

6. Maak een speelzone

Ik zeg altijd dat tuinen niet alleen over bloemen en borders gaan, maar ook over het hebben van een geweldige buitenruimte voor plezier. Een prachtige manier om je tuin kindvriendelijk te maken, is door verschillende zones te creëren, zoals vaak ook op kinderdagverblijven of in schooltuinen wordt gedaan. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een gebied aan te leggen dat wordt gemulleerd met schorssnippers en je kinderen emmers, schoppen en speelgoed geven om te graven en te kiepen. Als je een hond hebt, kun je de kinderen ook voorstellen om wat lekkers of een favoriet speeltje in dit gebied te begraven, zodat je hond het kan zoeken.

Een ander geweldig idee is om wat oude potten, pannen en keukengerei naast een ongebruikte rand te plaatsen en de kinderen aan te moedigen om iets in de ‘modderkeuken’ te koken.

Als je tuin groot genoeg is, kun je echt helemaal los gaan en een circuit of hindernisbaan maken waar kinderen op fietsen of trapauto’s kunnen racen. Dit werkt vooral goed als je tuin verhoogde delen heeft, die als kleine hellingen kunnen dienen en heuvels om te beklimmen.

7. Spot insecten

two beetles on green leaf

Veel kinderen zijn absoluut gefascineerd door die minibeestjes, die in de tuinen te vinden zijn. Je kunt deze activiteit zo eenvoudig of zo complex maken als je wilt. Voor jongere kinderen kan het voldoende zijn om ze te laten zien hoe ze stenen en boomstammen uit de weg moeten rollen om de wezens te vinden, die eronder op de loer liggen.

Als je de kinderen meer wilt laten leren, kun je dit vel papier gebruiken om minibeestje te spotten en gebruiken om peuters te helpen om de vormen van de wezens, die ze zien, te matchen met de afbeeldingen op het papier. Voor oudere kinderen kan het urenlang vermaak zijn om ze erop uit te sturen met een kindveilig vergrootglas en een identificatieblad voor insecten om griezelige beestjes op te sporen. Omdat veel minibeestjes de vriend van een tuinman zijn, helpen ze de grond te conditioneren en te beluchten, bloemen en gewassen te bestuiven of zelfs tuinongedierte te eten, is het creëren van een toevluchtsoord, waarin ze echt kunnen gedijen, zowel kind- als plantvriendelijk! Mijn ervaring is dat kinderen van alle leeftijden genieten van het maken en het decoreren van een insecten- of bijenhotel.

8. Geef ze een eigen stukje grond

Laat je kinderen beslissen hoe ze willen dat hun eigen stukje grond eruitziet! Als je weinig ruimte hebt, kun je je kind toch een eigen pot of een bloembak geven om dingen in te planten, die ze willen. Je zult versteld staan hoeveel verschil een klein eigen stukje voor je kinderen zal maken.

Als je een tuin hebt, die groot genoeg is, markeer dan een gedeelte dat bij elk kind hoort. Zodra ze hun ruimte hebben ingericht, check je samen tuinmagazines en websites en laat je je kinderen kiezen wat ze in hun eigen tuin willen planten.

9. Voeg water toe

water-tuin

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind water in de tuin nogal magisch. Als de kinderen niet te jong zijn, kan het toevoegen van een vijver aan je ruimte het rustiger en aantrekkelijker voor nuttige dieren in het wild, zoals kikkers, padden en zelfs egels maken. Niet alleen kunnen de kinderen nog meer avonturen beleven om de natuur te spotten, je kunt ook netten voor ze kopen en ze in de vijver laten dippen of ze aanmoedigen om kleine bootjes te maken om op het water te racen van natuurlijke materialen.

In feite kun je de kinderen van de aanleg tot het onderhoud bij bijna elk aspect van een vijver betrekken. Als ze oud genoeg zijn, kunnen ze je helpen met graven, te bekleden en te vullen met water. Als het eenmaal op zijn plaats staat, kun je samen prachtige waterplanten en kleurrijke vissen kopen om het te bevolken – ik herinner me dat ik dit zelf als kind deed, een jonge zwarte goudvis uitkoos en hem in de loop van de weken van kleur zag veranderen. De kinderen kunnen zelfs helpen om de vijver in de zomer gevuld te houden met water, wanneer verdamping het waterpeil kan doen dalen.

Zorg ervoor dat je toezicht op je kinderen houdt wanneer ze in de buurt van water zijn en als je extra gemoedsrust wilt, kun je een veiligheidsafdekking voor de vijver kopen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat er iemand in valt. Als je kinderen nog te klein zijn, dan zou je aan watertafels kunnen denken. Dan kunnen ze alsnog met water spelen.

10. Breng buiten naar binnen

Als al het andere faalt, kunnen fascinerende kamerplanten de kinderen urenlang amuseren. Ontzettend leuk zijn vleesetende kamerplanten, zoals Drosera (Zonnedauw), Dionaea muscipula (Venusvliegenvanger) en Nepenthes (Bekerplant). Hoewel ze er exotisch en interessant uitzien, zullen ze ook het werk doen om ongewenste insecten uit je huis te verwijderen. Als je een verzamelpot voor een compostbak hebt, kan het plaatsen van één van deze planten in de buurt een goede manier zijn om fruitvliegjes op afstand te houden. De meeste van deze planten gedijen op een lichte plek zonder direct zonlicht.

Leave a Comment