Oud-Formule I coureur Jackie Stewart noemde de beroemde Nürburgring ooit de ‘Groene Hel’. Hij had er  geluk, want hij leeft nog. Maar veel van zijn collega’s lieten hier het leven terwijl ze in hun raceauto probeerden de concurrentie te snel af te zijn. De benaming was goed gekozen. Eén keer per jaar wordt de wereldberoemde racebaan in de glooiende Eifel gebruikt door een enorme variatie aan oldtimers. Alles kom je er dan tegen, auto’s vanaf de jaren direct voor de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Alle soorten en maten, historische GT’s en saloons, geprepareerde toerwagens, supersnelle Porsches, Formule 3 en Formule 1, sportwagens en verscheidene andere raceklassen. Onze verslaggever Dick Schornagel was erbij en doet verslag.

Oud-Formule I coureur Jackie Stewart noemde de beroemde Nürburgring ooit de ‘Groene Hel’. Hij had er  geluk, want hij leeft nog. Maar veel van zijn collega’s lieten hier het leven terwijl ze in hun raceauto probeerden de concurrentie te snel af te zijn. De benaming was goed gekozen. Eén keer per jaar wordt de wereldberoemde racebaan in de glooiende Eifel gebruikt door een enorme variatie aan oldtimers, tijdens de Avd Oldtimer Grand-Prix. Alles kom je er dan tegen, auto’s vanaf de jaren direct voor de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Alle soorten en maten, historische GT’s en saloons, geprepareerde toerwagens, supersnelle Porsches, Formule 3 en Formule 1, sportwagens en verscheidene andere raceklassen.

Drie dagen lang, van vrijdag tot en met zondag in het tweede weekend van augustus, stond de Nürburgring en de wijde omgeving dus weer in het teken van klassieke autosport op z’n allermooist. Het was voor de liefhebbers, coureurs en publiek, weer een feest voor alle zintuigen. En de pret begint al vroeg, want wanneer je op de Autobahn je laatste kilometers naar het circuit aflegt, krijg je het al naar je zin. Het verkeersbeeld verandert van de ene kilometer op de andere. Je zit ineens tussen louter echte liefhebbers die in hun klassieker richting Nurburg en Adenau sturen. Een rijdend automuseum! En dan is er nog niet eens geracet…

Het is een propvol programma, elk jaar weer, en steeds opnieuw een uiterst fascinerend schouwspel. Maar liefst vijftien raceklassen kwamen er aan de start. Vele tienduizenden belangstellenden uit binnen- en buitenland waaronder ook veel Nederlanders, volgen de verrichtingen vanaf de tribunes of vanuit de paddock. Een enkele klasse ontbrak dit jaar, zoals de snelle vooroorlogse Mercedessen (SSK) tegen de zware en supersnelle Bentley’s uit de jaren twintig. Elk jaar weer valt het op hoe fel de onderlinge strijd op het circuit wordt uitgevochten. Of het nou gaat om de Porsche Carrera Club Deutschland, de FIA Masters Historic Formula One Championship of de Revival Deutsche Rennsport-Meisterschaft, ze strijden voor elke centimeter en een enkele aanraking zo hier en daar is onvermijdelijk. Af en toe gaat het echt veel te hard en moet de Safety Car de dames en heren weer wat tot bedaren brengen, tot de ‘rommel’ op en langs het circuit weer is opgeruimd.

De Oldtimer Grand Prix die al 46 jaar door de AvD (Automobil Club von Deutschland) wordt georganiseerd, is een evenement om elk jaar weer naar terug te verlangen. Naar de sfeer, de races, de Bratwurst en het enthousiasme van het publiek. En om de perfecte organisatie, vooral niet te vergeten. Er is overal voldoende ruimte om te lopen en te staan, te rijden en te parkeren, te eten en te drinken en op tribunes te zitten. Zelfs de vele toiletten worden keurig schoongehouden. Waar vind je dat allemaal nog?

Tekst en foto’s: Dick Schornagel

Leave a Comment