Het Bloemenbureau Holland zet elke maand een tuinplant in de spotlights. Deze keer is dat, u ziet het, de spar. Niet in de grote versie die we straks als kerstboom binnenhalen (u neemt toch wel een echte boom? Kunststof is zo helemaal niet ClassyLife…), maar de kleine versie voor in de keuken of op een balkon. Ze hebben ook meteen tips om te voorkomen wat bij velen van ons gebeurt: je zet het boompje in januari buiten, neemt je voor om het goed te verzorgen en tegen de zomer is het gesneuveld. Da’s zonde, dus lees ook hoe dat te voorkomen.>>

Fijnspar (Picea)

Het Bloemenbureau Holland zet elke maand een tuinplant in de spotlights. Deze keer is dat, u ziet het, de spar. Niet in de grote versie die we straks als kerstboom binnenhalen (u neemt toch wel een echte boom? Kunststof is zo helemaal niet ClassyLife…), maar de kleine versie voor in de keuken of op een balkon. Ze hebben ook meteen tips om te voorkomen wat bij velen van ons gebeurt: je zet het boompje in januari buiten, neemt je voor om het goed te verzorgen en tegen de zomer is het gesneuveld. Da’s zonde, dus lees ook om dat te voorkomen verder!

‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten. En geen tuinplant die zo met december verbonden is als de spar. Deze kerstboom, vaak ten onrechte dennenboom genoemd, wordt dan massaal in huis gehaald en versierd. Laat je in december eens verleiden door de kleine spar met kluit. Ideaal als je weinig plek in huis hebt of het balkon of terras sfeervol wilt aankleden. Lampjes (LED is energie zuinig en tegenwoordig ook in warm wit te koop) zorgen voor de finishing touch in de donkere dagen. De overige maanden geeft het miniboompje een bosachtige sfeer in de tuin.

Spar en den
Hoewel veel kerstliedjes de dennenboom benoemen, is het toch echt een spar. Het verschil zit ‘m in de naalden (eigenlijk: bladeren). Bij een spar zijn ze plat en staan ze afzonderlijk op de tak, dennennaalden zijn rond en staan bij elkaar. De spar (Picea) heeft vaak kegels onder de takken en heeft verschillende vormen. Bijvoorbeeld de klassieke, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan. Ze kunnen echter ook een bolvorm hebben of als piramide gekweekt zijn.

Binnen en buiten
In de tuin kan de spar zowel op een zonnige als een schaduwrijke plek staan. Haal je een spar in december in huis? Laat de boom dan eerst acclimatiseren in bijvoorbeeld een schuur of bijkeuken. Anders is de overgang van buiten naar binnen te groot. Zet de spar in een ruime pot met op de bodem een laag hydrokorrels. De tuinplant dient in huis regelmatig (flink wat) water te krijgen. Hydrokorrels nemen het teveel aan water op en voorkomen ‘natte voeten’. Na de Kerst geef je de spar een plekje in de tuin. Het is verstandig om de plant weer te laten acclimatiseren in bijkeuken of schuur.

Meer informatie over de spar en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.
Instagram: Mooiwatplantendoen
Facebook: Mooiwatplantendoen

Fijnspar (Picea)

Fijnspar (Picea)

Leave a Comment