Geef met behulp van onze ideeën voor een kleine tuin, ontwerptips, advies over planten en slimme aankopen voor moderne tuinen, mooie patio’s, kleine terrassen en bijou-balkons je kleine tuin een nieuw uiterlijk. Wij krijgen een commissie voor de producten, die via enkele links in dit artikel zijn gekocht.

Heb jij kleine tuin en weet je niet zo goed wat je daarmee allemaal kunt doen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Kleine tuinen, kleine terrassen en kleine patio’s hebben misschien wat meer aandacht nodig dan grotere ruimtes, maar zelfs het kleinste stukje tuin of het kleinste terras kunnen worden omgetoverd tot een elegant buitenverblijf. Kleine tuinen hebben veel voordelen, waarvan de belangrijkste is dat ze bijna geen onderhoud nodig hebben. Het zijn ook geweldige ruimtes om creatief mee te zijn want zelfs de kleinste aanpassingen, van het neerleggen van kleurrijke kussens tot het aanleggen van stijlvolle tuinverlichting, zullen al een dramatisch effect hebben.

Of je nu een indrukwekkende balkontuin wilt creëren, wat tuinmeubilair wilt vernieuwen van Fonteyn of graag omringd wilt worden door groen, hieronder vind je veel foto’s die je kunnen inspireren. En als je maar een klein budget hebt, hebben we tal van budget ideeën die je kunt uitproberen, zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven.

1. Creëer hoogteverschillen

Maak een kleine tuin interessanter door verschillende niveaus te creëren. Dit kan een verzonken terras zijn en bijvoorbeeld een verhoogd gazon. De richels en de treden zullen helpen om het geheel ruimtelijker te maken en de treden kun je ook meteen gebruiken om plantenpotten op te zetten of je kunt erop gaan zitten.

2. Wees creatief met planken en haken

gezellige-witte-tuin

Planken en haken zijn niet alleen voor binnen. Maak de vloer vrij en hang planken op waar je lantaarns en potten op kunt zetten. Je kunt ook in een bestaande muur of aan een hek haken bevestigen om objecten aan op te hangen. Een gerecycleerde rail kan de perfecte plek worden om buitenverlichting aan op te hangen.

3. Zet planten verticaal neer

planten-ophangen-tuin

Laat je inspireren door de elementen van een levende muur en gebruik de verticale muurruimte om het meeste uit de ruimte te kunnen halen. Door het eenvoudig toevoegen van horizontale afrasteringspanelen kan de zijkant van de schuur in een decoratieve groene muur worden veranderd.

Dit kan ook worden gedaan met een stuk kaal hek of muur of zelfs de zijkant van een balkon. Elk van deze kleine buitenruimtes kunnen worden omgevormd tot een verticale tuinen en er kunnen zelfs kleinere plantenpotten en manden worden opgehangen.

4. Investeer in een kleine eettafel

Laat je door de beperkte ruimte niet beletten om buiten te dineren. Investeer in een compacte eettafel, zoals deze tafel van een halve grootte. Deze kleine eetset past netjes tegen een muur.

5. Maak zones

tuin-planten-veranda

Creëer de illusie van ruimte door zones in je tuin te maken. Leg een decoratief buitentapijt neer om een zit- en eethoek te definiëren. Het fungeert als een ankerpunt, zodat je er gezellige tuinmeubelen van Fonteyn omheen kunt rangschikken.

6. Verf de achtergrond

Trek met een slim geverfde achtergrond de aandacht en creëer de illusie van extra hoogte en dus ook extra ruimte. Door eenvoudig blokken in twee verschillende kleuren aan te brengen, kan elke tuinomheining vrolijker worden gemaakt. Het gebruik van een donkere kleur helpt om meer een statement effect te maken en het zorgt ervoor dat het groen beter uitkomt.

7. Zet extra stoelen neer

Zet extra stoelen neer. Investeer in een paar extra grote vloerkussens voor als je gasten hebt. Vloerkussens zijn minder imposant dan tuinstoelen. Bovendien zijn ze gemakkelijk op elkaar te stapelen wanneer ze niet worden gebruikt en ze kunnen gemakkelijk worden opgeborgen.

8. Haal met een multifunctionele schuur het meeste uit de ruimte

Door je schuur multifunctioneel te maken, haal je meer uit een kleine ruimte. Gebruik de schuur om het tuinmeubilair in de winter in op te bergen en maak er tijdens de zomer een bar voor tuinfeesten en openluchtfeesten van.

9. Breng je planten naar een geheel nieuw niveau

tuinieren

Haal het meeste uit je kleine ruimte door, met verticale planken dingen naar verschillende niveaus te brengen. Dit handige rek creëert een oplossing om potplanten en tuinaccessoires mooi uit te kunnen laten komen. Door de hoogte kun je meer ruimte effectiever gebruiken.

10. Gebruik elke hoek van de binnenplaats

Als je kleine buitenruimte een binnenplaats is, bedenk dan hoe je elke centimeter ruimte optimaal kunt gebruiken. Vaak kan een binnenplaats door de aard van opdoemende bakstenen muren een beetje benauwd aanvoelen. Door slimme zithoekjes te gebruiken, wordt niet alleen de ruimte het meest effectief benut, het ontwerp van de bank met een hoge rugleuning kan ook helpen om een groot deel van de imposante muren te verbergen. Dit creëert de illusie van ruimte.

Leave a Comment