Hoeveel we er ook van houden, marineblauwe pakken worden zo verwacht, vooral op bruiloften. Maar welke andere opties zijn er? En welke kleur is geschikt voor welke gelegenheid? Bekijk dit artikel voor advies over de beste kleuren pakken voor mannen. Aan het eind zul je met een gerust hart de perfecte kleur voor je bruiloft kiezen op basis van de dresscode, je huidskleur en het seizoen.

Wat zijn gangbare kleuren voor trouwpakken?

trouwpak-donker-blauw

Ongeveer 50% van alle trouwpakken is marineblauw, zonder twijfel de populairste kleur. Op de tweede plaats komt houtskool grijs. Deze kleuren genieten de voorkeur om twee belangrijke redenen. Ten eerste omdat ze gemakkelijk te combineren zijn met overhemden, schoenen en dassen, en ten tweede omdat ze geschikt zijn voor verschillende gelegenheden.

Medium en lichtgrijs zijn aantoonbaar de derde en vierde meest populaire kleuren voor pakken. Net als navy en houtskool bieden ook lichtere grijstinten veel veelzijdigheid. Toch zijn ze iets minder formeel, een feit dat ze uit de topposities houdt.

Verrassend genoeg staan zwarte pakken op de vijfde plaats. Ze zijn zeker prachtig, maar ze zien er formeel uit, dus moeilijker te stylen dan lichtere kleuren. Bovendien is de kleur te hard voor veel huidskleuren.

Wanneer je op zoek bent naar trouwpakken van kwaliteit, ga dan voor trouwpakken van Bruidshoek.

Wat is de beste kleur pak voor mannen?

Er is niet één kleur pak die beter is dan andere. De beste kleur pak hangt af van je bestaande garderobe, je levensstijl en je teint. Als je probeert de kleurkeuze voor je trouwpak te beperken, houd dan rekening met factoren als het seizoen, de dresscode, het thema van je bruiloft en de outfit van je partner.

Dat alles in aanmerking genomen, kun je meestal niet fout gaan met een marineblauw of een antracietgrijs pak. Niet alleen zijn beide kleuren universeel flatterend, maar hun subtiliteit maakt het matchen met andere delen van je outfit een makkie. Bovendien zijn ze geschikt voor zowat elke gelegenheid, iets waardoor je er na je jawoord meer uit kunt halen.


Hoe kies je de beste kleur pak voor je bruiloft?

bruine-trouwpak-donkere-man-vrouw

Je beseft het misschien niet, maar er zijn tonnen factoren om te overwegen bij het kiezen van een pak voor je grote dag. Hieronder behandelen we de belangrijkste dingen waar je aan moet denken voordat je je creditcard tevoorschijn haalt.


Dresscode

Weten hoe formeel je bruiloft is, is cruciaal bij het kopen van een pak. Formele evenementen zijn strikt wat betreft de kleuren van het pak, terwijl casual evenementen veel ruimte laten voor flexibiliteit.

Laten we eens nader bekijken welke kleuren pakken geschikt zijn voor elk type bruiloft.

  • Witte das – De meest formele bruiloften vragen om een knielange zwarte smoking, een zwarte broek en een wit overhemd. Accessoires als een witte vlinderdas, zwarte oxford schoenen en neutraal gekleurde manchetknopen worden ook verwacht.
  • Black-tie – Een trede lager op de formaliteitsladder hoort bij een black-tie bruiloft een zwarte smoking, hoewel je ook uit de voeten kunt met een zwart of nachtblauw pak. Maak je look af met een zwarte vlinderdas of stropdas en zwarte leren schoenen.
  • Formeel – Ook wel optioneel black-tie genoemd, donkere pakken voor speciale gelegenheden zijn bijvoorbeeld middernacht blauw, marineblauw of houtskool grijs. Combineer met een bijpassende stropdas en schoenen voor een strakke look.
  • Cocktail – Een populaire optie voor moderne bruiloften, cocktailkleding vraagt om een beetje onconventionaliteit. Hier past een lichtgrijs pak of een tan pak, vooral voor zomer- of herfstbruiloften. Bruine pakken en marine pakken zijn geschikt, maar niet de meest interessante keuzes.
  • Semi-formeel – Net als bij cocktailbruiloften bieden semi-formele bruiloften je veel flexibiliteit. Dit is de perfecte gelegenheid om in de zomer een wit pak uit de kast te trekken of in de herfst of winter een donkerbruin pak.
  • Strandbruiloft – Casual bruiloften aan zee vragen om lichtgekleurde pakken zoals tan, crème, lichtgroen of lichtblauw.

Huidskleur

licht-blauw-trouwpak

Je moet een pak altijd kiezen op basis van wat je zelfverzekerd maakt. Er zijn echter enkele algemene regels die je kunt volgen bij het afstemmen van de kleur van een pak op je huid. Mensen met koele ondertonen zien er het beste uit in grijs, bruin, blauw, groen en paars, terwijl warmere huidtinten schitteren in heldere of lichte kleuren. Zit je precies in het midden, kies dan voor dramatische tinten als zwart, blauw of kastanjebruin. Bekijk de bruidsmode van Bruidshoek voor deze prachtige tinten.

Hier zijn wat meer gedetailleerde kleuraanbevelingen voor elke teint:

  • Bleke huid – Draag grijs, beige en marineblauw. Vermijd pasteltinten.
  • Lichte huid – Draag een groen, kaki, zwart, wit of bruin pak. Vermijd geel, pastels en naakttinten.
  • Olijfhuid – Vermijd geel, groen en bruin. Al het andere ziet er flatteus uit.
  • Donkere huid – Draag pastels, wit, roze, marine of tropische kleuren, maar vermijd bruin en nachtblauw.

Seizoen

Naast het kleden naar de dresscode en je huidskleur, zul je ook aandacht willen besteden aan het seizoen. Hoewel bepaalde kleurencombinaties van trouwpakken het hele jaar door goed staan, zijn er ook die het best beperkt blijven tot bepaalde seizoenen.

Zo kunnen pakkleuren voor winterbruiloften variëren van wit en crème tot donkerrood en middengrijs. In de lente zijn pasteltinten als babyblauw, lichtgrijs, mintgroen en zachtroze heel geschikt. Bruiloften in de zomer vragen om wit, geel, koningsblauw en felrood. Ten slotte komen herfstpakken het best tot hun recht in bruin, donkergroen, grijs en zwart.

Statement-Making

geruit-trouwpak

Het laatste element waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van kleuren voor mannen is hoeveel statement je wilt maken met je outfit. Als je je op je trouwdag liever gedeisd houdt, kies dan zeker een klassiek marineblauw pak. Maar als je het groots of klein wilt aanpakken, probeer dan een onconventionele kleur zoals dieppaars of bosgroen.


Veelgestelde vragen over de kleur van een pak

beige-pak-rode-das

Welke kleur moet het eerste pak van een man hebben?

Als je net begint met het opbouwen van je pakken collectie, kies dan eerst voor een marineblauw of houtskool grijs pak. Beide zijn vrij neutraal, waardoor ze gemakkelijk te combineren zijn met verschillende overhemden, dassen en schoenen. Naast een veelzijdige styling zijn ze geschikt voor veel verschillende gelegenheden.

Hoeveel kleuren pakken moet een man hebben?

In het algemeen bezitten de meeste mannen ten minste drie verschillende kleuren pakken. Marine, houtskool grijs en zwart zijn drie kleuren die elke man zou moeten hebben. Dit drietal geeft je garderobe veel variatie en veelzijdigheid. Als je eenmaal de basis hebt, voel je dan vrij om uit te breiden naar gewaagdere kleuren of patronen.

Moet elke man een zwart pak hebben?

Hoewel zwart misschien een voor de hand liggende kleur keuze lijkt, past het misschien niet in je garderobe, afhankelijk van je levensstijl. Dat komt omdat zwarte pakken zo formeel zijn als maar kan. Je kunt ze het beste dragen bij bruiloften, begrafenissen, black-tie evenementen en nachtclubs.

Is een marine pak goed voor een bruiloft?

Een marineblauw pak is meestal een goede kleurkeuze voor een bruiloft, vooral voor een bruiloft in de late namiddag of avond. Let echter wel op de dresscode. Als je een zomerbruiloft overdag bijwoont, is marine misschien te formeel. Aan de andere kant is marine niet gekleed genoeg voor een witte of zwarte stropdas evenement.

Kun je een grijs pak dragen naar een formele gebeurtenis?

In de meeste gevallen is een antracietgrijs pak de juiste keuze voor verschillende gelegenheden, waaronder formele evenementen zoals bruiloften. Niet alleen zijn ze verfijnd, maar ze gaan ook moeiteloos over van het ene seizoen naar het andere. Lichtgrijze pakken kunnen werken voor zomer- of herfstbruiloften, maar die zijn beslist minder formeel, dus houd daar rekening mee.

Leave a Comment