Binnenhuisarchitecten en ontwerpers studeren jaren om de kunst van het matchen van kleuren onder de knie te krijgen. Dus je bent zeker niet de enige, die bij het kiezen van de perfecte kleur van de vloer als aanvulling op je interieur enigszins wordt overrompeld door de eindeloze mogelijkheden, die je tegenkomt. Grandlife wil daarom graag enkele basis tips met je delen.

1. Bekijk de grootte van de kamer

woonkamer-groen-hout

Hoe groot of klein de ruimte ook is, de kleur van je vloer heeft altijd een grote invloed op hoe ruimtelijk de kamer aanvoelt. Vooral als het van PVC gemaakt is. Is je kamer groot en breed? Dan kun je het beste warme of donkere tinten, zoals wengé of walnoot, voor de vloer gebruiken. Deze kleuren kunnen grote kamers een stuk kleiner laten lijken en wat ze meteen ook een stuk gezelliger maakt.

En het tegenovergestelde is ook waar. Als je een kleine kamer hebt, die een beetje krap aanvoelt, kan het gebruik van de juiste kleuren je ruimte ook echt ruimtelijker maken. Probeer lichtere, natuurlijke kleuren zoals beiges of licht eiken voor je vloer te kiezen. Deze tinten hebben de mogelijkheid om een kamer groot te laten lijken, zonder dat je de helft van je meubels de deur uit hoeft te doen.

2. Het effect van kleuren

wit-vloerkleed-woonkamer

De manier waarop je decoreert en de kleuren die je kiest voor je vloer en muren, hebben allemaal een enorme impact op de sfeer in de kamer. Lichte kleuren geven de ruimte een vrolijker en gelukkiger gevoel. Tinten geel staan voor optimisme en plezier, terwijl wit en lichtbeige de ruimte een gevoel van openheid en zuiverheid zal geven. Wil je je interieur rustig en koel houden? Kies dan voor tijdloze grijstinten. Een interieur dat wordt gedomineerd door bruine kleuren, zal een zeer natuurlijke en rustieke uitstraling geven, terwijl zwart juist staat voor luxe en klasse. Een zwarte vloer geeft de kamer ook een krachtige en dramatische uitstraling vol contrast.

3. Gebruik het licht in een ruimte

bloemen-woonkamer

Gedurende de dag verandert het soort licht in de kamer geleidelijk. Als je ‘s avonds, in kunstlicht, de kleur van de vloer beoordeelt, krijg je een heel andere indruk dan bijvoorbeeld ‘s middags in het natuurlijke zonlicht. Zorg er dus voor dat je de monsters van de vloeren op verschillende tijdstippen van de dag, met verschillende belichting, beoordeelt. Neem ook even de tijd om na te denken over wat voor soort vloer in welke ruimte past. Gaat het om de keuken, waar je de hele dag in en uit loopt, een slaapkamer die alleen ‘s avonds wordt gebruikt of gaat het om een speelkamer voor de kinderen die ze alleen’ s middags gebruiken… elke kamer heeft zijn eigen unieke verlichting.

4. Let op het grotere geheel

woonkamer-chique

Kies de kleur voor je vloer niet op basis van een lege ruimte. Zorg ervoor dat het ook past bij de stijl van je meubels en bij het gevoel dat je je interieur wilt geven. Heb je designmeubels, die je wilt benadrukken? Gebruik dan het liefst natuurlijke kleuren, zodat je je meubels centraal kunt stellen. Rode tinten geven een gevoel van luxe en passen goed bij zware, koloniale meubels. Over het algemeen zijn bruine tinten de beste match voor een interieur in een landelijke stijl.

Het is altijd een goed idee om bij het kijken naar vloeren enkele elementen, die je interieur vertegenwoordigen, mee te nemen. Een sierkussen, een verfstaaltje of een houtmonster van een kast kan je helpen om de juiste kleur te bepalen. Met behulp van deze voorbeelden, wordt het nemen van een beslissing echt een stuk eenvoudiger.

Leave a Comment