Met slechts één of twee liter verf en een paar uurtjes werk, kun jij badkamer gemakkelijk een frisse uitstraling geven. In feite is het moeilijkste deel van het proces het bepalen van het kleurenschema. Er bestaat geen exacte wetenschap voor het kiezen van de beste kleur voor een badkamer en met eindeloze mogelijke combinaties kan die beslissing overweldigend aanvoelen. Om je te helpen, hebben wij het beste advies over kleuren voor in de badkamer verzameld, inclusief hoe je tinten voor jouw plafond of tegels kunt selecteren en waar je deze kunt gebruiken. Of je nu op zoek bent naar een spa-achtige sereniteit of een opvallende badkamer, deze tips helpen je bij het kiezen van de beste kleuren voor de ruimte waar jij dol op bent.

Gebruik het kleurenwiel

white blue and red round paper

Als je niet weet welke kleuren bij elkaar passen, kijk dan voor inspiratie naar het kleurenwiel. De concepten van de kleurentheorie kunnen je helpen bij het zoeken naar tinten, die elkaar aanvullen. Paars en geel gaan bijvoorbeeld goed samen omdat ze op het kleurenwiel tegenover elkaar staan, waardoor ze complementair zijn. Groen en blauw mengen goed omdat ze naast elkaar staan, waardoor ze analoog zijn. Ga bij twijfel naar het kleurenwiel voor een snelle en gemakkelijke oplossing voor het gebruik van kleuren in jouw badkamer.

Kies drie kleuren

De regel van drie is een goede leidraad voor het maken van een kleurenschema: kies een neutrale kleur, een rijke kleur en een accentkleur. Om dit met succes te kunnen doen, moet je nadenken over de verhoudingen en vertrouwen op een 70/20/10 verdeling. Gebruik de lichtste kleur voor ongeveer 70% van de inrichting van de badkamer, de tweede lichtste voor 20% en de meest gedurfde kleur voor 10%.

Houd er rekening mee dat neutrale kleuren op verschillende manieren kunnen worden gecombineerd. Een palet van wit, cacaobruin en lichtgroen zorgt bijvoorbeeld voor een strakke, klassieke look. Maar combineer je diezelfde neutrale kleuren met groen en het effect is stimulerend en opbeurend. Met deze slimme regel zien de kleuren van jouw verf voor de badkamer eruit alsof ze door een expert zijn gekozen.

Meng twee neutrale kleuren

kleine-badkamer-open-ruimte

Een overwegend neutraal kleurenschema voor de badkamer draagt bij aan een sfeer van rust en ontspanning. Nogmaals, de verhoudingsregels zijn hier van toepassing: bij het gebruik van twee kleuren, focus je dan op de verdeling van 70/30. Twee neutrale kleuren, zoals bijvoorbeeld grijs en wit, zorgen voor een rustgevend kleurenschema dat ingetogen is, zonder saai te zijn. Voeg voor extra visuele interesse patroonelementen toe, zoals visgraat tegels op de vloer of geaderd marmer voor werkbladen of de lambrisering.

Volg de tweede regel van drie

Een andere regel van drie kan je helpen om jouw kleurenschema voor de badkamer effectief uit te voeren. Als je een kleur kiest, gebruik deze dan minstens drie keer in de badkamer. Dat kan betekenen in handdoeken, accenten op het werkblad of een meubelstuk in een badkamer. In deze badkamer wordt bijvoorbeeld rood herhaald op de wastafel, de schansen en het behang. Een gelijkmatige verdeling van de kleuren in de badkamer zorgt ervoor dat elke tint met zorg is gekozen en niet misplaatst is.

Wees niet bang voor donkere kleuren

witte-badkamer-tegels

Veel mensen schrikken terug voor rijke, diepe tinten en kiezen voor lichtere en helderdere kleuren in kleine kamers. Donkere kleuren, zoals houtskool of cacao, kunnen echter een dramatisch contrast in badkamers bieden, vooral wanneer ze in balans zijn met witte randen en witte badkamerarmaturen. Denk bijvoorbeeld aan een douchewand zwart. En met een dosis van een andere tint, zoals bijvoorbeeld felgroen, is het algehele effect tegelijkertijd levendig en eigentijds. Mensen worden zenuwachtig om donkere kleuren in kleine kamers aan te brengen. Donkere kleuren laten de kamers niet kleiner lijken, ze maken ze alleen donkerder. Gebruik verzilverd glas en spiegellampen om de kamer minder grotachtig te maken.

Gebruik twee heldere kleuren

Als je een kleurenschema voor de badkamer wilt, dat energieker dan rustgevend is, overweeg dan een verzameling heldere, gedurfde tinten. Oranje en blauw vormen bijvoorbeeld een complementaire en verkwikkende kleurencombinatie. Om een beetje rust in dit levendige kleurenschema te brengen, moet je veel wit in de bekleding, de wastafel, de badkuip of een ander centraal stuk in de badkamer gebruiken. Breng met goedkope extra’s zoals linnengoed, dat gemakkelijk kan worden verwisseld, laagjes in leuke kleuren aan. Een beetje gezonde spanning is goed. Als je er geen oog voor hebt, zoek dan een stof of een kunstwerkje met een interessante mix van kleuren en gebruik dat als je leidraad.

Ga voor organisch

badkamer

Op de natuur geïnspireerde kleuren, zoals zeeschuimgroen of het helderblauw van het eitje van een roodborstje, vormen doorgaans geweldige combo’s en helpen om een organische sfeer in een badkamer te versterken. Dit soort tinten helpt ook om harde randen en geometrische vormen, die vaak in badkamers voorkomen, te verzachten. Gebruik voor een frisse, strakke uitstraling natuurlijke tinten voor de kleuren van jouw badkamermuur of wastafel.

Combineer leuke selecties met een neutrale kleur

Als je kleurenpalet meer uitbundige tinten bevat (zoals bijvoorbeeld appelgroen of felroze) omarm dan die gewaagde kleur, maar kies wel voor de balans en als basis een neutrale kleur. Beschouw verf als een complementaire achtergrond in plaats van wat je overvalt bij het betreden van een kamer. Een crèmekleurig lichtbruin of fris wit kan bijvoorbeeld als een neutraal contrast op muren of als een kleur voor de tegels van de badkamer dienen. Zwarte accenten, die je krijgt door metaal of het patroon van het behang, zorg voor interpunctie om die gewaagde kleur te doorbreken.

Kijk naar de rest van je huis

luxe-badkamer-uitzicht

Haal kleurinspiratie uit de rest van jouw huis om je te helpen bij het kleurenpalet voor jouw badkamer. Neem bijvoorbeeld een accentkleur uit je woonruimte en maak deze de dominante kleur in je badkamer. Hoewel de kamers hun eigen identiteit zullen behouden, zullen de samenhangende kleuren ook de algehele esthetiek van jouw huis versterken. Hier is dezelfde gouden accentkleur van de badkamer ook in de andere kamers van het huis te vinden.

Leave a Comment