De gemakkelijkste manier om de beste kleuren te kiezen voor je interieur is door te beginnen met de kleuren die je mooi vindt. Als je begint met de kleuren die je mooi vindt, ben je niet gebonden aan traditionele kleurenschema’s voor een bepaalde inrichtingsstijl. Met je lievelingskleur als basiskleur, kun je er een kleurenschema omheen maken. Je favoriete kleuren kunnen de perfecte inspiratie zijn voor je nieuwe kleurenpalet voor het hele huis.

Hier zijn de beste tips om jouw favoriete kleur voor je interieur te vinden.

1. Neem monsters mee

kleuren-monsters

Dit is een eenvoudige regel die je nooit mag negeren. Neem altijd monsters van elke verfkleur die je overweegt. Als je liters verf en uren moeite aan je project besteed, moet je de kleur de eerste keer goed krijgen. Je wilt deze stap niet overslaan. Als je achter in de verfwinkel kijkt, staan er stapels blikken teruggebrachte verf van mensen die niet de tijd namen om eerst te testen. Wees niet een van hen. Zorg ervoor dat je ook precies berekent hoeveel verf je nodig zult hebben, zodat je verspilling tot een minimum beperkt.

2. Gebruik een adviseur

Als je een nieuw kleurenschema wilt en niet zeker weet welke kleuren voor je interieur moet kiezen, kan een adviseur je in de goede richting wijzen. Een adviseur kan je verfkleur ideeen geven om te proeven of zelfs een op maat gemaakt kleurenpalet voor je huis.

Verzamel voordat je je adviseur ontmoet ideeën en inspiratie om met hem of haar te delen, zodat hij of zij kan zien wat je in gedachten hebt. Ga bijvoorbeeld langs bij een meubelzaak in Utrecht voor inspiratie. Vraag of je adviseur op een bepaald tijdstip kan langskomen, zodat hij of zij de uitdagingen kan zien die het natuurlijk licht voor je ruimte vormt. Wees niet verbaasd als je adviseur veranderingen in je verlichting voorstelt om kleurproblemen in de ruimte te corrigeren.

3. Hoe kleur door je huis te laten vloeien

industrieel-modern-interieur

Als je een klein huis inricht, kan vloeiende verf kleur door de kamers de illusie geven van een grotere ruimte. Vloeiende verf kleur door je huis kan ook een ontspannen sfeer scheppen. De mooiste manier om vloeiende kleur te gebruiken is een neutrale verfkleur te kiezen die je basis tint voor je huis wordt. Elke kamer kan zijn accentkleuren hebben, of je kunt dezelfde accentkleuren in verschillende hoeveelheden in elke kamer gebruiken. Houd de vloerbedekking van kamer tot kamer gelijk, en overweeg lijstwerk om alles samen te binden.

4. Word creatief met neutrale verfkleuren

Dat je neutrale verfkleuren kiest, betekent niet dat ze ontspannen moeten zijn. Je kunt je neutrale kleurenpalet oppeppen door creatief te zijn met hoe de kleuren gebruikt worden. Een gestreepte muur in neutrale kleuren voegt tonnen stijl toe maar laat de kamer er toch ontspannen uitzien. Neutrale muurkleur met een pastel plafond is een stiekeme manier om kleur toe te voegen zonder de rustgevende vibe van de ruimte te verliezen.

5. Trek je verfkleur uit een prent

Een van de gemakkelijkste manieren om binnen verfkleuren te kiezen is te beginnen met een bedrukte stof. Sierkussens, beddengoed, en zelfs tafellinnen kunnen je op ideeën brengen voor verfkleuren. Als je een accentmuur aan het maken bent, kijk dan naar de meest gedurfde kleuren in de print. Wil je een verfkleur kiezen die subtieler is of voor een grotere ruimte, kijk dan naar de kleur in de kleine details van je printstof. Neem een stofstaal mee naar de verfwinkel, zodat je verfstroken kunt kiezen om thuis te bekijken.

lichtblauwe-velvet-hoekbank

6. Zoek verfkleur inspiratie

Tijdschriften en catalogi zijn altijd het hoofdbestanddeel geweest van inrichting inspiratie. Op het internet heb je toegang tot duizenden pagina’s inspiratie. Websites van winkeliers kunnen inspirerend zijn met hun kamer vignetten, en ook verfmerken kunnen je manieren tonen om kleur in je huis te gebruiken. Sociale media sites als Pinterest en Instagram bieden kleurinspiratie die in real time ververst wordt. Pinterest is geweldig om inspiratieborden te maken voor je favoriete ideeën, zodat je al je ideeën op één plek kunt bewaren.

7. Kijk naar buiten voor ideeën

amsterdam-grachtenpand-groen

Buiten naar binnen halen is een populaire inspiratiebron voor kleurenschema’s. Of je nu kiest voor loofgroen of het relaxte blauw van het strand, op buiten geïnspireerde kleurenschema’s zijn bedoeld om rustgevend en ontspannend te zijn. Probeer je favoriete verfkleuren op alle uren van de dag en de nacht en met gesloten en geopende raambekleding om een zo realistisch mogelijk beeld van je mogelijke keuzes te krijgen.

Als je je landschap als inspiratie gaat gebruiken, neem dan enkele do’s en don’ts van inrichten met groen in acht.

8. Vind je verfkleur in kunstwerken

woonkamer-kunst

Het geheim van een binnenhuisarchitect is kleuren kiezen uit kunstwerken in je huis. De meeste kunstenaars zijn meesters in kleur en licht, die hun kleurenschema’s voor hun stukken maken. Je kunt van hun inzicht profiteren door kleuren te kiezen uit een favoriet kunstwerk. Je kunt ook complementaire kleuren uit hetzelfde kunstwerk kiezen om een kleurenschema te maken.

9. Kijk naar historische kleurinspiratie

Dat je van industriële kleurenschema’s houdt, wil nog niet zeggen dat je in een industriële stijl moet inrichten. Historische verfkleuren worden aangeboden door veel van de leiders in de verfindustrie. Gebruik deze collecties als inspiratie en stem ze af op je inrichtingsstijl.

10. Probeer een lichtere of donkerdere tint

warme-kleuren-interieur

Soms heb je alleen maar een kleine aanpassing nodig om de juiste kleur te vinden. Overweeg, voordat je je verf kleurkeuze te snel laat varen, een lichtere of donkerdere tint van dezelfde kleur. Veel verfkleuren verschijnen op een verfstrook in geleidelijke tinten, maar je kunt je verfwinkel ook vragen om ze aan te passen met percentages lichte of donkere tinten.

11. Hoe ondertonen gebruiken om je perfecte verfkleuren te vinden

Je kunt onaangenaam verrast worden door de ondertonen bij het kiezen van kleuren voor je interieur. Eenvoudig uitgelegd zijn ondertonen de kleuren die op de loer liggen onder je favoriete verfkleur. Een eenvoudig beige is misschien niet zo eenvoudig als het een sterke groene ondertoon heeft. De enige manier om nauwkeurig te lezen hoe een ondertoon in je huis zal overkomen is door de kleur te proeven. Ondertonen van andere oppervlakken in je kamer kunnen door weerkaatsing ook de manier waarop je verf verschijnt veranderen, dus proeven is van essentieel belang. Zorg dat je weet hoe ondertonen werken en waarom het van belang is als je binnenverven kiest.

12. Doe je huiswerk voor je gaat winkelen

Het kiezen van de juiste kleur binnenverf begint thuis. Voordat je naar de verfwinkel gaat om papier stalen te verzamelen, doe je inspiratie op uit catalogi, tijdschriften en stofstalen. Zo voorkom je dat je bij je eerste uitstapje naar de winkel te veel verf kleuropties grijpt. Het moeilijkste van het kiezen van een verfkleur, in het begin, is dat je te veel opties hebt. Als je je verf kleurkeuzes eenmaal hebt beperkt, ga dan terug naar de winkel voor verf kleurstalen om thuis uit te proberen. Deze stap is van cruciaal belang om de perfecte kleur te vinden.

Leave a Comment