Ach, de zomer. Kijk jij ook uit naar lange, luie, stressvrije maanden in de tuin met vrienden ontspannen aan het zwembad en nippen aan ijskoude drankjes of kijken naar de acrobatiek van de kolibries? Helaas verdampt de gelukzaligheid van de zomer vaak als de thermometer stijgt. Het is een uitdaging om van het uitzicht op de tuin te genieten, terwijl het zweet van je voorhoofd gutst.

Wacht, trek je nog niet terug in het huis met airconditioning. Je kunt echt van jouw zomertuin genieten door een paar verkoelende strategieën op te nemen – sommige strategieën zullen de temperatuur letterlijk verlagen, plus een paar die je psychologisch helpen om die hitte te verslaan!

Creëer schaduw

gezellige-witte-tuin

Wat is het eerste waar je naar hunkert als je die brandende zon probeert te vermijden? Schaduw natuurlijk! Hoewel schaduwbomen het perfecte scherm tegen die felle zonnestralen bieden, bevinden niet alle tuinen zich in een koel bos, vooral niet als het om een tuin gaat die in een nieuwe woonwijk is gelegen.

Zoek in de hitte van de zomer in plaats van bomen naar andere opties om schaduw in jouw tuin te creëren. Pergola’s beplant met weelderige wijnstokken, tuinhuisjes omgeven door vaste planten en zelfs een eenvoudige, kleurrijke parasol met stevige betonnen parasolvoeten die jouw favoriete loungestoel bedekt, bieden rust van de zon terwijl ze ook nog jouw tuin opfleuren.

Wanneer de koelere herfsttemperaturen zich aandienen, plant je een paar schaduwbomen om de komende jaren van te genieten.

Omarm microklimaten

Je kent misschien jouw tuinzone wel, maar wist je ook dat er in de meeste tuinen microklimaten bestaan? Microklimaten – klimaten die binnen een groter klimaat bestaan – kunnen in een tuin nominaal of extreem zijn. Jouw hardheidszone kan bijvoorbeeld 7b zijn, maar in bepaalde delen van jouw tuin – in de buurt van het huis, een stenen pad of een hek – kun je een warmer gebied ontdekken waar je planten kunt laten groeien, die gedijen en overleven buiten hun favoriete tropische zones. Hier wordt de warmte door de omringende elementen opgenomen en gereflecteerd in de tuin, waardoor er een zak van warme lucht en aarde ontstaat. Evenzo kan een tuin koelere microklimaten bieden – bijvoorbeeld een lagere hoogte in de tuin, een tuin op het noorden of een door heggen beschaduwde ruimte.

Zoek bij het plannen van jouw zitplaatsen buiten of leuke ruimtes naar plekken in jouw tuin met minder intense directe zon en koelere temperaturen. Microklimaten bieden je mogelijk een uitstel van de meest intense zomerhitte, die zowel jij als jouw planten zullen waarderen.

Voeg water toe

luxe-fontein

Uiteraard zorgt een verfrissende duik in een zwembad voor een geweldige ontsnapping aan de zomerse hitte. Als het installeren van een zwembad echter niet binnen jouw budget valt, overweeg dan om andere waterelementen toe te voegen, zoals een vijver, een fontein of zelfs een vernevelingssysteem. Een waterpartij voegt niet alleen interesse en sfeer aan de tuin toe, maar creëert ook een koelstation voor dieren in het wild – vogels, bijen en vlinders zullen je bedanken voor het drankje. Bovendien stimuleren vijvers een divers ecosysteem in jouw tuin. Met de beweging en het geluid van water in de buurt, kan een waterfunctie zelfs de reactie van je lichaam op onderdrukkende hitte verminderen, omdat je psyche op die verkoelende watergeluiden reageert.

Voor een fysiek verfrissend element biedt een vernevelingssysteem, dat op jouw terras of in de buurt van een zithoek is geïnstalleerd, een verkoelende optie voor die zinderende dagen. Of, als kinderen vaak jouw tuin bezoeken, zet je een ouderwetse, oscillerende sproeier in jouw tuin en sluit jij je dan bij hen aan voor wat verkoelend plezier!

Denk aan verlichting

tuinhuisje-verlicht

Donkere kleuren absorberen warmte, dus als je koelere zones in jouw tuin wilt creëren, kies dan voor lichtgekleurde stoffen, bakken en verf om de warmte weg van jouw buitenruimte te weerkaatsen. Door hekken en muren een lichte kleur te geven, help je om een koelere oase te in hete zomertuinen te creëren.

Jouw planten zullen ook lichtgekleurde bakken waarderen. Een zwarte of donkere pot absorbeert zonlicht, verwarmt de grond en kan vooral in klimaten met extreem hete zomers mogelijk de delicate plantenwortels beschadigen. Overweeg in plaats daarvan om voor lichtgekleurde potten te kiezen voor containertuinen.

Kies voor planten die in het koele kleurenspectrum vallen om een visueel verkoelende omgeving te creëren. Blauw, paars, groen, wit, zilver, roze … bloemen en bladeren in koele tinten geven de tuin een rustgevend en rustig ontwerp. Hoewel ze de temperatuur van jouw ruimte misschien niet echt verlagen, creëren de planten wel een gevoel van vrede en ontspanning als de temperatuur stijgt.

Entertainment in de avond!

Haal de tiki-fakkels, de citronella-kaarsen en die twinkelende lichtjes tevoorschijn en verander jouw tuin in een toevluchtsoord voor avondentertainment. Niets is leuker dan de hitte van de dag te verslaan met een avond vol goede vrienden, lekker eten, ijskoude drankjes en het geluid van kikkers en krekels, die in je tuin zingen. Jouw tuin gloeit in het maanlicht en je zult het heerlijk vinden om buiten tijd door te brengen zonder de brandende hitte.

Je hebt tenslotte hard gewerkt om een prachtige buitenruimte te creëren. Ontspan je, blijf koel en geniet er de hele zomer van!

Leave a Comment