Je dagelijkse kopje koffie doet misschien meer voor je, dan je alleen maar ’s ochtends een oppepper te geven. De gezondheidseffecten van koffie is al lang een controversieel onderwerp, met voorstanders die de antioxiderende activiteit en het vermogen om de hersenactiviteit te verhogen aandragen en tegenstanders die de nadelen zoals slapeloosheid, indigestie en een verhoogde hartslag en bloeddruk benoemen. Maar de nieuwste golf van wetenschappelijk bewijs brengt een schat aan goed nieuws voor koffieliefhebbers. Dus koffie online bestellen bij Koffiecupster.nl kan zeker geen kwaad! Hier zijn tien redenen waarom koffiedrinken gezonder voor je kan zijn dan je dacht.
1. Koffie is een krachtige bron van gezonde antioxidanten
Koffie vertoont zelfs meer antioxiderende activiteit dan groene thee en cacao, wat twee antioxiderende supersterren zijn. Wetenschappers hebben in onbewerkte koffiebonen ongeveer 1.000 antioxidanten geïdentificeerd en er ontwikkelen zich nog honderden meer tijdens het proces van het koffie branden. Talrijke onderzoeken hebben koffie als een belangrijke – en in sommige gevallen zelfs de primaire – voedingsbron van antioxidanten voor zijn proefpersonen genoemd.
Hoe het werkt: antioxidanten bestrijden ontstekingen, een onderliggende oorzaak van veel chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld artritis, atherosclerose en vele soorten kanker. Ze neutraliseren ook vrije radicalen, die van nature voorkomen als onderdeel van de dagelijkse metabole functies maar die oxidatieve stress kunnen veroorzaken die weer tot chronische ziekten kunnen leiden. Met andere woorden, antioxidanten helpen ons op microniveau gezond te houden door onze cellen tegen schade te beschermen. Tot slot wordt ook gedacht dat chlorogeenzuur, een belangrijke antioxidant die bijna uitsluitend in koffie voorkomt, helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
2. Cafeïne zorgt voor een korte termijn geheugenboost
Toen een groep vrijwilligers een dosis van 100 milligram (mg) cafeïne kreeg, ongeveer evenveel als in een kopje koffie, vonden Oostenrijkse onderzoekers terwijl ze een geheugentaak uitvoerden een piek in de hersenactiviteit van de vrijwilligers, die werd gemeten met functionele magnetische resonantiebeelden (fMRI). De onderzoekers merkten ook op dat in vergelijking met de controlegroep, die een placebo kreeg en geen toename van hersenactiviteit vertoonde, de geheugenvaardigheden en de reactietijden van de vrijwilligers die wel cafeïne kregen toegediend waren verbeterd.
Hoe het werkt: cafeïne lijkt, hoewel het niet duidelijk is hoe lang het effect aanhoudt of hoe het van persoon tot persoon kan variëren, de specifieke hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het geheugen en de concentratie te beïnvloeden waardoor het een boost geeft aan het kortetermijngeheugen.
3. Koffie kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang
Naast het geven van een tijdelijke boost aan de hersenactiviteit en het geheugen, kan het regelmatig drinken van koffie helpen om cognitieve achteruitgang in verband met de ziekte van Alzheimer en andere soorten dementie te voorkomen. In een veelbelovend Fins onderzoek ontdekten onderzoekers dat het dagelijks drinken van drie tot vijf kopjes koffie op middelbare leeftijd werd geassocieerd met een 65% verlaagd risico op de ziekte van Alzheimer en dementie in het latere leven. Interessant is dat de auteurs van het onderzoek ook het effect van het drinken van thee op de cognitieve achteruitgang hebben gemeten, maar geen verband hebben gevonden.
Hoe het werkt: er zijn verschillende theorieën over hoe koffie kan helpen voorkomen of beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Eén theorie verklaart: cafeïne voorkomt de opbouw van bèta-amyloïde plaque die kan bijdragen aan het ontstaan en de progressie van de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers theoretiseren ook dat het risico op dementie wordt verlaagd omdat koffiedrinken wordt geassocieerd met een verminderd risico op diabetes Type 2, wat een risicofactor voor dementie is.
4. Koffie is gezond voor je hart
Een historisch Nederlands onderzoek, dat over een periode van 13 jaar data van meer dan 37.000 mensen analyseerde, ontdekte dat matige koffiedrinkers (die dagelijks twee tot vier kopjes drinken) in vergelijking met zware of lichte koffiedrinkers en niet-drinkers een 20% lager risico op hartaandoeningen hadden.
Hoe het werkt: er is enig bewijs dat koffie de gezondheid van het hart kan ondersteunen door te beschermen tegen arteriële schade, die wordt veroorzaakt door ontsteking.
5. Koffie kan het risico op bepaalde kankers helpen verminderen
Mannen die koffiedrinken, lopen mogelijk minder risico op het ontwikkelen van agressieve prostaatkanker. Bovendien suggereert nieuw onderzoek van de Harvard School of Public Health dat het dagelijks het drinken van vier of meer kopjes koffie het risico op endometriumkanker bij vrouwen in vergelijking met vrouwen die minder dan één kopje per dag dronken met 25% verminderde. Onderzoekers hebben ook verbanden gevonden tussen regelmatig koffiedrinken en lagere percentages van lever-, darm-, borst- en rectale kankers.
Hoe het werkt: polyfenolen en antioxiderende fytochemicaliën, die in koffie worden aangetroffen, hebben in verschillende onderzoeken anticarcinogene eigenschappen aangetoond en er wordt verondersteld dat dat de ontsteking, die verantwoordelijk kan zijn voor sommige tumoren, kan helpen verminderen.
6. Koffie kan het risico op diabetes Type 2 verminderen
Een groeiend aantal onderzoeken suggereert dat er een verband bestaat tussen het drinken van koffie en een verminderd risico op diabetes. Een onderzoek uit 2009 wees uit dat het risico op diabetes met elk dagelijks kopje koffie met 7% daalde. Eerdere epidemiologische onderzoeken meldden dat zware koffiedrinkers (degenen die regelmatig dagelijks vier of meer kopjes drinken) een 50% lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes dan lichte drinkers of niet-drinkers.
Hoe het werkt: wetenschappers geloven dat koffie op verschillende manieren nuttig kan zijn om diabetes op afstand te houden: (1) door het lichaam te helpen insuline te gebruiken en insuline producerende cellen te beschermen, waardoor een effectieve regulering van de bloedsuikerspiegel mogelijk wordt; (2) het voorkomen van weefselschade; en (3) vechten tegen ontstekingen, een bekende risicofactor voor diabetes Type 2. Een component van koffie, bekend als cafeïnezuur, is bijzonder belangrijk gebleken bij het verminderen van de toxische ophoping van abnormale eiwitafzettingen (amyloïde fibrillen) bij mensen met diabetes Type 2. Cafeïnevrije koffie wordt beschouwd als even nuttig of zelfs meer dan reguliere koffie.
Opmerking: er is enig bewijs dat koffie de gevoeligheid van de spiercellen voor de effecten van insuline vermindert, wat het metabolisme van suiker kan beïnvloeden en de bloedsuikerspiegel kan verhogen. De betekenis van deze bevinding is echter nog onduidelijk.
7. Het is goed voor de lever
Dat is waar. Naast het verlagen van het risico op leverkanker, wordt het drinken van koffie in verband gebracht met een lagere incidentie van cirrose en dan met name alcoholische cirrose. Een onderzoek in de Archives of Internal Medicine toonde een omgekeerde correlatie aan tussen een verhoogde koffieconsumptie en een verlaagd risico op cirrose – een vermindering van 20% voor elk geconsumeerd kopje (maximaal vier kopjes).
Hoe het werkt: wetenschappers vonden een omgekeerd verband tussen het drinken van koffie en de bloedspiegels van de leverenzymen. Verhoogde niveaus van de leverenzymen weerspiegelen meestal ontsteking en schade aan de lever. Hoe meer koffie personen dronken, hoe lager hun enzymniveau.
8. Koffie kan de trainingsprestaties verbeteren
We zijn geconditioneerd om te geloven dat cafeïne uitdroogt, wat één van de belangrijkste redenen is waarom fitnessexperts aanbevelen om geen koffie voor en na de training te nuttigen. Recent onderzoek suggereert echter dat een matige cafeïneconsumptie – tot ongeveer 500mg of ongeveer vijf kopjes per dag – de sporters niet voldoende uitdroogt om hun training te verstoren. Bovendien helpt koffie om vermoeidheid te bestrijden, waardoor je dus langer kunt sporten.
Hoe het werkt: cafeïne verbetert de prestaties en het uithoudingsvermogen. Niet alleen gaat het vermoeidheid tegen, maar het versterkt ook de spiercontractie, het vermindert de perceptie van pijn van de sporter en het verhoogt de vetzuren in het bloed, wat weer het uithoudingsvermogen ondersteunt.
9. Koffie remt depressie
Meerdere onderzoeken hebben het drinken van koffie gekoppeld aan lagere depressies bij zowel mannen als vrouwen. In verschillende onderzoeken toonden de data een omgekeerd verband tussen koffieconsumptie en depressie: met andere woorden, zware koffiedrinkers leken het laagste risico (tot 20%) op het ontwikkelen van depressie te hebben.
Hoe het werkt: onderzoekers weten nog niet zeker hoe koffie depressie lijkt af te wenden, maar het is wel bekend dat cafeïne neurotransmitters, waaronder dopamine en serotonine, activeert die de stemming regelen.
10. Koffie beschermt tegen jicht
Onafhankelijke onderzoeken naar het koffieconsumptiepatroon van mannen en vrouwen suggereren dat het regelmatig drinken van koffie het risico op jicht vermindert. Onderzoekers in de Nurses’ Health Study analyseerden over een periode van 26 jaar de gezondheidsgewoonten van bijna 90.000 vrouwelijke verpleegkundigen en vonden een positieve correlatie tussen langdurig koffieconsumptie en een verminderd risico op het ontwikkelen van jicht. Het voordeel werd geassocieerd met zowel reguliere als cafeïnevrije koffie: vrouwen die dagelijks meer dan vier kopjes gewone koffie dronken hadden een 57% lager risico op jicht. Het risico op het ontwikkelen van jicht daalde met 22% bij vrouwen die dagelijks één tot drie kopje dronken en een kopje cafeïnevrije koffie per dag werd in vergelijking met de vrouwen die helemaal geen koffie dronken geassocieerd met een 23% lager risico op jicht. Soortgelijke bevindingen zijn gedocumenteerd voor mannen: een ander grootschalig onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism, ontdekte dat mannen die vier tot vijf kopjes koffie per dag dronken hun risico op jicht met 40% verminderden en dat degenen die zes kopjes of meer consumeerden het risico op jicht met 60% verlaagden.
Hoe het werkt: volgens de Nurses’ Health Study kunnen de antioxiderende eigenschappen van koffie het risico op jicht verminderen door de insuline te verlagen, wat op zijn beurt de urinezuurspiegel verlaagt (hoge concentraties urinezuur kunnen jicht veroorzaken).
De nadelen van koffie drinken
De potentiële gezondheidsvoordelen van koffie drinken zijn opwindend nieuws, maar dat betekent nog niet dat meer ook beter is. Voor sommige mensen kan koffie in hoge doses irritatie, nervositeit of angst veroorzaken en het kan ook de slaapkwaliteit beïnvloeden en slapeloosheid veroorzaken. Bij mensen met hypertensie verhoogt de consumptie van koffie tijdelijk hun bloeddruk – hoewel niet meer dan enkele uren – maar er is geen verband gevonden tussen het drinken van koffie en langdurige stijgingen van de bloeddruk of de incidentie van hart- en vaatziekten bij patiënten met al bestaande hypertensie.
Cafeïne beïnvloedt elke persoon weer anders, dus als je negatieve bijwerkingen ervaart, overweeg dan om jouw koffieconsumptie dienovereenkomstig te verminderen. Het duurt ongeveer zes uur voordat de effecten van cafeïne zijn verdwenen, dus beperk het drinken van koffie tot vroeg op de dag of schakel over naar cafeïne, die slechts ongeveer 2 – 12mg cafeïne per acht gram bevat. Verminder je koffieconsumptie altijd geleidelijk. Vermijd het ineens stoppen met koffie want dit kan leiden tot ontwenningsverschijnselen van cafeïne, waaronder ernstige hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid die dagen kunnen aanhouden.
Leave a Comment