Misschien sta je er nooit bij stil, maar voordat je je kopje koffie opdrinkt hebben de koffiebonen die je drankje hun kleur en smaak geven al een aardige weg afgelegd. Hoe verloopt dit hele proces eigenlijk, van koffieboon tot kopje koffie?
Het begint met een koffieplant
Het allereerste begin van een kopje koffie is een koffieplant. Deze planten vind je niet zomaar overal ter wereld, en de kans dat je een plantage met koffieplanten in Europa tegenkomt is bijzonder klein. De planten doen het namelijk het best in een tropisch klimaat, en je zal hem alleen rond de evenaar tegenkomen. Veel zon is belangrijk, maar schaduw evenzeer. Een goede inrichting van de plantage is dus van groot belang, waarbij er naast koffieplanten ook bomen nodig zijn om de nodige schaduw te verschaffen.
Aan koffieplanten groeien bessen, die het begin vormen van de koffiebonen zoals we die kennen. Die groeien er echter niet van de ene op de andere dag aan. Vanaf het moment dat de zaadjes worden geplant duurt het al snel vijf jaar totdat er koffieplanten staan die ook echt daadwerkelijk bessen produceren. De planten zijn dan enkele meters hoog, in het wild kunnen ze richting de 20 meter gaan, maar op plantages worden ze doorgaans wat lager gehouden omdat dit beter werkbaar is.
Zitten er eenmaal bessen aan de koffiestruik, dan is het nog steeds een proces van de lange adem. Deze moeten tot wel een jaar rijpen tot zij kunnen worden geplukt. Worden zij te vroeg geplukt, dan zal de koffie die niet lekker smaken. Ook de bessen te lang aan de struik laten zitten levert geen prettig smakende koffie op.
Van bes tot boon
Aan een koffieplant groeien dus bessen, en geen bonen, zoals menigeen denkt. Dat wat wij kennen als koffiebonen zijn eigenlijk de pitten van de bessen. Daarom worden de bessen na het plukken ontdaan van hun vruchtvlees, zodat alleen de pitten, de bonen dus, overblijven. Deze worden gebrand, waarna zij ook hun kenmerkende bruine kleur krijgen. Het branden kan op verschillende manieren gebeuren, wat resulteert in lichtere en meer donkere bonen. De donkerste zijn doorgaans het meest intens van smaak, en worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld espresso. Gemalen koffie voor filterkoffie is vaak wat minder donker gebrand, en smaakt hierdoor wat milder.
Om de smaak en de geur en kleur van de koffie uiteindelijk ook echt in je kopje te krijgen, is er vervolgens heet water nodig. Dit trekt de smaak, kleur en geur als het ware uit de bonen, waardoor het drankje ontstaat dat we allemaal kennen: koffie.
Leave a Comment