Het schilderachtige landschap van de Britse Cotswolds doet in de verte denken aan de bekende groengele lappendeken van Toscane, alleen rij je hier in één dag naartoe. Het weer moet een beetje meezitten, maar verder is dit natuurgebied ten noordwesten van Londen net zo’n sprookjesachtige plek. Het voelt koninklijk aan, deze streek.

Met de auto naar Engeland, een andere tak van sport

audi-auto-rijden

Het kost je een dag rijden, maar dan ben je ook ergens. De route voert eerst naar Calais, waar je de veerboot pakt en na anderhalf uur op Brits grondgebied bent. De Engelse openbare weg vormt een andere tak van sport: natuurlijk zorgt het links rijden zo nu en dan voor verwarring (ga dus niet vermoeid achter het stuur zitten), en de maximumsnelheid wordt in mijlen aangeduid. Rij dus maar rustig, voor de zekerheid. Overigens kun je je autoverzekeringen vergelijken om de nodige Britse ponden uit te sparen, want het leven is hier duur – dat is bijna inherent aan mooie plekken zoals de Cotswolds, waar in de geschiedenis veel rijken hun kastelen en landhuizen optrokken.

Jeremy Clarkson in zijn Lamborghini-tractor

Over rijken gesproken: The Grand Tour-presentator Jeremy Clarkson heeft hier zijn 1000 hectare aan landgoed. Hij is nu actief als boer en je kunt hem, in de glooiende velden met de typische kalkstenen huizen, zomaar tegenkomen. In zijn Lamborghini – zijn tractor wel te verstaan – of in zijn boerderijwinkel, de Diddly Squat Farm Shop. De ware fan haalt hier natuurlijk een shirt, tas of geurkaars die naar The Orangutan zelf ruikt. Een uur verderop, in Gloucestershire, wordt trouwens jaarlijks de Prescott Hill Climb verreden waar we al eerder over schreven.

Oooh’s en Aaah’s

Er zijn tal van bezienswaardigheden, zoals het geboortehuis van Shakespeare in Stratford-upon-Avon, de Anne Hathaway’s Cottage van zijn echtgenote in hetzelfde dorp aan de mooie rivier de Avon, de Winston Churchill Memorial Gardens in Cheltenham, de universiteitssteden Oxford en Cambridge, de dierentuin in Bourton-on-the-Water of het traditionele doolhof van Dragonfly Maze. De kastelen, ruïnes en landhuizen met hun tuinen en parken zijn talrijk. Maar op een mooie dag lukraak in het rond rijden levert ook vele oooh’s en aaah’s op, zoals gezegd net als in Toscane.

Decembermaand

Kan het je allemaal niet pittoresk en sfeervol genoeg, dan is deze streek ook tijdens de maand december een leuke tip. Elk gehucht in de Cotswolds verandert dan in een levend kerstverhaal. De Britten vieren kerst net even intenser dan wij en de kerstmarkten zijn er een belevenis. Overnachten kun je het beste doen in de wat grotere plaatsen zoals Gloucestershire, Cheltenham of Cirencester.

Leave a Comment