Eén van de meest gestelde vragen die ontwerpers krijgen, is: “Hoe kies ik het juiste kunstwerk?”. Er zijn een paar richtlijnen, die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je het juiste stuk kunst voor de juiste ruimte selecteert. Een kunstwerk maakt een ruimte persoonlijk en het weerspiegelt de smaak van de huiseigenaar. Om karakter in een huis te kunnen creëren, moet je dingen wel goed met elkaar combineren. Het beste van kunst is dat het een investering is, die je kunt meenemen als je bijvoorbeeld verhuist en het kan zelfs in de loop van de tijd meer waard worden. Je hoeft er ook geen tweede hypotheek voor af te sluiten, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

In de slaapkamer

moderne-slaapkamer

De slaapkamer is voor de meeste mensen een toevluchtsoord, een plek waar we tot rust komen, ons ontspannen en het kunstwerk dat je in deze ruimte ophangt moet dat ook weerspiegelen. De beste muren voor het ophangen van kunst in de slaapkamer zijn de muren direct boven het bed of aan de muur tegenover het bed. Grote stukken kunst zijn het beste en moeten op ooghoogte worden opgehangen. Ga op zoek naar abstracte stukken met rustgevende kleuren of tinten. Als je van fotografie houdt, kunnen foto’s van landschappen of vergezichten de beste keuze zijn. Houd de lijsten simpel – een doek zonder lijst zal of een paar kleine schilderijen zullen ook geweldig in deze ruimte staan. In de slaapkamer willen we ons concentreren op het kunstwerk zelf en niet zozeer op de lijst.

Op kantoor

kunst-kantoor

Of je nu thuis of op kantoor werkt, kunst is een geweldige manier om je ruimte te personaliseren en je geïnspireerd te houden. Onze favoriete manier om dit te doen, is door verschillende kunststukken naast elkaar te hangen. Om te beginnen, kun je bij voorkeur boven je werkruimte of er dichtbij een rail ophangen. Het mooie hiervan is dat dit het enige is dat je hoeft op te hangen! Hierna volgt het leuke gedeelte, je kunt een assortiment kunstwerken uitkiezen waarvan je inspiratie krijgt. Stel je een soort moodboard voor, positieve en kleurrijke afbeeldingen of werken van kunstenaars die je inspireren, zijn goed om mee te beginnen. Je wilt ook verschillende maten ophangen zodat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt de kunstwerken voor een minimalistische look allemaal in dezelfde lijst inlijsten of je kunt als je wat karakter aan de ruimte wilt toevoegen, juist verschillende lijsten gebruiken. Je kunt ook kunstwerken afwisselen want voor het ophangen, heb je geen spijkers nodig.

In de badkamer of op het toilet

handdoeken-badkamer

De badkamer is een andere ruimte die, als we het hebben over kunst, vaak wordt vergeten. Het kunstwerk dat je kiest voor in deze ruimte moet wel bij de sfeer van de badkamer passen. Als het bijvoorbeeld voor op een damestoilet is, kun je vrouwelijke en lichte afbeeldingen gebruiken. Als het voor een badkamer is, kun je beter voor serene of kalmerende stukken kiezen. Kunst voor in de badkamer fleurt de ruimte op. Je kunt in een badkamer of op een toilet het beste twee werken naast elkaar ophangen. Het kunnen twee van dezelfde abstracte stukken zijn of juist twee verschillende stukken, die wel hetzelfde thema hebben. De beste plaatsen voor deze stukken zijn boven het toilet, boven het bad (als je het geluk hebt dat je een bad hebt) of boven de haken voor de badhanddoeken/badjassen.

In de keuken

bloemen-keuken

Eén van de meest vergeten ruimtes op het gebied van kunst is de keuken. De keuken wordt vaak ook wel het ‘hart van het huis’ genoemd en is in veel gevallen ook de meest gebruikte ruimte van het huis. Er is dan ook geen twijfel over mogelijk dat er in deze ruimte kunst moet worden opgehangen. Werkbladen of ruimtes boven kasten zijn perfecte plekken om kunst op neer te kunnen zetten. Het is vaak het mooist om kleinere stukken, die de ruimte aanvullen en niet overweldigen, te gebruiken. In de keuken gebruiken de meeste mensen grappige of meer sociale prints, die ons laten lachen en onze ochtenden vrolijk maken!

In de huiskamer

De leukste ruimte om te decoreren met kunst is de woonkamer. De meesten van ons vinden dit een lastige ruimte omdat dit de ruimte is waar de meeste gasten hun tijd zullen doorbrengen. De kunst die hier hangt zal vaak onderwerp van gesprek worden en het moet sfeer aan de ruimte toevoegen. Je kunt voor een groot stuk of een grote galerijwand kiezen. Soms moet je even out of the box denken. Kunst hoeft geen print of canvas te zijn, soms kan het ook andere vormen aannemen. Of het nu gaat om een replica op grote schaal van de Nederlandse vlag of misschien wel een gewei, kijk verder dan een 2D-afbeelding en je zult een uniek stuk vinden dat jouw het beste weerspiegelt.

Leave a Comment