Voor je kunstgras installatie is regelmatig onderhoud altijd aan te bevelen om een maximale levensduur van je kunstgras te garanderen, want omdat het een buitenproduct, is er onvermijdelijk wat periodiek licht werk dat je moet verrichten. In het kort zijn hier de 6 beste tips om je kunstgras te onderhouden, lees hieronder verder voor meer details over deze tips!

Nuttig materiaal om je kunstgras schoon te houden:

  • Stevige borstel (mechanische borstel voor het beste resultaat)
  • Plastic hark
  • Bladblazer
  • Onkruidverdelger
  • Wasmiddel

Kunstgras schoonmaken (6 stappen)kunstgras-tuin-gemiddelde-grootte


Stap 1: Verwijder regelmatig bladeren en afval

De eerste stap is het regelmatig verwijderen van bladeren en afval met een benzine bladblazer (voor het beste resultaat), een stugge borstel, of een plastic hark. Om het aantal bladeren dat op het gazon valt te beperken, moet je bovendien regelmatig heggen en overhangende bomen terugsnoeien.

Stap 2: breng onkruidverdelger aan

Omdat het nepgras gevoelig is voor door de lucht verspreide zaden, is regelmatig onderhoud in de vorm van een onkruidverdelger twee keer per jaar op het hele terrein van het grootste belang. Als er toch onkruid groeit, is dat gemakkelijk te verwijderen.

Stap 3: Borstelen

Als er geen vuil of aarde wordt overgebracht, is kunstgras zo goed als zelfreinigend. Maar als het ‘gras’ toch schoongemaakt moet worden, is afspoelen met een licht schoonmaakmiddel en een stugge borstel (of een mechanische borstel voor het beste resultaat) aan te bevelen.

Stap 4: Verwijder uitwerpselen van huisdieren

Het is belangrijk om urinegeurtjes en rommel van huisdieren te verwijderen, gebruik hiervoor gespecialiseerde kunstgrasreinigers.

Stap 5: Vermijd spiegels en andere reflecterende oppervlakken

Wees je ervan bewust dat buitenspiegels, spiegelwanden, reflecterende en glanzende oppervlakken en energiezuinige ramen een nadelig effect kunnen hebben op kunstgras oppervlakken.

Stap 6: Vermijd het gebruik van BBQ’s en andere warmtebronnen direct op het gazon

Houd er rekening mee dat barbecues en andere voorwerpen die hitte produceren niet direct op het kunstgrasveld geplaatst mogen worden, omdat ze het gras kunnen verbranden door de intense hitte die ze produceren. Het is het beste om BBQ’s op een patio te plaatsen.

Hoe maak je kunstgras schoon als…kunstgras-dichtbij-close-up


We begrijpen hoe belangrijk het is om je kunstgras schoon, maar speciale scenario’s vereisen speciale behandelingen. Daarom hieronder een assortiment van veel voorkomende schoonmaakproblemen waarbij de oplossing niet altijd voor de hand ligt!

Hoe maak je kunstgras schoon als er onkruid opkomt

Een preventieve stap die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je kunstgras niet met onkruid begroeid raakt, is wat onkruidmembraan neer te leggen voor je het kunstgras neerlegt.

Hoe maak je kunstgras schoon als het bedekt is met sneeuw of ijs

losse-kunstgras-mat

Je kunt het probleem van ijs en sneeuw met verschillende methoden aanpakken, het hangt meestal af van de ernst van de sneeuw en het ijs. Hoewel kunstgras ontworpen is om de afstraffing van een Nederlandse winter te doorstaan, begrijpen we dat je je buitenruimte misschien wilt gebruiken zonder het ongemak van het ploeteren over wat ijs en sneeuw.

IJs verwijderen van kunstgras: Het advies voor het verwijderen van ijs is eenvoudig: doe het niet. Het handmatig verwijderen van ijs kan je kunstgras namelijk beschadigen, het laten smelten is volkomen veilig en het overtollige water loopt er gewoon uit.

Grote hoeveelheden sneeuw verwijderen van kunstgras: Opnieuw loop je het risico je kunstgras te beschadigen bij het verwijderen van zware sneeuw- als je niet voorzichtig bent. Maar in tegenstelling tot ijs kun je zware sneeuw veilig van je buitenruimte verwijderen. Het is aan te raden een schop te gebruiken om (heel voorzichtig) het grootste deel van de sneeuw te verwijderen. Het is belangrijk om niet alles in een keer weg te scheppen, want dan kun je het gras opvangen en beschadigen; laat in plaats daarvan een dun laagje sneeuw op het gras liggen en borstel de resten eraf met een bezem of borstel.

Een klein laagje sneeuw verwijderen: Zoals eerder behandeld, kun je een klein laagje sneeuw verwijderen door het gewoon met een bezem of borstel weg te borstelen!

Hoe maak je kunstgras schoon als er gemorst is

Het eerste wat je in deze situatie moet doen is niet in paniek raken en proberen het uit te wrijven, maar in plaats daarvan het gemorste deppen tot het opgedroogd is. Als je voelt dat het gemorste kleverig kan worden of vlekken kan geven, doe er dan uit voorzorg wat water bij.

Hoe maak ik kunstgras schoon als ik een hardnekkige vlek heb ontdekt

Voor hardnekkige vlekken is er iets meer werk nodig om ze weg te werken. Om deze vlekken effectief schoon te maken heb je wat afwasmiddel en water nodig, Zodra je deze twee dingen hebt, meng je ze samen tot een oplossing en breng je die op de vlek aan, terwijl je erop let dat je het met een doek of spons inwrijft. Als je de vlek eruit geschrobd hebt, laat je het wasmiddel een minuut of twee zitten en was je het daarna uit het gras met wat gewoon water.

Als de vlek te hardnekkig of plakkerig is, gebruik dan een tandenborstel of een borstel met harde haren en borstel de vlek er zachtjes uit!

Leave a Comment