Vrienden komen op allerlei manieren in je leven. Maar je moet ervoor zorgen dat je vriend(in) de kwaliteiten heeft van een goede vriend(in): iemand die er altijd voor je is; iemand die je grootste supporter is; iemand die je ziet, je accepteert zoals je bent – het goede, het slechte en het lelijke – en nog steeds in de buurt wil zijn.

Het lijkt misschien alsof echte vrienden tegenwoordig moeilijk te vinden zijn en dat iedereen erop uit is om je te pakken of iets van je te krijgen.

Dit klinkt waarschijnlijk vreemd: Ik ontmoette twee mensen toen ik begin dertig was en het klikte meteen. Sindsdien zijn ze goede vrienden (durf ik te zeggen de beste vrienden?) en ze hebben alle kwaliteiten van een goede vriend.

Wil je weten welke kwaliteiten een echte vriend moet hebben? Ik heb hier alle details voor je.

Wat is een vriend?

Een vriend is iemand met wie je voortdurend een band hebt. Het kan een band zijn over gedeelde interesses, waarden, overtuigingen of ervaringen. Je deelt een nauwe genegenheid met een vriend en je vindt het fijn om hem of haar om je heen te hebben.

Een vriend kan naast je wonen, aan de andere kant van het land, of zelfs iemand zijn die je nog niet persoonlijk hebt ontmoet (een online vriend).

Vriendschap is er in verschillende vormen en gradaties. En jij kunt iemand als vriend zien, terwijl iemand anders jouw relatie met die persoon misschien niet als vriendschap ziet.

Dus, een korte opmerking hier: zolang de persoon er voor je is en jullie elkaar allebei als vrienden beschouwen, zijn jullie vrienden.

Maar het is belangrijk om de soorten vriendschap te onderscheiden, en sommige van deze vriendschappen overlappen elkaar. Iedereen in deze categorieën kan een goede vriend zijn.

Levenslange vrienden

Over het algemeen zijn dit vrienden die je al je hele leven kent, en waarschijnlijk heb je elkaar al op de kleuterschool of basisschool ontmoet.

Maar ik geloof dat zelfs vrienden die je een paar jaar geleden hebt ontmoet (als het echte vrienden zijn) levenslange vrienden zijn, omdat ze samen met jou je levensreis zullen maken.

Beste vrienden (BFF’s – Best Friends Forever)

Een beste vriend kan ook een levenslange vriend zijn. Ze zijn meestal je beste en dierbaarste vriend – de persoon met wie je alles deelt, en je hebt een diepere en sterkere band met je BFF dan met wie dan ook.

De persoon die je beste vriend is voelt als familie; eigenlijk zijn ze familie. Zo hecht zijn jullie.

Goede vrienden

Een goede vriend kan ook een levenslange vriend zijn, en hoewel je close met ze bent, deel je niet alles met ze. Je houdt ze op afstand, maar je vertrouwt ze wel.

Vrienden van een sociale groep

Over het algemeen zijn sociale groepsvrienden mensen met wie je omgaat en met wie je een soort vrienden bent (losse vrienden). Het kunnen vrienden van vrienden zijn, vrienden van je partner of gewoon mensen die je kent.

Activiteit vrienden

Activiteitvrienden zijn mensen met wie je dingen doet. Als je wandelt, wandel je misschien met een wandelgroep en sommige van deze wandelaars worden vrienden – gewone of goede vrienden. Het kunnen sportschoolmaatjes zijn, vrienden in je kookles of mensen in je boekenclub.

Online vrienden

Met de huidige technologie zijn online vrienden echt iets. Je kunt net zo dicht bij iemand zijn op intellectueel en emotioneel vlak als bij vrienden die je kunt zien en aanraken.

Er is een reden waarom iemand die probeert af te vallen of een ander doel wil bereiken zich aansluit bij een online groep. Ze vinden gelijkgestemde vrienden die uiteindelijk hun grootste supporters, cheerleaders en beste vrienden worden.

Zijn kennissen vrienden en kan familie ook vrienden zijn?

Een kennis is gewoon iemand die je kent. Je ziet ze vaak of zelden. Het kan een collega zijn, je favoriete buschauffeur, de barista bij Starbucks of iemand met wie je af en toe praat.

Je deelt geen emotionele band met deze persoon en je kent hem niet echt. Het is meer dat je ze kent.

En als je praat, zijn het oppervlakkige dingen zoals: “Hoe gaat het?” en “Slecht weer he?”.

Familie zijn familieleden, kennissen of vrienden. Mijn moeder is mijn beste vriendin, mijn vader en grootouders zijn mijn familie, de rest valt meer in de familie/kennissenkring omdat ik ze niet echt ken en sommigen onveilig zijn voor mijn geestelijke gezondheid.

Waarom zijn vriendschappen belangrijk?

De maatschappij laat ons geloven dat mensen die geen vrienden hebben raar zijn en dat er iets mis met ze is. Ik geloof niet dat dat – altijd – waar is.

Sommigen van ons ontmoeten hun echte en ware vrienden pas veel later in hun leven, en hoewel je misschien het gevoel hebt dat je geen vrienden of mensen in je leven nodig hebt, garandeer ik je dat wanneer je goede vrienden hebt, het zoveel schoonheid, liefde, steun en prachtige dingen toevoegt aan je leven.

Het is belangrijk om goede vrienden (geen waardeloze vrienden) in je leven te hebben.

In een kwalitatief onderzoek uit 2011 staat dat het hebben van vrienden je welzijn positief beïnvloedt.

Goede vrienden helpen je stress te verlichten omdat je iemand hebt die je lasten kan delen en steun kan bieden. Je voelt je ook minder eenzaam en geïsoleerd. In wezen voegen vrienden vreugde toe aan je leven. Het hebben van vrienden kan je levensduur verlengen.

Andere voordelen van vriendschap:

  • Je stemming verbetert
  • Angst, stress en depressie vermindert
  • Je helpt je doelen te bereiken
  • Je eigenwaarde en zelfvertrouwen verhoogt

25 Kwaliteiten van een goede vriend

vrienden

Niet elke vriend in je leven is een goede vriend, maar idealiter zou een goede vriend alle volgende kwaliteiten moeten bezitten.

Kwaliteit #1. Een goede vriend houdt ruimte voor je.

“Ruimte voor iemand houden” is een term die van oudsher wordt gebruikt in een therapeutische omgeving; tegenwoordig is de uitdrukking een modewoord (modewoord?) geworden. Maar wat betekent het?

Als een goede vriend(in) ruimte voor je houdt, betekent het dat hij/zij een veilige ruimte voor je creëert waar je gewoon kunt zijn. Er is alleen troost en geen oordeel terwijl jij je kwetsbaar opstelt en op zoek bent naar je authentieke zelf. Je vriend(in) is aanwezig voor je – emotioneel, mentaal en fysiek.

Ze lenen je hun hart en oren en verwachten daar niets voor terug. Ze zijn empathisch en meelevend en accepteren jouw waarheden zonder dat hun ego of mening in de weg zit.

Psst… Je moet ook een goede vriend zijn en ruimte voor hen vrijhouden.

Kwaliteit #2. Ze respecteren je grenzen.

Grenzen zijn richtlijnen die je opstelt en afdwingt en die mensen leren hoe ze jou moeten behandelen. Deze richtlijnen bepalen waar jij je veilig bij voelt en wat onveilig voor je is.

Een goede vriend respecteert je grenzen en voelt zich niet gekwetst als je nee zegt. Ze zullen je zelfs aanmoedigen om je grenzen te handhaven.

Als je nee zegt of zegt dat je je ergens niet prettig bij voelt en je vriend laat je in de maling nemen, geeft je de zwijgbehandeling of gedraagt zich passief-agressief, dan is dat een rode vlag.

Kwaliteit #3. Ze zijn vriendelijk.

Vriendelijkheid wordt vaak zo onderschat en over het hoofd gezien. Als je vriend(in) zich inhoudt met “achteroverbuigende” vriendelijkheid, zul je je waarschijnlijk ongemakkelijk voelen en je afvragen wat ze van je willen.

Het soort vriendelijkheid waar ik het over heb is gewoon vriendelijkheid. Een goede vriend is vriendelijk, attent, bedachtzaam, zorgzaam, zachtaardig en gul. Alles wat ze voor je doen is oprecht en ze verwachten nooit iets terug.

Kwaliteit #4. Een goede vriend is authentiek wie hij is.

Kun je je voorstellen dat je een “goede” vriend hebt die alles is wat je wilt dat een vriend is, om er weken of maanden later achter te komen dat hij of zij deed alsof? Of dat ze een masker dragen en maar de helft zijn van wie ze zijn? Of dat ze alleen maar ja en amen hebben gezegd omdat ze dachten dat jij dat wilde?

Ik wil een vriend die onverbloemd authentiek is. Een goede vriend moet zijn wie hij is en zijn persoonlijkheid, sterke en zwakke punten moeten die van mij aanvullen.

Natuurlijk kunnen mijn goede vriend en ik interesses, doelen en persoonlijkheidskenmerken delen, maar we moeten geen exacte replica’s of koekjessnijders van elkaar zijn.

In plaats daarvan kunnen we elkaar spiegelen en toch zijn wie we in onze kern zijn. Dit creëert een symbiotische vriendschap waarin het gewoon werkt als we samen zijn en we onze eigen mensen kunnen zijn.

Kwaliteit #5. Een goede vriend is eerlijk.

Je wilt een vriend die eerlijk tegen je is. Je wilt eigenlijk geen gesuikerde, om de oren geslagen, halve waarheden en halve leugens. Natuurlijk, ze moeten waarschijnlijk ook niet zo bot zijn dat ze gewoon onattent zijn.

Een goede vriend is eerlijk, gewoon en simpel. Ze helpen je de werkelijkheid te zien zoals die werkelijk is of vanuit een ander gezichtspunt dat je nog niet hebt overwogen.

Als je denkt dat het oude “ik wil je gevoelens niet kwetsen” iets goeds is, denk dan nog eens na. Dit soort mensen verstopt zich en liegt waarschijnlijk ook. Ongemak hoort bij het leven en het is niet authentiek of eerlijk om te doen alsof dat niet zo is.

Een eerlijke vriend laat je ook weten wanneer je woorden en daden hem of haar gekwetst hebben. Je wilt dat iemand eerlijk tegen je is, dan weet je waar je aan toe bent – altijd.

Kwaliteit #6. Ze voldoen aan jouw liefdestaal.

Liefdestalen zijn niet alleen iets voor romantische relaties. Iedereen die van je houdt – je familie, je vrienden, je partner – zou aan jouw liefdestaal moeten voldoen. Zo weet je dat ze van je houden.

Als je vriend(in) niet weet wat jouw liefdestaal is, kun je een gesprek met hem of haar aangaan en hem of haar vragen naar hun liefdestaal.

Ik had het gevoel dat de liefdestaal van mijn BBF eigenlijk een combinatie van liefdestalen was. Als een typische Weegschaal houdt ze van cadeaus, maar ze vindt het ook fijn om te horen dat ik van haar hou (en nee, je moet nooit verlegen zijn om je vrienden te vertellen dat je van ze houdt) en dat daden bij woorden passen.

Voor de zekerheid heb ik haar op een avond gevraagd wat haar liefdestaal was, omdat ik wil dat ze weet hoe geweldig ze is en hoe gezegend ik ben om haar als mijn bestie te hebben.

Kwaliteit #7. Je kunt ze vertrouwen.

Kan iemand echt een goede vriend zijn (of nou ja, welke vriend dan ook) als je hem of haar niet vertrouwt? Ik denk het niet.

Er zijn gradaties van vertrouwen die je mensen schenkt. Een vreemde zou je niet vertrouwen. Maar een gewone vriend vertrouw je een beetje, een goede vriend vertrouw je meer en een beste vriend vertrouw je heel veel.

Een betrouwbare vriend geeft je een goed klankbord en je kunt volledig jezelf zijn, wetende dat ze je niet zullen verraden of je het gevoel zullen geven dat je “minder bent dan” (ook al ben je altijd genoeg).

Kwaliteit #8. Ze zijn verzorgend.

Een goede vriend is verzorgend op een vriendelijke, niet overheersende manier. Ze zullen voor je zorgen en je helpen als je dat nodig hebt, en ze zullen je eraan herinneren dat je goed voor jezelf moet zijn.

Je vriend(in) zal je eraan herinneren om goed voor jezelf te zorgen, van jezelf te houden en lief voor jezelf te zijn. Ze zullen je stimuleren om jezelf prioriteit te geven – omdat je net zoveel liefde (en meer) zou moeten krijgen als je aan anderen geeft.

Kwaliteit #9. Ze beschermen je.

Je vriend(in) zal niet overbeschermend zijn omdat hij/zij je als een bezit ziet. In plaats daarvan zullen ze beschermend zijn op een goede manier. Ze houden van je, dus ze willen dat je veilig bent en ze willen het beste voor je.

Je goede vriend(in) zal je misschien in bubbeltjesplastic willen verpakken en misschien iedereen die je niet goed behandelt met een mes steken. Je snapt het wel, toch?

Jij voelt je waarschijnlijk ook zo over je bestie. Het goede nieuws is dat je vriend(in) deze dingen nooit zal doen, want hoewel hij/zij je ook respecteert, weet hij/zij dat jij je eigen leven moet leiden.

Maar waar ze kunnen, gaan ze voor je door het vuur en houden ze je uit de buurt.

Kwaliteit #10. Een goede vriend luistert actief naar je.

Meestal horen mensen je alleen maar, en soms niet eens. Hoe vaak vragen mensen niet uit reflex hoe het met je gaat en niet omdat ze echt geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt.

Of wat dacht je van iemand die hoort wat je zegt, maar het zo druk heeft met het bedenken van een reactie dat hij niet weet wat je echt zei of bedoelde.

Een goede vriend vraagt altijd met intentie en luistert actief. Ze stralen geen “ik, ik, ik” vibe uit. Als je spreekt, zijn ze in het moment met jou (mindful). En ze ontmoeten je met empathie en mededogen.

Bovendien luisteren ze nooit uit verplichting naar je hoop, dromen, angsten en al het andere waar je over praat – ze luisteren omdat ze geven om wat je te delen hebt.

Een goede vriend geeft ook nooit zomaar advies omdat hij dat kan. Hun eerste doel is om naar je te luisteren, en ze moeten vragen of je een oor, een schouder, hulp of advies wilt.

Kwaliteit #11. Ze steunen je.

Een echte vriend steunt je altijd – hij is je grootste supporter en je hardste cheerleader. Ze zijn er altijd voor je – of er nu iets te vieren valt, of het gewoon een normale, saaie dag is, of dat er obstakels, verdriet en donkere tijden zijn.

In wezen zijn ze je reddingslijn, zijn ze altijd beschikbaar en geven ze altijd 150%. Ze geven emotionele steun wanneer je die nodig hebt. En ze zijn je verantwoordingspersoon.

Kwaliteit #12. Een goede vriend ziet je.

Wat ik hier bedoel is dat een echte vriend je ziet zoals je bent: volmaakt imperfect, onvolmaakt perfect, verbazing en wratten.

Een echte band is een bijna helderziende band waarbij een goede vriend lijkt te weten wat je nodig hebt – zonder dat je iets zegt of soms zelfs als je het niet wist.

Ze verschijnen gewoon op het juiste moment en hebben de juiste woorden.

Ze bieden een toevluchtsoord waar je je niet ongemakkelijk voelt om gezien en gehoord te worden. Het is een veilige haven en je kunt je ontspannen en weten dat ze echt van je houden en om je geven.

Kwaliteit #13. Ze zijn knuffelbaar.

Dit klinkt misschien bizar, maar een goede vriend moet knuffelbaar zijn.

Ik weet zeker dat je in je leven wel eens lastige knuffels hebt gehad van vrienden of verre familie. Dit soort knuffels zijn vies.

Hoewel je misschien niet altijd met je beste vriendin wilt knuffelen, zijn er momenten waarop een knuffel je ziel weer bij elkaar brengt en dat is wat je nodig hebt. Een knuffel is een “ik ben er voor je, ik voel je, ik zie je” boodschap.

Het is troost, zorg en liefde.

En als jij en je vriend serieknuffelaars zijn, zeg ik dat het een win-win situatie is. Waarom zou je je zorgen maken over wat anderen denken? Je moet je leven leiden zoals jij dat wilt, en zolang jij en je beste vriendin zich prettig voelen bij hoeveel en hoe vaak jullie knuffelen, dan is alles goed in de wereld.

Kwaliteit #14. Ze hebben een open hart.

Deze houdt verband met #1 op mijn lijst, maar staat er ook los van.

Als je een soul-to-soul connectie hebt met een goede vriend(in), dan leg je je ziel bloot, open je je hart en houd je ruimte voor iemand waarin ze delen van zichzelf kunnen achterlaten (en weten dat je die delen veilig bewaart en koestert).

Kwaliteit #15. Je kunt diepe, zielsvullende gesprekken voeren.

Met mijn beste vrienden hebben we het over de basis. Ik wil weten hoe het met ze gaat, hoe het met hun ouders gaat, hoe hun dag was en of mijn favoriete thee in de aanbieding is.

Maar de meeste van onze gesprekken gaan veel dieper dan dat. We hebben vaak diepgaande gesprekken over elk onderwerp dat ter sprake komt.

Niets is echt verboden, omdat we weten dat we ons in een veilige ruimte bevinden en elkaars standpunten respecteren. We kunnen dus praten over politiek, geld, religie, de zin van leven en dood en dingen die als taboe worden gezien.

Dit zijn het soort gesprekken waarin je iemand echt leert kennen en ze zijn een medicijn voor je ziel.

Kwaliteit #16. Ze reiken je niet alleen aan als je ze nodig hebt.

Een giftige vriend is iemand die je alleen een hand geeft als hij iets van je nodig heeft. En als ze iets voor je doen, is dat meestal omdat ze je bespelen en vleien voordat ze hun verzoek doen.

Zo iemand is geen echte vriend.

Een echte vriend weet dat vriendschap tweerichtingsverkeer is. Zij geven en nemen en jij geeft en neemt. Er is wederkerigheid en evenwicht, en ook al is het geven en nemen niet altijd 50-50, het is wel evenwichtig zodat je nooit het gevoel hebt dat er van je geprofiteerd wordt.

Je weet dat wanneer een goede vriend je een hand reikt, dat is omdat hij om je geeft en omdat je belangrijk voor hem bent.

Je voelt je gehoord en gewaardeerd – en je bestie stelt jouw behoeften op de eerste plaats (op een gezonde manier), omdat hij weet dat je hem steunt en zijn behoeften prioriteit geeft. Ze willen liever geven dan nemen. Zo weet je dat je veilig bent bij hen.

Kwaliteit #17. Een goede vriend is oprecht blij voor je.

Het leven bestaat niet alleen uit maanlicht, zonneschijn en rozen. Het heeft ook zijn donkere kanten. Je zult merken dat sommige vrienden er alleen zijn als het niet zo goed met je gaat.

Ik bedoel, ze luisteren liever naar je geklaag over dingen (en waarschijnlijker, ze proberen hun eigen leven erger te laten klinken – alsof het een soort wedstrijd is). Dit is geen vriend.

En als je goed nieuws met dit soort mensen deelt (omdat we hebben vastgesteld dat het geen vrienden zijn en gezond voor je), ondermijnen ze je succes, worden ze jaloers en kleinzielig, of veranderen ze zo snel van onderwerp dat je niet eens weet wat je overkomt.

Aan de andere kant zal een echte vriend elke overwinning en elk succes willen vieren, en hij zal er voor je zijn en je hand vasthouden als het even tegenzit. Ze zullen je niet misgunnen.

Jouw overwinningen zijn hun overwinningen (omdat ze je gelukkig willen zien en succesvol in het leven).

Kwaliteit #18: Ze zijn avontuurlijk en leuk om mee om te gaan.

Ik had ooit een saaie “vriend”. Ze hadden bijna nooit iets te zeggen – zelfs vragen “hoe gaat het?” kwam niet voor.

Ze wilden nooit echt iets doen en ik realiseerde me later dat we niets gemeen hadden; ik hou niet van videospelletjes die geschikt zijn voor kleuters.

Dus ja, een goede vriend moet avontuurlijk zijn en leuk om mee om te gaan, MAAR hij moet wel jouw soort avontuurlijk en leuk zijn. Als jij van spontane uitstapjes houdt, dan moet je vriend daar ook voor in zijn. Als hij of zij van relaxte avonden met komedie en wijn houdt, dan moet jij daar ook voor in zijn.

Je moet mentaal, emotioneel en fysiek gestimuleerd worden, anders zul je je vervelen (en vervelen met die persoon die een goede vriend zou moeten zijn), wat geen goede indicatie is voor hoe lang je vriendschap zal duren.

In wezen moeten jullie allebei de bereidheid en het verlangen hebben om de wereld te ervaren (of dat nu jullie buurt is of de hele wereld). Het is alsof je tegen je vriend zegt: “neem mijn hand en laten we op ontdekkingstocht gaan”.

Kwaliteit #19: Ze respecteren je.

Respect is een van de fundamenten die je nodig hebt voor een gezonde vriendschap; zonder respect heb je niet veel in je mars. Een goede vriend respecteert jou, je tijd en je recht om te leren en fouten te maken.

Er moet ook respect zijn voor je angsten, je liefdes, wat je vermijdt, en wat jullie gemeen hebben en waarin jullie verschillen.

Jullie zijn geen klonen van elkaar en daarom is het essentieel om jullie gelijkenis net zo te vieren als jullie verschillen (die maken jullie uniek).

Vergeet niet om ook respectvol met je vriend(in) om te gaan.

Kwaliteit #20: Een goede vriend = geen ongemakkelijke stiltes

Ken je dat moment dat je met een vriend(in) bent en er een stilte valt, maar het ongemakkelijk is (en dat ongemakkelijk is #Understatement omdat het zoveel erger is)?

We hebben allemaal wel eens dat ongemakkelijke stiltemoment meegemaakt met iemand in ons leven, maar met een goede vriend zou geen enkel moment ongemakkelijk moeten zijn, of je nu praat, wandelt of kookt.

Als ik met mijn beste vriendin ben en we zijn gewoon aan het chillen, dan is de stilte vredig. Ik heb niet het gevoel dat ik aan het bedenken ben wat ik moet zeggen of hoe ik daar weg moet komen.

Het is er gewoon. Een moment om te zijn, te ontspannen en te genieten.

Kwaliteit #21: Ze hebben dingen met je gemeen.

Dit is nog een belangrijke. Je moet dingen gemeen hebben met je bestie; anders zal jullie tijd samen veel te ongemakkelijk, onzeker en gevuld met “what the hecks” zijn. Wie wil dat nou?

Een goede vriend moet passen bij wat jullie gemeen hebben. Je kunt dezelfde waarden, overtuigingen, hobby’s en opvattingen delen over dingen die jullie allebei belangrijk vinden.

Een gemeenschappelijke basis geeft je het gevoel dat je erbij hoort en bevredigt die essentiële behoefte die alle mensen hebben om zich verbonden te voelen.

Kwaliteit #22: Een goede vriend is wederkerig.

Heb je ooit vastgezeten in een relatie of vriendschap waarin jij altijd de gever bent en de ander alleen maar neemt, neemt en neemt?

Dit is een zeer onevenwichtige vriendschap en er is geen kans dat je je gelukkig voelt met de staat van die relatie, zelfs als je ‘s werelds grootste mensen-pleaser bent.

Zie een vriendschap als een boot. Je kunt niet alle passagiers, bemanning, uitrusting en bezittingen aan slechts één kant hebben (bijvoorbeeld de gevende of de nemende kant), want dan slaat de boot om. Balans is key.

Een goede vriend is er een die wederkerig is, en geven en nemen voelt gelijkwaardig. Het is misschien niet altijd gelijk, want misschien heb je vandaag meer nodig, maar geef je morgen meer, zodat er voor allebei je behoeften wordt gezorgd.

Kwaliteit #23: Ze zijn loyaal.

Loyaliteit is een ander fundament van vriendschap en een kwaliteit die een goede vriend moet bezitten. Je vriend(in) moet je door dik en dun bijstaan en er zijn als alle willekeurige mensen in je leven je in de steek hebben gelaten.

Een loyale vriend zal bij je zitten als je down bent, je helpen als je het nodig hebt, naast je staan en lopen om je steun te betuigen en je steunen als de roddelaars over je roddelen.

Je vriend zal ook jouw kant van het verhaal willen horen, je het voordeel van de twijfel hebben gegeven en begrijpen dat er drie kanten zijn (de jouwe, die van de ander en de objectieve waarheid). Ze zullen je niet veroordelen, maar eerlijk tegen je zijn als je het hebt verknald.

Kwaliteit #24: Een goede vriend is betrouwbaar.

Een vriend is iemand die betrouwbaar is – hij of zij is er wanneer je hem of haar nodig hebt, houdt zich aan zijn of haar beloften en doet wat hij of zij zegt dat hij of zij zal doen.

Natuurlijk kun je van een vriend niet verwachten dat hij of zij aan al je wensen voldoet, maar hij of zij moet er zijn als het erop aankomt, tenzij hij of zij een echte noodsituatie in de familie heeft of het voor hem of haar een kwestie van leven of dood is.

Een vriend kan ook een fout maken en er niet zijn als je hem nodig hebt, maar dan moet je een eerlijk gesprek hebben. Ze zullen er alles aan doen om jullie vriendschap te herstellen, en je zult weten dat ze het menen omdat ze altijd betrouwbaar zijn geweest.

Kwaliteit #25: Ze zijn empathisch.

Een andere essentiële kwaliteit van een goede vriend is empathie. Empathie is voor de meeste mensen niet gemakkelijk, maar ze kunnen tot op zekere hoogte sympathie tonen.

Je vriend(in) moet in staat zijn om in jouw schoenen te staan en zijn/haar uiterste best doen om de dingen vanuit jouw perspectief te begrijpen.

Empathie is gewoon luisteren, ruimte houden, geen oordeel vellen, emotioneel contact maken en die ongelooflijk helende boodschap van ‘je bent niet alleen’ overbrengen.”

Wanneer je empathie met iemand hebt, ben je bereid hen te geloven zoals zij het zien, en niet hoe jij je hun ervaring voorstelt.

Als je iemand een goede vriend noemt, zullen ze precies dat doen – jouw ervaringen niet beoordelen op basis van hoe zij het zich voorstellen, maar geloven wat er is gebeurd volgens het verhaal dat jij vertelt.

Laatste gedachten over de kwaliteiten van een goede vriend

Het is nogal een lijst, toch? En deze kwaliteiten van een goede vriend die hier worden beschreven zijn geen volledige lijst… maar het zijn wel enkele van de belangrijkste.

Ik kan eerlijk zeggen dat mijn twee goede vrienden al deze kwaliteiten bezitten en ik ben erg gezegend dat ik ze in mijn leven heb. Deelt de persoon die jij als je goede vriend beschouwt ook alle of de meeste van deze eigenschappen?

Leave a Comment