De coronacrisis heeft veel invloed op de financiële positie van grote groepen mensen. Door het wegvallen van inkomsten is het soms lastig om het maandelijkse huishoudboekje kloppend te houden. Een extra uitkering of persoonlijke lening kan in deze situatie verlichting geven. De meeste kredietverstrekkers hanteren momenteel een rentetarief van 3,9%. BNP Paribas is hierop een positieve uitzondering, door voor de eerste keer in de geschiedenis de persoonlijke lening rente te verlagen naar 3,8%.

De laagste rente van Nederland

finance-business-meeting

Het is momenteel mogelijk om via BNP Paribas een lening af te sluiten met een vaste looptijd en rentepercentage. Vanaf 25 mei is dit het geval voor leningen met een maximale looptijd van 120 maanden. Voor leningen vanaf €50.000 en hoger geldt er een rentetarief van 3,8%. Dit scherpe aanbod kan een gunstige oplossing betekenen voor mensen die nu net even wat extra financiële ruimte nodig hebben. Het is daarbij wel belangrijk dat er een mogelijkheid is om vervroegd af te lossen. Als de persoonlijke situatie positief veranderd is het vaak verstandig om het geleende geld eerder af te lossen en niet over 10 jaar uit te smeren.

Oversluiten van leningen

Het is niet alleen de coronacrisis die de eigen financiële situatie beïnvloed. Al bestaande leningen zoals verplichtingen bij een postorderbedrijf of creditcardmaatschappij hebben invloed op de persoonlijke situatie. Het is juist nu een goed idee om een goed overzicht te houden op de eigen financiën. De maandelijkse kosten voor deze leningen kunnen snel oplopen. De lening oversluiten is de snelste manier om overzicht te krijgen en in veel gevallen geld te besparen. Omdat de nieuwe lening een lagere rente heeft zullen de maandlasten automatisch lager uitkomen.

Pas op de valkuilen

geld-investeren

Een lening aangaan of het oversluiten van een lening mag geen extra zorgen opleveren. Lenen doe je alleen als het geld echt nodig is en als je zeker weet dat het aflossen geen probleem zal opleveren. Bekende valkuilen zijn te snel en te gemakkelijk lenen waardoor er levenslang wordt afgelost. Vooral “onzichtbare leningen” zijn vaak een valkuil. Dit zijn bijvoorbeeld abonnementen voor mobiele telefoons. Gedurende de looptijd bestaat een deel van de maandelijkse kosten uit aflossing, omdat de kosten van het toestel in het maandbedrag zijn verwerkt. Toestellen met een waarde boven de € 250 worden ook geregistreerd als lening bij het Bureau Kredietregistratie(BKR). Ook kopen op afbetaling valt onder onzichtbare leningen. Ook al voelt het niet aan als een lening, de maandelijkse rente laat zien dat dit wel het geval is. Kijk daarom ook kritisch naar de eigen ongemerkte leningen en bepaal of je deze ook versneld kan aflossen. De rentekosten die vrijkomen zijn direct een aanvulling op het maandelijkse bestedingspatroon.

Leave a Comment