Gaat je kind binnenkort naar het kinderdagverblijf of school? Voorkom dat dingen kwijtraken en zorg dat je kind altijd hygiënisch zijn of haar eigen spulletjes gebruikt. Hoe? Door spullen te labelen! Lees hieronder welke spullen je labelt en hoe.

Je kunt uiteraard met een stift overal de naam van je kind op schrijven. Maar labels of speciale stickers voor school zien er meestal toch wat mooier uit. Gebruik onderstaande checklist tijdens het labelen, zodat je niks vergeet en alles op de juiste manier labelt.

1. Kleding en accessoires

jongen-voetbal-kind

Je hoeft natuurlijk niet álle kleding en accessoires van je kind te labelen. Label bijvoorbeeld alleen de spulletjes die je kind draagt op de kinderopvang of nodig heeft voor school. Denk aan:

  • Reservekleding zoals rompertjes, ondergoed, sokken, broeken, shirts, vesten, etc.
  • Pyjama
  • Jassen
  • Mutsen, petjes en hoedjes
  • Sjaals, handschoenen en wanten
  • Brillen/zonnebrillen
  • Gymkleding

Kleding en accessoires kun je onder andere labelen door er een leuk naamlabeltje aan vast te naaien. Als je niet zo handig bent met naald en draad of gewoon geen zin hebt om te naaien, zijn instrijkbare naamlabels praktisch. Deze strijk je binnen een paar seconden in een kledingstuk. Draagt je kind een bril? Ook deze kun je van een naam voorzien. Doe dit het liefst met een speciaal wikkellabel zonder lijm dat je om een van de brillenpootjes wikkelt.

Let op: Wat voor labels je ook kiest voor kleding accessoires, zorg altijd dat ze goed vastzitten. Zo voorkom je dat ze loslaten of kriebelen tijdens het dragen. Het materiaal van de labels is ook belangrijk. Zo zijn fijngeweven etiketten bijvoorbeeld beter voor een gevoelige huid.

2. Knuffels en fopspeen

Kleintjes voelen zich vaak beter op hun gemak op de kinderopvang als ze hun vertrouwde slaapspulletjes bij zich hebben. Denk aan hun knuffel, tutteldoekje en eventueel een slaapzak. Dit soort spulletjes kun je makkelijk labelen met innaailabels of instrijketiketten, afhankelijk van de stof. Sommige kinderen zijn verknocht aan hun fopspeen. Merk de speen met een stickertje of gebruik een speenkoord.

Let op: Speenkoorden moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm NEN 12586. Zo mogen speenkoorden nooit langer zijn dan 22 cm en onderdelen mogen niet kunnen losschieten. De Nationale Voedsel en Warenautoriteit waarschuwt voor speenkoorden die niet aan de voorschriften voldoen.

3. Flesvoeding en moedermelk

melkfles-kind

Geef je flesvoeding of afgekolfde moedermelk mee naar het kinderdagverblijf? Label het flesje of het bewaarbakje met de naam van je kind, zodat je zeker weet dat je kleintje de juiste melk krijgt. Als je melk afkolft, is het ook belangrijk om etiketten met de datum en het tijdstip van afkolven op de fles te plakken. Lees hier meer praktische tips voor het bewaren en ontdooien van moedermelk.

4. Rugzak en schoolspullen

Heeft je kind een eigen rugzakje voor de kinderopvang of de basisschool? Het is zeker een goed idee om een rugzak te labelen. De kans dat een ander kindje dezelfde rugzak heeft, is namelijk groot. Of geef je kind een gepersonaliseerde rugzak waar de naam al op staat. Vergeet ook de schoolspullen niet. Met voorbedrukte stickers voor school label je snel en makkelijk schriftjes, boeken en dergelijke. Ook kun je de naam van je kind direct in schoolspullen laten graveren, zoals in potloden of pennen.

5. Schoenen en sloffen

kid-learning

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is zeker handig om schoenen en sloffen van een naam te voorzien. Denk aan:

  • Babyslofjes
  • Slippers
  • Kinderschoenen
  • Regenlaarsjes
  • Gymschoenen/turnschoenen/sportschoenen

Als je de schoenen of slofjes van je kind wilt merken, kun je een resistent label voor schoenen op de binnenzool plakken. Maar wist je dat je instrijkbare etiketten ook aan de stoffen binnenkant van schoenen of sloffen kunt strijken?

En nog even dit…

Als je spullen labelt, zul je vaak alleen de naam van je kind op het label zetten. Maar als je de favoriete knuffel van je kleintje labelt, kan het slim zijn om ook je telefoonnummer te vermelden. De medewerkers van het kinderdagverblijf hebben aan een voor- en achternaam meestal wel genoeg, maar stel dat Ko Krokodil of Dino Dirk ergens anders dan op de kdv zoekraakt, bijvoorbeeld op vakantie? Wanneer mensen een knuffel vinden, willen ze meestal graag helpen. Met je telefoonnummer wordt dat een stuk makkelijker.

Leave a Comment