Vroeger werden lampen en verlichting alleen gebruikt om de duisternis te verdrijven en om licht te geven op pekken waar de zon niet kon komen. Tegenwoordig zijn lampen echte designerobjecten, die niet alleen licht bieden, maar ook interessante gebieden van licht kunnen creëren. Welke lampen trends zullen er in 2019 blijven en welke trends zijn er nieuw?

LED blijft een must

3-lichts-pendellamp-glas-1892ST-3

Net als in 2018 zal LED het komende jaar een must zijn en elke ontwerper die iets op het gebied van verlichting ontwerpt, zal deze verlichtingstechnologie gebruiken. De reden hiervoor is de vele voordelen die men bij het gebruik van LED’s kan ervaren. De lampen, die deze technologie gebruiken, zijn bijzonder energiezuinig en hebben een lange levensduur.

Ze zorgen ook voor een heel bijzondere woonervaring omdat de kleurtemperatuur en het vermogen om te dimmen LED-lampen tot de ideale verlichting voor de hele woon- en werkruimte maken. Bovendien richten steeds meer fabrikanten zich op LED’s en brengen ze zowel verlichting voor thuis als voor op kantoor op de markt. Heldere vormen, nieuwe functies en innovatieve ideeën karakteriseren de lampen en zullen uiteindelijk in 2019 de overhand hebben.

Laat het licht maar schijnen!

Steeds meer mensen willen graag ook de avonden buiten in de tuin doorbrengen of op zijn minst op hun terras of op het balkon van de natuur kunnen genieten. Maar dat kan alleen als de juiste lampen aanwezig zijn en daarom zijn er nu zoveel meer fabrikanten dan een paar jaar geleden die buitenlampen in hun assortiment hebben opgenomen.

Net zoals in 2018 zal LED het komende jaar onmisbaar zijn en elke ontwerper die iets met verlichting doet, zal deze verlichtingstechnologie zeker gebruiken. 

Hier is het vooral belangrijk om te kijken naar de modellen, die geschikt zijn voor zowel binnen als buiten. Zo kan de woonstijl van binnenuit tot in de kleinste details ook buiten worden voortgezet.

In termen van de gewenste energiebesparing, vertrouwen veel huiseigenaren op bewegingsdetectoren, waarvan sommige nog steeds worden gecombineerd met zonne-energie. De buitenruimte kan zo nodig worden verlicht en ook in het donker worden gebruikt.

In 2019 zie je ook nieuwe materialen

grijze-gaaslamp

 

Vroeger hadden de meeste lampen een kap. Gemaakt van stof en in de meeste gevallen verfraaid met borduurwerk zodat het goed bij een landelijke stijl paste. Helaas hebben dergelijke stoffen lampenkappen het grote nadeel dat ze er op de een of andere manier vies uitzien en er blijft ook vaak stof op de kap liggen, waardoor ze kunnen verkleuren. Daarom is het zo fijn dat we in 2018 steeds meer onderhoudsvriendelijke materialen zijn gaan zien en deze trend zal zich in 2019 ook voortzetten.

Tegenwoordig zijn lampen en verlichting vaak gemaakt van glas, hebben ze hout-glasverbindingen of zijn ze gemaakt van duurzaam kurk. De designwereld maakt echt een verandering door en de eigenaren van huizen en appartementen zijn blij met een geweldige woonsfeer en de strakke expressie van de kamerverlichting. Een nieuwe trend is concreet en de lampen, die je nu veel ziet, doen een beetje aan de industriële verlichting denken.

Een speciale blikvanger zijn de modellen van Le Klint, een verlichtingsfabrikant uit Denemarken. Zijn slingerlampen lijken een beetje op kunstwerken uit de origami-wereld en voegen aan elk huis een delicate elegantie toe. Andere interessante combinaties van materialen zijn te vinden bij Hay. Deze fabrikant maakt lampenkappen, die zijn gemaakt van een combinatie van hout en marmer.

Trend: industriële verlichting

grote industriele fabriekslamp antraciet

Een aantal jaren geleden zagen we deze trend ook al eens en in 2019 zal het opnieuw duidelijk zichtbaar zijn: industriële verlichting. Deze verlichting is gemaakt van staal en aluminium en heeft absoluut geen kleurrijke details of interessante lampenkappen. Deze lampen geven goed licht, ze zijn functioneel en zijn eerder te beschrijven als Spartaans. Maar ze kunnen veel meer doen en perfect combineren met een moderne levensstijl, waarbij het belangrijk is om een blikvanger in de kamer te creëren.

De nieuwe “industriële lampen” zijn in een grote selectie verkrijgbaar en Directlampen laat dat goed zien. Voor elke kamer en in verschillende groottes vind je lampen die zijn gemodelleerd naar de verlichting in een industrieel gebouw en die op zichzelf nogal koel, grijs en saai zijn. Maar als ze slim worden gecombineerd, zijn het opeens stilistische objecten en worden het modeaccessoires en een manier om zich op het gebied van interieurontwerp opzettelijk te onderscheiden van de massa.

Industriële verlichting is echt niet alleen voor jonge mensen en de modellen kunnen zelfs worden gecombineerd met de landelijke stijl, die zo populair is bij oudere generaties. Tegelijkertijd kunnen ze ook hun hoofdtaak vervullen en op plekken waar dat gewenst is voor veel verlichting zorgen.

Een aantal jaren geleden zagen we deze trend ook al eens en in 2019 zal het opnieuw duidelijk zichtbaar zijn: industriële verlichting. Deze verlichting is gemaakt van staal en aluminium en heeft absoluut geen kleurrijke details of interessante lampenkappen.

Breng met kleur vreugde in huis

 

In 2016 waren kleurrijke lampen de trend en het jaar daarop was het een beetje rustiger en monochroom aan de plafonds. 2019, daarentegen, biedt alle liefhebbers van kleuren een prachtige gelegenheid om met behulp van lampen en verlichting een vleugje kleur aan hun ontwerp toe te voegen.

Het ligt aan je eigen smaak of je kiest voor een lampenkap, voor glas dat kleurrijk is of uit slechts één kleur bestaat. Je merkt ook dat veel ontwerpers op deze trend inspelen en passende lampencollecties op de markt brengen. Dus voor elke levensstijl is er tegenwoordig wel de perfecte lamp die niet alleen goed bevalt, maar ook voldoet aan de nieuwste trends te vinden.

Draagbare verlichting

Zowel in 2018 als in 2019 is draagbare verlichting in trek en dit is dan ook op de internationale beurzen volop te zien. Als je tijdens het lezen graag in een gemakkelijke stoel zit, neem je met dit soort verlichting eenvoudig je leeslamp mee! Draagbare verlichting maakt het mogelijk en staat ook individueel gebruik toe. Een goed voorbeeld hiervan is een lamp van de fabrikant Foscarini uit Italië, wiens “Filo” kan worden opgerold en afgerold en zich dus gemakkelijk om voorwerpen kan wikkelen. Je hebt dan verlichting waar het nodig is!

Omdat veel mensen ook graag verlichting mee naar buiten nemen, zijn er ook lampen met batterijen te vinden zoals de lampen van Fatboy. Ze dragen de opmerkelijke namen “Bolleke” en “Thierry le Swinger” en zijn expliciet ontworpen voor gebruik buitenshuis. Waarom zou draagbaarheid alleen gemakkelijk zijn voor een telefoon en niet ook voor verlichting? Moderne designlampen laten zien dat dit mogelijk is.

Robuustheid ontmoet een elegant ontwerp

hanglamp-weimar-grijs-schakelketting_9_4

Kroonluchters waren lange tijd slechts iets voor in eetkamers of in woonkamers waarin gasten werden ontvangen. Maar gezien de verscheidenheid van de verschillende varianten op het gebied van kroonluchters, zouden deze lampen eigenlijk in elke ruimte kunnen worden gebruikt. Vooral in 2018 is deze trend weer helemaal teruggekomen en zijn er mede dankzij Soren Rose en andere bekende ontwerpers vele nieuwe varianten op de markt gekomen. Een ontwerp met veel ruches en kantjes zie je bijna niet meer want tegenwoordig is er een nieuw type lamp dat aanzienlijk soberder en bijna spartaans is.

Trend: imposante blikvangers en enorme vormen

Opvallende-designer-hanglamp-wit-met-staal

Lampen en verlichting mogen zoals de trends voor 2019 duidelijk laten zien best aanwezig zijn. En je kunt ze ook bijna niet over het hoofd zien omdat de moderne grote vormen bijna in elke kamer de blikvanger bij uitstek zullen zijn. Tom Dixon of Flos toonden op Euroluce in Milaan hoe groot lampen echt kunnen zijn. Het zijn bijna sculpturen die de ruimte sieren en die overigens ook nog eens voldoende verlichting bieden. Of zijn het lampen die dienen als decoratieve accessoires?

Kort overzicht: welke lampentrends zullen we in 2019 zeker zien?

De volgende lijst toont wederom in het kort welke lampentrends we in 2019 zeker zullen tegenkomen en geven je een idee met welke verlichting je een appartement of kantoor tegelijkertijd huiselijk en modern kunt maken:

  • LED als lichtbron voor in elke ruimte
  • Buitenlampen in alle vormen, geschikt voor gebruik zowel binnen als buiten
  • Industrieel ontwerp
  • Sculpturaal ontwerp
  • Draagbare lampen en verlichting
  • Robuuste maar elegante lampen
  • Handgemaakte verlichting
  • Materiaalcombinaties en nieuwe materialen
  • Explosie van kleur en vreugde

De nieuwe trends zijn gemakkelijk samen te vatten: er is voor ieder wat wils en er is niets dat niet bestaat. We hebben al kunnen zien wat in 2018 de trend is geweest en in 2019 zal dit amper anders zijn. Wat in 2018 begon gaat in 2019 nog even door.

Het blijft echter de vraag of de trends echt gaan overheersen in huis of dat de ontwerpers – net als bij de sculpturale lampen – een beetje te optimistisch zijn geweest in de beoordeling van wat mensen nu echt mooi vinden en ook daadwerkelijk gaan ophangen.

Leave a Comment