Binnenverlichting is een centraal aspect van het ontwerp van je huis. Je kunt de sfeer in huis bepalen door het soort verlichting en het soort armaturen dat je gebruikt. Het ontwerp voor het licht is ook per kamer anders. Wat in de woonkamer prachtig is, hoeft niet noodzakelijk in de keuken of de slaapkamer mooi te zijn. De verlichting moet de functie en het gevoel van elke ruimte weerspiegelen. Net als elk ander onderdeel van het interieur verandert het ontwerp van lampen dus ook voortdurend.

De technologie is één van de redenen voor deze veranderingen. Fabrikanten ontwerpen en maken geavanceerde armaturen en lampen en huiseigenaren nemen deze in hun huizen op. Smaken en voorkeuren veranderen ook steeds en daarom zie je bij verschillende generaties verschillende soorten verlichting. Er is vintage verlichting, Art Deco verlichting, Midcentury Modern en ga zo maar door. Hoewel je in 2020 geen radicale veranderingen in de ontwerpen van lampen zult zien, zijn er wel verschillende opvallende trends waar elke huiseigenaar rekening mee moet houden.

1. Zacht goud is de nieuwe populaire afwerking

De laatste tijd is er een toename van het gebruik van zachte kleuren. Huiseigenaren zijn verliefd geworden op kleuren zoals grijs en greige (grijs gecombineerd met beige). Zacht goud valt precies binnen dit spectrum van zachte kleuren en je ziet het dan ook overal terug. Zacht goud valt ergens in het midden van geborsteld zilver en geborsteld goud. Het heeft de zachte, matte afwerking van deze twee tinten, terwijl het de warmte en de zachtheid van goud naar voren brengt. Dit betekent ook dat het kan worden gecombineerd met bijna elk soort decor. Van een moderne woning in de stad tot aan een boerderij.

Zachte goudkleurige verlichtingsarmaturen zijn er in verschillende stijlen en ontwerpen. Zoek voor plafondverlichting naar armaturen, die het goud accentueren. Je kunt ook zoeken naar armaturen, die het zachte goud met andere zachte kleuren zoals grijs of mat zilver aanvullen. Gebruik zachte goudkleurige verlichting om de aandacht naar specifieke hoeken of delen van de woonkamer te trekken. Een geweldig idee is een zachte goudkleurige leeslamp, die de leesstoel en de boekenplank in de hoek verlicht. De goudkleurige verlichting van 2020 valt meer aan de zachte kant, waardoor heldere koperkleurige armaturen steeds minder populair worden, omdat ze misschien aan het huis van oma doen denken. Zacht goud zal nog een hele tijd in blijven.

 2. Retro en industriële stijlen komen terug, maar dan wel in meer verfijnde vormen

slaapkamer-industrieel

Industrieel ging altijd over rustieke afwerkingen, neutrale kleuren en de nadruk op metaal. We zien retro weer een comeback maken, maar dan wel op een andere manier. Als je naar moderne industriële verlichting kijkt, zijn er enkele grote verschillen met wat je kent als traditioneel industrieel. Het woord dat we zouden gebruiken is ‘opgewaardeerd industrieel’ of gewoon modern retro. In tegenstelling tot de magazijnachtige stijlen, die gebruikelijk zijn bij de industriële stijl, zien we dunnere metalen: rijkere en meer gevarieerde tinten en alternatieve ontwerpen. Kijk rond en je zult retro-armaturen vinden met fijnere details, die meer op een kunstwerkje lijken. Als je aarzelt om enkele industriële aspecten in je huis te introduceren, zou de nieuwe, moderne look je kunnen helpen.

Gebruik moderne retro verlichting om een unieke twist aan een ruimte te geven. Deze verlichtingsontwerpen zijn populair voor bijvoorbeeld de werkruimte in de keuken, boven de eethoek of als wandverlichting. Je kunt het armatuur zelf zelfs gebruiken als kunstwerk aan de muur of als middelpunt van je huis. Wees niet bang om voor industrieel te gaan. Het is niet langer de brute, ‘onvoltooide’ stijl, die tot een niche van retro-punkfans behoort. Met zijn vernieuwde look past hij perfect in elk decor van de 21e eeuw.

3. Vintage Edison-stijl lampen voor een warmere retro-look

turned on Edison pendant lamp

De retro-look blijft nog steeds populair en we hebben weer een nieuwe stijl voor je. Een hanglamp hout in vintage Edison-stijl draagt bij aan de retro-verlichtingstrend van 2020, waarbij huiseigenaren dol zijn op het nostalgische ontwerp van deze armaturen. Door de afgeronde kegelvorm zijn de bollen bijzonder huiselijk en perfect voor in ruimtes zoals het woongedeelte en de keuken. Nog beter is dat de lampen in Edison-stijl ook verkrijgbaar zijn in moderne LED-verlichting. Koop, als je een armatuur wilt dat langer meegaat en minder stroom verbruikt, de LED-variaties. Maar als je de authentieke retro-ervaring wilt, zijn er ook nog steeds Edison-lampen met gloeilampen op de markt verkrijgbaar. Het voordeel van de gloeilamp varianten is, dat ze goedkoop zijn. Je kunt één enkele lamp voor minder dan €3 kopen.

Hoe te gebruiken: vintage Edison-lampen kunnen het beste worden gebruikt om een retro/industriële stijl te versterken. Ze kunnen helpen om wat warmte en zachte schoonheid toe te voegen aan industriële elementen. Gebruik voor een maximaal effect een lichtsysteem in plaats van enkele lampen. Denk bijvoorbeeld aan een kroonluchter gemaakt met gloeilampen in Edison-stijl of een rij verbonden Edison-lampen boven de werkruimte in de keuken. Deze lampen zijn een geweldige plek om te beginnen als je op zoek bent naar een zachte introductie tot de retrostijl. Ze zijn niet extreem industrieel, voelen comfortabel aan en je kunt veel bijgewerkte ontwerpen op de markt vinden. Bekijk ons ontwerpportfolio voor andere stijlen, die je voor je eigen ontwerp kunt overwegen.

4. Midcentury Modern en Art Deco maken echt een comeback

art-deco-licht

Jarenlang zijn Art Deco en Midcentury Modern populaire favorieten voor een interieurontwerp geweest. Maar om de een of andere reden heeft verlichting niet dezelfde trends gevolgd. Het was moeilijk om armaturen in deze nostalgische stijlen uit de vroege 20e eeuw te vinden. Maar dat verandert nu omdat steeds meer ontwerpen van Midcentury en Art Deco de markt aan het veroveren zijn. De populaire spoetnik kroonluchter met zijn strakke lijnen en ingetogen vorm, zie je ook steeds meer. Art Deco en Midcentury Modern vormen een doorlopende lijn van de jaren 1920 tot 1970. Ze leggen allebei de nadruk op strakke lijnen, unieke ontwerpen en een balans tussen vorm en kunst. Art Deco verlichting focust op scherpe lijnen en aantrekkelijke geometrische ontwerpen. Bij Midcentury Modern zul je een voorliefde merken voor natuurlijke vormen, die functionele vormen en esthetiek combineren.

Art Deco is een kunstzinnige verlichtingsstijl. Art Deco-armaturen zijn vooral goed in het toevoegen van sterke geometrische ontwerpen aan de ruimte. De verlichtingstrend Midcentury Modern gaat meer richting plezier en ontspannen. Gebruik het om de ruimte een informeel, enigszins kunstzinnig gevoel te geven. In tegenstelling tot jaren geleden, is het tegenwoordig niet zo moeilijk om moderne armaturen in Art Decostijl te vinden. Ga naar een winkel in de buurt of neem online eens een kijkje. 

5. Minder rommel, duidelijke lijnen

slaapkamer-bed

Een moderne inrichting is grotendeels gebaseerd op strakke vormen. Of het nu gaat om een moderne bank, een moderne keuken of moderne verlichting, overmatige versiering past hier niet. Oudere verlichtingsarmaturen hebben vaak sierlijk metaalwerk. Maar in een modern huis passen de complexe ontwerpen misschien niet zo goed als in een strak ingerichte ruimte. Dus tegenwoordig kiezen steeds meer huiseigenaren voor eenvoudigere en strakke verlichtingsontwerpen, die perfect passen in moderne decors. De minimalistische trend zal in 2020 nog populairder worden naarmate er steeds meer onopvallende armaturen op de markt komen. Deze armaturen richten zich op eenvoudige geometrische ontwerpen, neutrale zachte kleuren en een prominente vorm boven extravagante esthetiek.

Je kunt moderne, strakke verlichting in elke ruimte van je huis aanbrengen of het nu de woonkamer, de keuken of de slaapkamer is. Het werkt het beste als een blikvanger, vooral wanneer het als stoere hanglamp wordt gebruikt, waardoor er een eenvoudige maar gewaagde look ontstaat. Het springt er echt uit als het wordt gebruikt als leeslamp, plafondlamp of als een accentstuk.

6. Kies je eigen stijl 

Voel geen enkele druk om voor een specifieke stijl te moeten kiezen. Het beste ontwerp voor je lampen is er een waar jij van zult houden en dat het beste bij jou thuis zal werken. Bovenstaande trends zijn of je nu gaat renoveren of een nieuw huis bouwt, bedoeld om je een idee te geven van wat je het komende jaar aan verlichtingstrends kunt verwachten.

Leave a Comment